Siyasilerden Draghi tepkisi: "Diktatör arayan İtalya, kendi tarihine baksın"

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bahsederken “diktatör” kelimesinin kullanılması, İtalya ve Türkiye arasında gerginliğe neden oldu. İtalyan Büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağırılırken siyasilerden “diktatör” kelimesine kınama ve tepkiler gelmeye devam ediyor. 

GÜNDEM 09.04.2021, 09:38 09.04.2021, 15:30
Siyasilerden Draghi tepkisi: "Diktatör arayan İtalya, kendi tarihine baksın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Ankara’da Avrupa Komisyonu’nu ağırlamıştı. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’e yer vermeden önce kendisi koltuğuna oturan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında pek çok yorum yapıldı. Bir süre ayakta kaldıktan sonra koltuğa oturan Leyen, olayın mağduru olarak dünya basınına lanse edildi.



Başbakanları konuştu, Büyükelçileri çağırıldı

Bu olay üzerine yorum yapan Draghi, “Erdoğan’ın Leyen’e olan tavrı doğru değil. Leyen aşağılamaya maruz kaldı. Bunlar diktatördür, ne iseler onu söylemek gerekir.” şeklinde konuştu. 

Draghi’nin yorumu üzerine İtalya Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Aynı sürede ise siyasilerden kınamalar ve tepkiler yükselmeye başladı. İlk tepkiler AK Parti üyelerinden geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlarından tepkiler peş peşe yükseldi

Türk Bakanlar da sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini verenler arasındaydı. Bakanların pek çoğu İtalya Başbakanı’nın “atanmış” olduğu halde kendine bakmayıp Türk halkının oylarının çoğunu alarak seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında mesnetsiz kelimeler söylediğini belirtti. 



“Acemi ve seviyesiz siyasetçi”


Meclis Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Draghi’nin “çaresiz İtalya halkı tarafından başbakan yapıldığı”, kendisinin seviyesiz ve oldukça acemi bir siyasetçi olduğu aktarıldı.



“Diktatör arayan İtalya, kendi tarihine baksın”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun ise Draghi’nin sözleriyle ilgili kınama mesajı yayınlarken “Diktatör arayan İtalya, kendi tarihine baksın.” cümleleri ile konuşmasına destek verdi. Altun, açıklamasında, Draghi’nin “atandığını” fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son seçimde yüzde 52 oy aldığını ve bu sebeple “diktatör” sıfatını hak etmediğini de belirtti.



“Edep dışı”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da “diktatör” kelimesi için tepki gösterenler arasındaydı. Bir kınama mesajı yayınlayan Oktay, “edep dışı ifadeleri” sebebiyle Draghi’nin özür dilemesi gerektiğini ifade etti. 



“Hadsiz ve mesnetsiz” 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da İtalya’nın “atanmış” Başbakanı Draghi’yi eleştirenler arasındaydı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile tepkisini dile getiren Kalın, “AB Konseyi, Türkiye’den kaynaklanan bir sorun olmadığını açıkladı fakat Draghi, Cumhurbaşkanımız hakkında hadsiz ve mesnetsiz sözlerine devam ediyor. Bu sözleri kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.



“Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmesin”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Draghi ve İtalya hakkında konuştu. “Faşizm ve diktatörlük kavramlar bizden çıkmış değildir. Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmesin” ifadelerini kullanan Çelik de tepkisini sosyal medya üzerinden dile getirenlerdendi. 

Yorumlar (0)