Sessiz istifa ne demek? Sessiz istifa nedir?

Youthall Türkiye tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, Türkiye’de gençlerin yüzde 24’ünün sessiz istifa sürecinde olduğu ve yüzde 46,7’sinin ise buna yatkın olduğu öne sürüldü. Peki "Sessiz istifa nedir? Sessiz istifa ne demek, ne anlama gelir?" İşte detaylar…

GÜNDEM 29.09.2022, 13:27 30.09.2022, 09:13
Sessiz istifa ne demek? Sessiz istifa nedir?

Bir sosyal medya gönderisiyle başlayan ve kısa süre içinde viral olan “Sessiz İstifa” ifadesi, Türkiye'de de gündem oldu. Peki "Sessiz istifa nedir? Sessiz istifa ne demek, ne anlama gelir?" İşte detaylar…

Sessiz istifa nedir?

“Büyük İstifa” kavramından sonra konuşulmaya başlanan kavram, gerçek bir istifa olmayan, genel açıdan “işte en azını yapmak, yapılması gerekenler dışında hiçbir şey yapmamak, özel yaşamı korumak ve daha az sorumluluk almak” olarak belirtilen sessiz bir vazgeçiş dönemi olarak tanımlanıyor.

“Gençlerin yüzde 2’ü sessiz istifa aşamasında”

Youthall Türkiye’nin, bin 2 kişinin katılımıyla online olarak yapılan “Sessiz İstifa” araştırması sonuçlarına bakıldığında, Türkiye’de gençlerin yüzde 24’ünün şu an sessiz istifa aşamasında; yüzde 46,7’sinin ise buna yatkın olduğunu ortaya koydu.

İş yerine kendisini ait hissedenlerin oranı sadece yüzde 18,5. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 58,1’i çalışma hayatlarında iş-yaşam dengesini kuramadıklarını belirtirken “Bunu başarabiliyorum.” diyenlerin oranı yüzde 41,9 oldu.

“Hayatınızın ne kadarı özel yaşam odaklı?” sorusuna verilen cevaplar, iş dışında yaşama ne kadar az zaman ayrıldığını gösterdi. “Hayatımın yüzde 30’undan azı özel hayat odaklı.” diyenler yüzde 41,1 iken yalnızca yüzde 30-50 arasında diyenlerin yüzdesi ise 36,4 oldu. Yüzde 50-70 arasında “Özel yaşama zaman ayırabiliyorum” diyenler ise yüzde 17,3 civarında yer almaktadır.

Dönemsel olarak değişiyor

Çalıştığı iş yerine yönelik aidiyetin de sorgulandığı “Sessiz İstifa” çalışmasında, dönemsel olarak hissiyatının değiştiğini ifade edenlerin oranı yüzde 48 iken, kendilerini iş yerine ait hissetmeyenlerin oranı yüzde 33,5 olarak belirlendi. Kendilerini iş yerine ait hissedenlerin oranı ise yalnızca yüzde 18,5.

Gençler yüzde 64,4 civarında iş tanımını net olarak bulmuyorken yüzde 35,6 oranında görev tanımının net olduğunu aktardı.

“Sessiz İstifa” hakkında ne düşünüyorsunuz? şeklinde sorulan soruya ise gençlerin yüzde 24’ünün ‘sessiz istifa sürecindeyim’ demesi ve yüzde 46,6’sının buna yatkın olduğunu belirtmesi, dünya gündemindeki konunun Türkiye’de de yaygın olduğunu gösterdi. Gençlerin yüzde 15’i buna yatkın değilim derken, ne olduğunu bilmiyorum diye cevap verenlerin oranı ise yüzde 14,4’te kaldı.

“Kariyer yolları kapalı”

“Sessiz İstifa” dönemini şu an yaşayan, konuya yatkın olan ve yatkın olmayanların yorumlarının farklı farklı analiz edildiği araştırmada;

“Sessiz İstifa”ya yatkın olmayanların yüzde 31,3’ü, çalıştıkları firmada kariyer yollarının kapalı olduğunu düşündükleri takdirde bu sürece girebileceklerini söyledi. Bu oranı yüzde 24,7 ile iş-özel hayat dengesizliği, yüzde 18,7 ile iş ifadesinin net olmaması ve aynı seviyede düşük maaş takip etti. Sürece uzak olanların yaşamlarındaki öncelikler ise şu şekilde sıralandı: Kariyer yüzde 22,9, özel yaşam yüzde 25, aile yüzde 21,5, sağlık yüzde 20,1 ve maddiyat yüzde 10,5.

En büyük etken düşük maaş

Youthall tarafından gerçekleştirilen araştırmada “Sessiz İstifa” döneminde olan gençlerin kendilerini buna sürükleyen sebeplerin başında “düşük maaş” geliyor. Yüzde 35 civarında verilen düşük maaş cevabını, yüzde 21,7 ile iş-özel yaşam dengesizliği, yüzde 15 ile iş tanımının kesin olmaması, yüzde 14,2 ile kariyer yolunun kapalı olması ve yüzde 7,9 ile uzun mesailer takip etti.

“Şu an sessiz istifa sürecindeyim” diye cevap veren yüzde 24 civarındaki kitle, hangi durumda sessiz istifalarını sonlandırabileceklerini de ifade etti. Yüzde 35,8 maaş haklarının ve yan haklarının düzenlenmesini ilk sırada belirtti. Buna en yakın alınan cevap ise yüzde 32,9 ile “iş-özel hayat dengesine pozitif katkı sağlayacak düzenlemelerin yapılması” olarak öne çıktı. Yüzde 14,6 “kendi çalışma modelini oluşturma imkanı” derken aynı seviyede katılımcı “değişen motivasyonumun yöneticim/işverenim tarafından fark edilmesi” halinde de “Sessiz istifadan vazgeçerim” sözlerini kullandı.

Z kuşağında yüksek oran

Z kuşağının yüzde 64,2’sinin gündeminde sessiz istifa bulunuyor. Yüzde 45,2 ile araştırmaya en yüksek seviyede katılım gösteren 18-24 yaş bandının yanıtları araştırıldığında ise yüzde 13,2’si sessiz istifa safhasında olduğunu, yüzde 50,9’u ise sessiz istifaya yatkın olduğunu söyledi. Bu da Z kuşağının temsilcilerinin yer aldığı gençler arasında bu kavramın gündemde olduğuna dikkat çekti. Bütün katılımcıların ortalamasında sessiz istifaya götüren sebep; maaş iken, 18-24 yaşta neden olarak ilk sırayı iş-özel hayat dengesizliği aldı.

Çalışmada özgürlüklerine düşkünlükleri ve ne istediklerini kesin bir şekilde belirtmeleri ile iş yaşamında dikkate çeken Z kuşağının, verilen işler haricinde ekstra sorumluluk almayarak ve mesai saatlerinin dışına çıkmayarak sessiz istifa aşamasında olduklarının işaretlerini yöneticilerine verdikleri görüldü.

Kadınlar daha çok “Sessiz vazgeçişte”

Ankete katılan kadın personellerin yüzde 68,6’sı sessiz istifa aşamasında olduğunu ya da sessiz istifa sürecine yakın olduğunu aktardı. Kadınların bu sürece yakın olmasında yatan en temel etken yüzde 33,9 ile iş-özel yaşam dengesi kuramamaları öne çıktı. Erkeklerin yüzde 58,7’si sessiz istifa aşamasında ve sürece yatkın olduklarını söylerken kendilerini buna iten en büyük sebep ise kadın çalışanlardan farklı bir şekilde yüzde 21,2 ile düşük maaş olarak saptandı.
 

Yorumlar (0)