Şirket aracı kullananlar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, firma aracına kesilmiş olan trafik cezalarının, işçinin rızası dahilinde olmadan maaşından kesilemeyeceğine karar verdi. Yüksek Mahkeme; işçinin firma aracını kullandığı esnada neden olduğu trafik cezalarının işveren firma tarafından ödenmek durumunda kalınması ve bu cezanın, işçinin muvafakati olmadan resen mahsubuna gidilmesinin mevzuata aykırı olduğuna vurgu yaptı.

GÜNDEM 05.01.2022, 13:50 05.01.2022, 13:54
Şirket aracı kullananlar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar

Yargıtay 9. Hukuk Daire, şirket araçlarına yönelik verilen trafik cezalarına ilişkin yeni bir karara hükmetti.

Şirket aracına verilen trafik cezası, çalışandan alınamayacak

Senelerce çalıştığı firmanın, farklı bir şehirdeki şubesinde görevlendirilmeyi reddeden satış temsilcisi, firmanın ‘git' dediği bölgeye gitmediği için işten çıkarıldı. İş Mahkemesi, satış temsilcisi tarafından açılan alacak davasını yerinde buldu. Kararın temyiz edilmesi sonrasında Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, devreye girerek milyonlarca çalışanı alakadar eden bir karara imza attı. Satış temsilcisinin kullanmış olduğu firma aracına verilen trafik cezalarının, işçinin maaşından kesildiğine vurgu yapılan Yargıtay kararında şu sözlere yer verildi: 

“Davacı, davalıya yolladığı ihtarname aracılığıyla, ödenmemiş olan 2012’nin Temmuz ayı ücretini istemiş ve söz konusu talebini dava etmiştir. Dosyada bulunan belgelerden Temmuz itibariyle davacının 600 TL kapatılmamış avansı bulunduğu, bu sebeple Temmuz ayında ödenmesi gereken ücretten 600 TL avans mahsubu gerçekleştirilmiştir. Fakat davacının, firmaya ait aracı kullandığı esnada neden olduğu trafik cezaları sebebiyle davalı firma tarafından ödenmek durumunda kalınan ücretlerin, işçinin muvafakati olmadan re'sen mahsubuna gidilmesin mevzuata aykırıdır. Kararının bozulmasına mahkemenin oy birliği ile karar verilmiştir.”

Yorumlar (0)