SiHA’lar yine diyalog çağrısı yaptırdı

Daha önce Suriye'nin İdlib kentinde rejimin mevzilerini ve hava savunma sistemlerini yok eden, Libya'da da darbeci Halife Hafter milislerini perişan eden Türk SİHA'ları üçüncü başarılı sınavını Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ'da verdi. SİHA'lar Ermeni mevzilerini, zırhlı araçlarını ve füze savunma sistemlerini bir bir imha etti.

GÜNDEM 29.09.2020, 09:34
SiHA’lar yine diyalog çağrısı yaptırdı

Türkiye’nin İHA (insansız hava aracı) ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) teknolojisi üçüncü büyük sınavını da başarıyla verdi.

Daha önce Suriye'nin İdlib kentinde rejime ait mevzileri, zırhlı araçları, tankları ve hava savunma sistemlerini imha ederek Suriye Millî Ordusu için büyük avantaj sağlayan SİHA'lar, Libya’da da darbeci hain Halife Hafter milislerinin tüm zırhlılarını, füze savunma sistemlerini, tanklarını yok ederek teröristleri püskürtmüştü. Son olarak Azerbaycan, Türkiye’den aldığı SİHA’larla işgalci Ermenistin ordusunun savunma sistemlerini yerle bir ederek, zırhlılarını ve mevzilerini tek tek vurarak geri çekilmelerini sağlamış ve onlarca yıl önce işgal edilen toprakları bir bir almıştı. Türk SİHA ve İHA’ları kabiliyetlerini ispat etme aşamasını bölücü terör örgütü PKK ile mücadele operasyonlarında verimli bir biçimde kullanılmıştı. CHP ve HDP'nin şiddetle karşı çıktığı SİHA'lar, savaş sahnesine ise ilk olarak Suriye’de çıkmıştı. Suriye hava sahasının kapalı tutulması sebebiyle İdlib kentinde savaş uçakları yerine İHA ve SİHA’lar görev yapmıştı. Türk SİHA’ları Baas rejimine büyük darbe indirmiş, Esed rejimi Suriye Millî Ordusu (SMO) karşısında ağır kayıplar vermişti.

Tesadüf olmadığı ispatlandı

Silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Suriye'deki başarısının tesadüfi olmadığı ise Libya’da kanıtlandı. Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan askerî iş birliği anlaşması çerçevesinde bölgeye gönderilen Türk SİHA’ları, darbeci hain Halife Hafter milislerine çok ağır kayıplar verdirmişti. Libya'da durumu tersine çeviren ve durumu Birleşmiş Milletler'in Libya'da meşru olarak tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti lehine döndüren SİHA’ların operasyonları vesilesiyle Hafter milislerinin saldırıları boşa çıkmış ve geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Hafter çok sayıda güçlü ülke tarafından personel, askerî araç, silah ve mühimmat ile beslenmesine rağmen Hafter perişan olmuş, Hafter'in iplerini ellerinde tutan ülkeler, tıpkı Suriye'de olduğu gibi hezimet sonrası "diyalog" çağrıları yapmaya başlamıştı.

Türkiye’nin ürettiği yüzde 100 yerli Bayraktar TB2, çatışmalarda başarının tesadüfi olmadığını, başarının düşmanın beceriksizliği sayesinde elde edilmediğini Azerbaycan'da ispat etti. Türkiye'den SİHA alan Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da kullandığı SİHA'larla Ermeni mevzilerini, zırhlılarını, tanklarını ve savunma sistemlerini imha ederek büyük kayıplar verdirdi ve Ermenistan ordusunun geri çekilmesini sağladı. Türk SİHA'ları bir kez daha şer güçleri "diyalog" çağrısı yapmaya zorlamış oldu.

Yorumlar (0)