Sektör temsilcileri uyardı: Bu oranın üstündeki kira artışını kabul etmeyin!

TÜFE’nin 12 aylık ortalamaları referans alınarak belirlenen kira artış oranlarında mayıs ayı artış oranı yüzde 34,46 oldu. Sektör temsilcileri kiracıların bu oranın üzerinde kira artışını kabul etmemesi gerektiğini vurgularken tadilat sebebiyle kiracıları evden çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin ise belediye onaylı proje sunmaları gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 06.05.2022, 10:58 07.05.2022, 15:54
Sektör temsilcileri uyardı: Bu oranın üstündeki kira artışını kabul etmeyin!

Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından mayıs ayına ait kira artış oranları da netleşmiş oldu. TÜFE’nin 12 aylık ortalamaları referans alınarak belirlenen kira artış oranlarında mayıs ayı artış oranı yüzde 34,46 oldu. Kira artışına ilişkin üst sınır tüketici fiyat endeksi oranına göre belirleniyor ve bu tutar ev sahibi tarafından kira bedelinde uygulanabilecek en üst sınır kabul ediliyor. Örneğin mayıs ayı kira artış oranına göre konut kirası için 4 bin lira ödeyen bir kişi 1.387 lira artışa beraber 5.378 lira ödemiş oluyor.

“Kira artış oranın üstündeki zamları kabul etmeyiniz”

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin zorla kira artırması hakkında vatandaşları uyararak şu sözlere yer verdi:

Eğer kira sözleşmelerinde birinci yıl dolmuş ancak beşinci yıl dolmamış ise o takdirde yüzde 34,46’lık bir kira artışı yapılabilir. Bunun üzerinde yapılacak zam oranlarını kabul etmeyiniz. Açıklanan rakamlara göre TÜFE yüzde 69,97 ve kira artışına esas olarak hesaplanan 12 aylık değişim ise yüzde 34,46 oldu. Bunun üzerinde bir kira artışı zorla yapılmaya çalışılıyorsa bunun kabul etmeyiniz. Borçlar Kanunu’na göre esas budur. Sözleşmedeki hükümlere göre ev sahibinin bunun üzerinde yaptığı talepler geçersizdir.

5 yılın üstündeki sözleşmelerde oranın üstünde artışlar gerçekleşebilir

Eğer 5 yıldır aynı evde oturuyorsanız ev sahibi bu durumda rayiç bedelin artmasını nedeniyle bir kira artışına gittiğini söyleyebilir. Bunun için de kira bedeli tespiti amacıyla mahkemeye başvurabilir. Yaklaşık olarak 2,5 yıl süren davalarda kira artış oranı hakimler tarafından hakkaniyetli bir şekilde yapılıyor. Anlaşmazlık yaşanmaması adına tarafların bu konuda uzlaşması en iyi yöntem.

Tadilat için belediye onaylı proje sunmak zorunlu

Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde yaşanan kira artışlarından dolayı ev sahiplerinin tadilatı öne sürerek kiracıları evden çıkarma girişiminde bulunduklarını ifade eden Kiraz sözlerine şu şekilde devam etti:

Esaslı bir tadilat olmadığı takdirde kiracının tahliye edilmesi mümkün değil. Bunun gerçekleşmesi için de ev sahibinin belediye onaylı bir projeyi sunması gerekiyor. Kiracı tadilat yapıyorum diyerek evinden çıkartılamaz. Bunun mahkemede ispatlanması gerekiyor. Bunun yanı sıra tadilat sebebiyle kiracıyı çıkardıktan sonra başka bir kiracıyı almadığını da ispatlaması gerekiyor.

Yorumlar (0)