Sezgin Baran Korkmaz için iade kararı

Avusturya’nın Wels şehrinde tutuklu olan Sezgin Baran Korkmaz, 15 Temmuz tarihinde ABD’ye iade edilecek.

GÜNDEM 11.07.2022, 20:23 12.07.2022, 11:25
Sezgin Baran Korkmaz için iade kararı

Wels Savcılığı Basın Birimi'nden Silke Enzlmüller, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Korkmaz’ın tutuklu olduğu Wels’den önce başkent Viyana’ya, cuma günü ise ABD’ye iade edilmek amacıyla uçağa bindirileceğini ifade etti.

Avusturya Adalet Bakanlığı, 15 Haziran tarihinde Korkmaz'a yönelik isnat edilen suçlardan ilkinin ABD'de işlenmiş olması ve bahse konu ülkedeki mağdur sayısının bir hayli fazla olması gerekçesiyle iade önceliğini ABD'ye tanımıştı.

Dolandırıcılık, kara para aklamak gibi çeşitli suçlamalar sebebiyle ABD ve Türkiye tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarılan Korkmaz'a dair Wels Mahkemesi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında ülkemizin iade talebini olumlu karşılamış, ardından da geçtiğimiz mart ayında ABD'nin iade talebini de kabul etmişti.

Hukuki süreç

İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 17 Mayıs 2021'de Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu olan 10 şahısla, bu şahıslarla ilişkili 'malen sorumlu' firmalar hakkında ABD'den haksız bir şekilde elde edilen 'mal varlıklarını aklama' suçundan hapis cezası talebiyle açılan davaya ilişkin ilk duruşmada mahkeme, Korkmaz'ın tutuklanmasına karar vermişti. 

ABD ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan Korkmaz, 19 Haziran 2021'de Avusturya'da gözaltına alınmıştı.

Korkmaz'ın, 5 Temmuz 2022'de gerçekleştirilen duruşmada tutukluluk halinin sürmesine karar verilmişti.

Yorumlar (0)