Sıfıra yakın pozitif çıkıyor... İki kent için "Rehavete kapılmayın" uyarısı!

18 gündür yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edilmeyen Artvin ile vaka sayısı azalan Rize'de testlerin yapıldığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı uzmanları, kritik uyarılarda bulundu. Uzmanlar, günlük ortalama 150 testin yapıldığını ve sıfıra yakın pozitif sonuç çıktığını kaydederek, vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiğini ifade etti. 

GÜNDEM 07.05.2020, 11:20 07.05.2020, 11:35
Sıfıra yakın pozitif çıkıyor... İki kent için "Rehavete kapılmayın" uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanı laboratuvarı yetkisi verilen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı çalışmalarına kesintisiz devam ediyor. 

2 ayda laboratuvarda yaklaşık 5 bin test sonuçlandırıldı. Her türlü biyogüvenlik tedbirlerini alan 11 kişilik ekibin 7 gün 24 saat çalıştığı laboratuvarda, yerli ve milli kit ile çalışılıyor. 

18 gündür yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edilmeyen Artvin ile vaka sayıları azalan Rize ilinin testlerinin gerçekleştirildiği laboratuvar görevlilerinden kritik uyarılar geldi. Günlük ortalama 150 testin yapıldığına ve sıfıra yakın pozitif sonuç çıktığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşların rehavete kapılmaması gerektiğini belirterek, "Evde kal" çağrılarını yineledi. 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, 2 aydır laboratuvarlarında yeni tip koronavirüs (Covid-19) testlerinin yapıldığını, bugüne kadar yaklaşık 5 bin test uygulandığını söyledi. 

"Kalite standartlarını gözeterek hizmet vermeye çalışıyoruz"

Doç. Dr. Çiçek, gelen testleri 5-6 saat içinde neticelendirdiklerini kaydederek, "Sağlıkta kalite standartlarını gözeterek hizmet vermeye çalışıyoruz. Böyle bir küresel salgın sürecinde bunu da yapmak ayrıca bir gayret istiyor. Zaten moleküler testler titizlik, deneyim, disiplin gerektiren testler. Biz ekip olarak hizmet kalite standartlarını en yüksek tutma çabasını gösteriyoruz." dedi.

"Verdiğimiz sonuçların filyasyonda kullanılması önem arz ediyor"

Rize ve Artvin İl Sağlık Müdürlükleri ile sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Doç. Dr. Çiçek, "Verdiğimiz sonuçların bakanlığımızın da çok önemsediği ve dünyada ilk defa sadece bizim ülkemizde uygulanan filyasyon, iz sürme, bulaş kaynağına ulaşma açısından kullanılması, koronavirüsün toplumda kontrol altına alınmasında sürece çok ciddi katkı sağladığının göstergesidir. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri sahada bunu çok özverili bir şekilde gerçekleştiriyor. Sonuçlarımızı düzenli olarak bakanlığa bildiriyoruz, ayrıca buradaki hem negatif ve pozitif örnekleri şahit numune olarak saklıyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Bu bizi rehavete düşürmemeli, asla gevşemeye sebep olmamalı"

Doç. Dr. Çiçek, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan sıkı önlemler dâhilinde testleri yaptıkları Rize ve Artvin'de tespit edilen vaka sayılarında düşüş yaşandığını aktararak, "Bu da sevindirici ama bu bizi rehavete düşürmemeli, asla gevşemeye sebep olmamalı, kesinlikle el hijyenine ve diğer önerilen tüm kurallara riayet edilmeli. Evde kalmaya devam edilmelidir. Testlerini yaptığımız Artvin'de 17 -18 gündür hiç pozitif vakanın olmaması sevindirici bir haber. Rize'de ve Türkiye'de de bu sonuçlara ulaşmayı umut ediyoruz. Bu vesile ile böyle bir laboratuvarın kurulmasında emeği geçen bölüm başkanımıza ve idarecilerimize, rektörlüğümüze, başhekimliğimize, uyum içinde çalıştığımız İl Sağlık Müdürlüklerine ve fedakâr ekip arkadaşlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı. 

"Hastanelerimizde tedavi gören hasta sayımız azaldı"

Rize Valisi Kemal Çeber, şehirde tespit edilen vaka sayılarının azaldığını ve bunun mutlu ettiğini ifade ederek, "Rize’de dün vakaya rastlanmadı. Önceki gün 2 vakamız oldu. Vaka sayıları azaldı. Hastanelerimizde tedavi gören hasta sayımız da azaldı. Ancak her şeye rağmen tedbirli olmaya devam ederek evlerimizde kalmaya, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulumuzun önerilerini uymaya devam etmeliyiz. Bir süre daha bu kurallara ve tedbirlere uyacağız." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)