Sınır kapıları işte böyle kapatıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın İran'a doğrudan açılan 3 sınır kapısı ile Iğdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi'ne açılan Dilucu Sınır Kapısı'nın kapatılacağını duyurmasının ardından 17.00 itibarıyla geçişler durduruldu.

GÜNDEM 23.02.2020, 17:30
Sınır kapıları işte böyle kapatıldı

Bugün itibarıyla İran'da toplam vaka sayısının 43, ölüm sayısının ise 8 olarak kaydedildiğini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İran'la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten Iğdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi'ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran'daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık." açıklamasında bulunmuştu.

Saat 17.00 itibarıyla, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın işaret ettiği sınır kapıları kapatıldı.

Van'da tedbirler belirlendi

Van Valiliği, İran'da 2 kişinin yeni tip koronavirüsten (Covid-19) yaşamını yitirmesi üzerine, kentte alınacak önlemleri belirledi.

Van Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İran'ın Kum şehrinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 2 kişinin yaşamını yitirmesi sonrası İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van'da alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi için Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Virüse karşı alınacak tedbirlerin değerlendirildiği toplantıda, Türkiye-İran sınırındaki Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Gümrük Kapısına termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan personelin koruyucu maske ve ekipman kullanması ile virüs hakkında eğitimden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Covid-19 ve önlemler konularında hazırlanacak Türkçe, Farsça, İngilizce bilgilendirme afişlerinin Kapıköy Gümrük Kapısının çeşitli yerlerine asılmasına karar verilen toplantıda, Geri Gönderme Merkezi ön kabul birimine termal kamera kurulması ve personelin virüs hakkında eğitilmesi, sınır birliklerindeki personele de virüs hakkında bilgilendirme eğitimi verilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca, İran'dan Türkiye'ye kara ve demir yolu ile giriş çıkışların sınırlandırılması konusunda da ilgili bakanlığın görüşünün alınması kararlaştırıldı.

Toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca, 6. Hudut Tugay Komutanlığı ve ilgili kurumlardan temsilciler katıldı.

Yorumlar (0)