Sisi'den "Türkiye" zırvası!

Türkiye'den uydurma skandal çıkarmaya çalışan Sisi, Türkiye'yi, ihanet ederek alaşağı ettiği Mısır'ın demokratik yönetimi ile karıştırıyor.

GÜNDEM 02.08.2020, 16:14
Sisi'den "Türkiye" zırvası!

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) kuklası, BAE ve Suudi Arabistan çıkması darbeci Abdülfettah Sisi yönetimindeki Kahire, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapmayı planladığı sismik araştırmaların, Mısır'ın Münhasır Ekonomik Bölge olarak tanımladığı alanı ihlal etme potansiyeli taşıdığını iddia ederek skandal bir açıklamaya imza attı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan skandal niteliğindeki açıklamada, Türkiye'nin geçtiğimiz ay yayımladığı NAVTEX'in "Mısır'ın egemenlik haklarını ihlal ve saldırı" anlamına geldiği saçmalığı ortaya atıldı.

Açıklamada ayrıntı bulunmuyor

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin yayımladığı NAVTEX'in "nasıl oluyor da Mısır'ın egemenlik haklarına yönelik ihlal ve saldırı anlamına geldiğine" dair ayrıntı vermedi.

Rumlar ve Yunanlar kudurmuştu

Doğalgaz arama çalışmalarından önceki safhalardan biri olan sismik araştırma ile ilgili Türkiye'nin yaptığı açıklama sonrası Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'dan tepkiler gelmişti.

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı sonrası Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail'le bir araya gelmiş ve 3 ülkenin bakanları, Ocak ayı başında Atina’da, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi’ni imzalamıştı.

İsrail hükümeti de, Yunanistan ve GKRY ile imzaladığı doğal gaz boru hattı anlaşmasını (EastMed) geçtiğimiz ay onaylamıştı.

Uzmanlarlar, Mısır bile eklense EastMed Projesi'nin TürkAkım'a karşı koyamayacağını belirtmişti.

NAVTEX nedir?

NAVTEX aslında bir cihaz ismi. Meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar ve çalışma türleri hakkında, uluslararası orta frekans üzerinden denizcilere bilgi veren haberleşme cihaz sistemine NAVTEX adı veriliyor. NAVTEX cihazı, kıyıdan 740 kilometre uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alıyor.

Yorumlar (0)