Şentop'tan başörtüsü teklifi ve seçim tarihi yorumu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'teki gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Başörtüsüne anayasal güvence teklifi konusuna değinen Şentop, seçim tarihinde değişiklik yapılıp yapılmayacağını da açıkladı.

GÜNDEM 10.01.2023, 17:34 Hakan Öksüz
Şentop'tan başörtüsü teklifi ve seçim tarihi yorumu

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Meclis'te görevli basın mensuplarını ziyaret eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ofisleri tek tek gezdi. Ardından Parlamento Muhabirleri Derneğine (PMD) ziyarette bulunan Şentop, gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

Başörtüsüne anayasal güvence teklifi hakkında konuşan TBMM Başkanı Şentop, AK Parti'nin, randevu taleplerine diğer siyasi partilerin olumsuz yanıt vermesini yorumladı. Teklifin zaten bütün partiler tarafından Anayasa Komisyonunda tartışılacağını hatırlatan Şentop, "Genel Kurulda da görüşmeler olacak, herkes fikrini beyan edecek. Bahsettiğiniz ziyaretler, nezaket ziyaretidir. Gerçekleşip gerçekleşmemesi süreci direkt olarak etkilemez." ifadelerini kullandı.

Başörtüsü teklifi: "Kalıcı bir çözüm için anayasal güvence gerekiyor"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'ye sunduğu teklifin ardından başörtüsü konusunun gündeme taşındığını hatırlatan Şentop, "Aslında bu konudaki yasakçı uygulamalar, 2012'den beri gündemde yok. Buna ilişkin hukuki düzenlemenin gerektiğine ilişkin teklifin gelmesiyle konu farklı bir boyut kazandı. Kalıcı bir çözüm için bunu anayasal zemine taşımak gerekir. Anayasal çözüm, doğru bir yol. Zira bir düzenlemeyi kanuna dayandırırsanız kalıcılığı sağlayamazsınız. Sizden sonra gelen birisi kanunu değiştirerek yeniden yasakları getirebilir. Anayasa, kanun kadar kolay değişen bir metin değil. Dolayısıyla başörtüsü düzenlemesine ilişkin Anayasa teminatı, daha güçlü bir hukuki koruma doğuracaktır." dedi.

"Teklifin nereden geldiğini unutmayalım"

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis'ten geçip geçmeyeceği konusundaki iddialara da değinen Mustafa Şentop, "İlkesel olarak herkes bu sorunun çözümünden yana. Kalıcı bir çözümü ancak Anayasa değişikliği ile sağlayabiliriz. Beni kanaatim, değişikliği Meclis'ten geçeceği yönünde. Teklifin nereden geldiğini unutmamak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Seçim tartışmaları: "Teknik bir düzeltme yapılabilir"

Şentop, seçim tarihi konusundaki tartışmalarla ilgili görüşlerini de aktardı. Anayasa gereği seçim tarihinin net olduğunu ifade eden Şentop, "Teknik olarak bu tarihten bir hafta önce bile yapılsa erken seçim oluyor. Bununla birlikte mevzuatımızda 'erken seçim' tabiri yok. Anayasa'da geçen ifade, seçimlerin öne alınması. Erken seçim, siyasi bir tabir olarak öne çıkıyor. Siyasi anlamda bir erken seçim için ciddi nedenler gerekiyor. Üstelik bu durumlarda seçim tarihinde büyük bir değişiklik yapılmış oluyor. 18 Haziran tarihiyle ilgili bazı şüpheler var. 30-40 bin civarında kişi hacda olacak. Bu vatandaşlar nasıl oy kullanacak? Birtakım başka nedenler de var. Bütün bunları düşünerek teknik bir düzeltmeden bahsetmek mümkün olabilir." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)