Silahlı kuvvetler, 295 kilometrelik İran sınırında 7/24 nöbette 

Van’ın İran sınırında bulunan güvenlik güçleri, 295 kilometrelik hudut hattında deyim yerindeyse kuş uçurtmuyor. Ekipler, geceleri termal ve gece görüş özellikli kameralar ile gündüz de İHA ve dürbünlerle sınırları gözetliyor. 

GÜNDEM 18.08.2021, 17:13 19.08.2021, 16:01
Silahlı kuvvetler, 295 kilometrelik İran sınırında 7/24 nöbette 

Türkiye-İran sınırında görev yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birlikler, özel harekat polisleri ile güvenlik korucuları durmaksızın çalışmaya devam ediyor. Gündüzleri İHA, SİHA ve özel dürbünler ile gözlem yapan güvenlik güçleri, gece saatlerinde ise gece görüşü bulunan kameralar ve termal gözlüklerle denetime çıkıyor. Hareketlilik olması durumunda anında müdahalede bulunan ekipler, Van-İran sınırında hiçbir yasa dışı harekete göz yummuyor. 

Amaç, yasa dışı göçü engellemek 

Yasa dışı göçün engellenmesi, PKK’lı teröristlerin ülkeye sızmasının önüne geçilmesi ve kaçakçılık faaliyetlerinin durdurulması amacıyla görev başında olan silahlı kuvvetler, üst düzey güvenlik önlemleri alıyor. 

Bu amaçlar doğrultusunda inşasına başlanan modüler beton duvar çalışmalarının yaklaşık 6 kilometrelik bölümü tamamlandı. İran sınır hattında duvarın kalan kısmının da tamamlanması, hendeklerin kazılması ve gözetleme kulelerinin sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. 



Takviye ekipler sevk edildi 

Sınır boyunca güvenliğin daha sıkı tutulması konusunda bölgeye takviye ekipler sevk edildi. Geçtiğimiz günlerde hudutta göreve başlayan özel harekat ekipleri, zırhlı araçları, koordinasyonları, drone araçları ve Türk savunma sanayii ekipmanları ile sınır kontrollerine ağırlık veriyor. 

Nöbet, 7/24 devam ediyor 

Gündüz sınır hattında gözetleme, devriye ve havadan kontrol yapan ekipler havanın kararmasıyla birlikte ekipmanlarını değiştirerek göz hapsine devam ediyor. Teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığı ve gerekli olan tüm önlemlerin fazlasıyla alındığı sınırda, gece yürütülen faaliyetlerle düzensiz göçmenlerin gece karanlığından yararlanarak sınırı geçmesi engelleniyor. 



Yeni kule inşaatları devam ediyor 

Bölgeye sık sık gelen ve incelemelerde bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 2-3 senedir sınırda alınan önlemlerin her geçen gün daha da artırıldığını ve güvenlik güçlerinin “hudut namustur” düsturuyla görevlerine devam ettiğini bildirdi.  

Bilmez: “Sınırda hendekler kazılıyor, modüler beton duvarlar örülüyor, optik gözetleme kuleleri inşa ediliyor. Yeni kule inşaatları durmaksızın devam ediyor. 24 saat esasına göre devriye geziliyor. İkinci hatta jandarma birlikleri görev yapıyor. İl dışından gelen özel harekat polisleri de jandarma ve sınır birliklerine destek veriyor. Bölgede çalışma yapan müteahhitlerin güvenlikleri de sağlanıyor. Sınırları geçiş konusunda zorluk, her geçen gün artıyor. Elimizdeki istatistiki verilere baktığımızda bu seneki rakamların geçmişe göre azaldığını görüyoruz. Personellerimiz, teknoloji en üst düzeyde kullanıyorlar. Buradaki herkes uyum içinde çalışıyor.” 

“Yasa dışı göçte azalma var” 

Bilmez: “Sınırdaki ve sınır ötesindeki hareketlilikler gözlemlenerek gerekli önlemler alınıyor. Yakalananlar da hukuki çerçevede geri gönderme merkezlerine sevk ediliyor ve ardından sınır dışı ediliyorlar. Gece vakitlerinde ve yağışlı havalarda önlemlerimizi artırıyoruz çünkü yasa dışı göçmenler bu iki durumda daha çok zorluyorlar. Bu konuda her türlü önlemi alıyoruz. Geçişleri organize eden kişilerle de mücadelemiz artarak devam ediyor. Bu sene 934 organizatörü yakalayarak adli makamlara teslim ettik. Bunların yarıya yakını da tutuklandı. Fakat ne yazık ki cezalar caydırıcı seviyede değil. Yakaladığımız organizatörlerin çoğu daha önce bu konuda cezai işlem uygulanmış kişiler. Örneğin, bir trafik kazasında hayatını kaybeden organizatörün 6 kez bu konuda işlem gördüğünü öğrendik.” 

Yorumlar (0)