Şiddet gören hekimler için mobil uygulama geliştirildi

Son dönemlerde artan “hekime şiddet” vakaları sebebiyle canı yananlarla dayanışma içerisinde bulunulması gerektiğini kaydeden Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Bayram, şiddet gören doktorlar için mobil uygulama geliştirildiğini duyurdu. Bu uygulama sayesinde şiddet gören doktor, durumunu anında paylaşabilecek ve doktor için avukat temin edilecek.

GÜNDEM 18.04.2022, 17:21 19.04.2022, 09:25
Şiddet gören hekimler için mobil uygulama geliştirildi

Sağlıkta şiddete karşı önlem almak için kolları sıvayan Hekimlerle Hukuksal Dayanışma Derneği (HHDD), Türkiye’de bir ilke imza attı. Doktorlar için özel olarak uygulama geliştirilmesini sağlayan HHDD, “Doktoroom Help” isimli uygulamanın tanıtımını yaptı. App Store ve Google Store üzerinde bulunan bu uygulama, şiddet gören doktorun yetkili mercilere anında bildirim gönderebilmesini sağlıyor. Uygulama ekranında bulunan “şiddet” butonuna basarak HHDD’ye “şiddet görüyorum” notunun gönderilmesini sağlayan uygulamaya kısa sürede 1200’den fazla doktor üye oldu.

Doktorlara hukuki destek sağlanacak

“Şiddete uğruyorum” mesajının gönderilmesi üzerine doktorun görev yaptığı birime avukat gönderilecek. Hastane güvenliği ve polisi güvenlik önlemini alırken avukat da dava sürecini başlatacak. Görevi başında şiddete uğrayan doktorların birbirleriyle dayanışması gerektiğini dile getiren HHDD Başkanı Avukat Hekim Cengiz Bayram, bundan sonra hiçbir hekimin yalnız kalmayacağını dile getirdi. hekimlere anında ulaşabilmek için böyle bir yol izlediklerini de ifade eden Bayram, hekimlere gönderilen avukatların ücretlerinin de dernek tarafından karşılanacağını kaydetti. 



Hekimlere hukuksal farkındalık kazandırılacak

HHDD’yi 4 ay önce kurduklarını dile getiren Cengiz Bayram, derneğin toplumdaki rolünü şu cümlelerle açıklıyor: “Derneği kurduğumuzdan bu yana 1200 doktor üye oldu. Derneğimizin amacı, hekimlere hukuksal destek sağlamak ve doktorların hukuksal farkındalıklarını artırmak. Amacımız aynı zamanda önleyici faaliyette bulunmak. Hekimlere karşı işlenen davranış ve söylenen sözlerden hangilerinin suç olduğunu hangilerinin olmadığını doktorlarımıza anlatıyoruz. Özellikle hekimlerin hukuki olarak çok fazla eksiği ve ihtiyaçları var. Neredeyse her gün bir doktor hukuksal problem olacak bir olayla karşı karşıya kalıyor. Sağlık Hukuku, Türkiye’de oldukça yeni bir alan. Bu sebeple boşluğu doldurmak da bizlere düşüyor.”

“Şiddete uğrayan doktor için destek sağlıyoruz”

“Derneğimiz, hekimlere hukuksal eğitimler veriyor. Sigortaların özellikleri, tıbbi kötü uygulama, malpraktis durumuyla karşılaşmaları halinde ne yapabilecekleri, sağlıkta şiddette hangi hukuki yolların izleneceği, bu durumun sigortaya ne zaman bildirilmesi gerektiği gibi konuları işliyoruz. Derneğimizin her şehirde anlaşmalı avukatları var. Bu sayede 81 şehrimizdeki tüm hekimlere avukat sağlama imkanına sahibiz. Avukat ücretini de derneğimiz karşılıyor. Zaten şiddet görmüş ve yıpranmış olan hekimlerin bir de bu tarz işlerle uğraşmasını istemiyoruz. O anki tüm destek bize ait. Bu kapsamda, Gaziantep’te görevi başındayken öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın da yıl dönümünde olduğumuzu hatırlatmak isterim. Kendisi, sağlıkta şiddet konusunda sembol isimlerden biridir. Allah kendisine rahmet eylesin."

Yorumlar (0)