Sildiği "R" tweeti sonrası olay olan Özgür Demirtaş kimdir?

ABD ve Türkiye arasındaki mutabakat sonrası Türkiye'nin diplomatik bir 'geri vites' yaptığına yönelik bir değerlendirme olarak yorumlanan "R" tweeti ile gündeme gelen Demirtaş kim?

GÜNDEM 18.10.2019, 13:35
Sildiği "R" tweeti sonrası olay olan Özgür Demirtaş kimdir?

Dün geceden itibaren siyaset gündemini meşgul eden mutabakat, Türkiye ve ABD arasında Barış Pınarı Harekâtına ara verme maddesiyle çok konuşuldu. Kimi çevreler bunu bir zafer kimileri ise bir yenilgi olarak okumayı tercih etti. Bu konuya yönelik olduğu iddia edilen tweet gönderisiyle Prof.Dr.Özgür Demirtaş’ta çok konuşulan figürlerden biri oldu.

Bahsi geçen Twitter gönderisini daha sonra sildiği söylenen Demirtaş 1,5 milyon takipçisi olan popüler bir ekonomist. Özellikle Türkiye’nin ekonomik krizin eşiğinde olduğu dönemlerde ve ekonomik kriz sürecinde yaptığı programlarla adından söz ettiren profesörün kariyerinin satır başları şöyle:
Ankara doğumlu olan Özgür Demirtaş o dönem üniversite yerleştirme sınavlarında Türkiye’de ilk 50 öğrenci arasında girerek, okuma hakkı kazandığı Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü 1998’de tamamladı. 

Türkiye’den Amerika’ya başarılarla dolu bir akademik kariyer

Ardından Boston College’da akademik çalışmalarını 2003’te yılında tamamladı ve 27 yaşında finans alanında doktor unvanını aldı. Yine 2003 yılında Baruch College City University of New York’ta Yardımcı Doçent olarak görevlendirildi. 2003 yılında Finans bölümünde, 2004’te ise İşletme Fakültesi’nde “öğretim alanında” en iyi öğretim üyesi olmasının ardından 2 yıl sonra, tüm ana bilim dalları ve fakülteler arasında en iyi öğretim üyesi seçilerek “Üstün Öğretim Madalyası” almaya hak kazandı.

1 milyon profesör arasında ilk 20’de o vardı

2007 yılında doçent unvanını kazanarak City University of New York’ta kalıcı bir akademik kadroya hak kazandı. 2010 yılında, öğretim alanında, ABD, İngiltere, Kanada ve İskoçya’da 1 milyon profesör arasında yapılan 10 milyonu aşkın öğrencinin değerlendirmeleri sonucunda, ilk 20 içerisinde gösterildi.
Amerika’yı bırakıp Türkiye’ye döndü
Dünyanın öncü akademik dergilerinde makaleleri yayınlanan Demirtaş 35’in üzerinde akademik yayın yaptı. 2004 yılı itibariyle, araştırmaları City University of New York tarafından 6 yıl boyunca defalarca ödüllendirildi.
2012 senesinin Eylül’ünde ABD’deki kalıcı akademik pozisyonundan ayrılarak Sabancı Üniversitesi bünyesine Finans Kürsü Başkanı olarak dahil oldu. Sabancı’da yaptığı çalışmalarla ile Marie-Curie Avrupa araştırma fonunu kazandı.
Bunların yanında Sabancı Üniversitesi tarafından kurulmuş olan Finans Mükemmeliyet Merkezi’nde (Center of Excellence in Finance) Kurucu Başkanlık, Akbank’ta Yönetim Kurulu üyeliği ve Türkiye’nin ilk finansal okuryazarlık derneği FODER’in kurucu Yönetim Kurulu üyeliklerinde de bulunmuştur. Demirtaş, pek çok büyük şirket ve holding için danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. 

Melek yatırımcı

Türkiye, ABD ve Avrupa’da onursal konuşmacı olarak pek çok etkinlik ve düşünce kuruluşlarının faaliyetlerine de katılan Demirtaş öte yandan başta biyoteknoloji sektörü olmak üzere birçok sektörde melek yatırımcıdır.  


 

Yorumlar (1)
Hızır 3 yıl önce
Abd nin itidir