Sırbistan'a giden Erdoğan'dan Batı'ya eleştiri: Rusya'yı hafife almayın!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da resmi törenle karşılandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, daha sonra basına kapalı görüşmeye geçti. Görüşmede Türkiye ile Sırbistan arasında 7 anlaşma yapıldı, imzalar atıldı. Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin görüşlerini de aktaran Erdoğan, "Batılı ülkeler, Ukrayna'ya silah göndererek ve Rusya'yı kışkırtarak yanlış yapıyor." dedi.

GÜNDEM 07.09.2022, 14:24 07.09.2022, 17:39 Hakan Öksüz
Sırbistan'a giden Erdoğan'dan Batı'ya eleştiri: Rusya'yı hafife almayın!

Balkan turuna çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gitti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen resmi törenle Erdoğan'ı karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, mevkidaşı Vucic ile görüştü. İki lider, önemli toplantı öncesi basına poz verdi. 

Erdoğan: İkili ticaret hacmi 2 milyar dolar civarında

Görüşme öncesi açıklamalar yapan Erdoğan, "Sırbistan'da önceki aylarda Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştı. Bu seçimin tüm ülkeye hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye ve Sırbistan arasındaki ticaret hacmi her geçen yıl büyüyor. Öte yandan kültürel, siyasi ve askeri alanlarda da iş birliği içindeyiz. Sırbistan'ı, Balkan bölgesinin kilit taşı olarak görüyoruz. İki ülke arasındaki mevcut ticaret hacmi, 2 milyar dolar civarında. Hedefimiz bunu artırmak." ifadelerini kullandı.

Basına kapalı görüşmeye geçildi

Erdoğan'ın ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de konuşma yaptı. Türkiye ile güçlü ilişkilerinin bulunduğunu kaydeden Vucic, ikili ticaret hacmindeki yükselişe dikkat çekti. Sırbistan'daki Türk yatırımlarının arttığına işaret eden Vucic, ilişleri derinleştireceklerini söyledi. Vucic'in açıklamalarının ardından basına kapalı görüşmeye geçildi.

"Balkanlardaki olumlu havanın sürmesini isteriz"

Görüşmenin ardından iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların; yatırımlar, ileri teknoloji, orman yangınları ve medya ile ilgili olduğu kaydedildi. İmza töreninde konuşan Erdoğan, "Sırbistan ile ticaret hacmimiz, geçen yıla kıyasla yüzde 33 artış gösterdi. Balkanlarda yakalanan bu olumlu havayı sürdürelim. Bosna Hersek'te yaşayan üç toplumun barışması ve aynı masa etrafında buluşması için gereken ne varsa yapmaya hazırız. Bu anlamda Kosova ve Sırbistan arasında başlayan 'kimlik kartlarıyla geçiş' uygulamasını önemsiyoruz." dedi.

"Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik tavrı yanlış"

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla ilgili Batılı devletlerin aldığı tutumu da eleştirdi. Savaşın yakın dönemde biteceğe benzemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'yı hafife alanlar gerçekten yanılıyor. Bazı Batılı ülkeler, bu konuda ciddi bir hata içinde. Bu tavrı yanlış buluyoruz. İki ülke arasındaki gerilimi artırıcı ve tahrik edici bir politik söylem içindeler. Ukrayna'ya silah yolluyorlar. Gönderdikleri silahların çoğu hurda." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)