Şentop: Belli suçlar için idam cezası verilsin!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, belli suçlar için idam cezasının uygulanması gerektiğini ifade etti. 

GÜNDEM 04.09.2020, 17:00 04.09.2020, 17:01
Şentop: Belli suçlar için idam cezası verilsin!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "idam cezası" konusundaki düşüncesini açıkladı.

Basın mensuplarından birinin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "idam cezasının yeniden gelmesine" yönelik düşüncesini sorması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Şentop, bu konudaki fikirlerini Anayasa Komisyonu Başkanı iken birçok kez açıkladığını söyledi.

"Sadece bazı suçlar için uygulanmalı"

Şentop, çok kısıtlı bir şekilde belli suçlar için idam cezası uygulanması gerektiğini aktararak, "vahşi bir şekilde insan öldürme", "tasarlayarak adam öldürme" ve "çocuklara yönelik işlenen cinsel suçlar" için idam cezası verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Akademisyenlik yaptığı zamanlarda konuya ilişkin farklı çalışmalara imza attığını kaydeden Şentop, idam cezasının yeniden gelmesi için öncelikle anayasanın değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

"Caydırıcı cezalar olmalı"

Şentop, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ilave protokollerin bulunduğunu, söz konusu protokollerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. 

İdam cezasının parlamentoda ele alınıp tartışılması gerektiğini aktaran Şentop, ağır suçlara verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini ekledi. 

Şentop'un bahsettiği protokolde, "taraf ülkelerin egemenlik alanında yer alan hiç kimsenin idam edilemeyeceğine" dair bir ifade bulunuyor. 

Öte yandan, idam cezasının tekrar uygulanmaması için taraf ülkelerin, gereken bütün tedbirleri almaktan sorumlu olduğu belirtiliyor. 

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 2014 yılında onaylanan "idam cezasına son verilmesine" yönelik karara ortak sunucu olmuştu. 

Yorumlar (0)