Şehirler arası seyahat yasağı kaldırıldı: İşte detaylar…

Bakanlık tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeye göre kademeli normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı gün ve saatlerde şehirler arası seyahat serbest olacak.

GÜNDEM 16.05.2021, 11:11 16.05.2021, 11:16
Şehirler arası seyahat yasağı kaldırıldı: İşte detaylar…

İçişleri Bakanlığı tarafından 17 Mayıs 2021 sabah saat 05.00 itibarıyla sona erecek olan tam kısıtlama döneminin ardından başlayacak kademeli normalleşme takvimine ilişkin 81 il valiliklerine genelge gönderildi.

“Kademeli Normalleşme Tedbirleri” başlığıyla gönderilmiş olan genelgeye göre 1 Haziran 05.00 tarihine dek şehirler arası seyahat kısıtlamaları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı gün ve sürelerde kaldırıldı.

Genelgede tedbirler dahilinde geçerli olacak zorunlu ve istisnai durumlara da yer verildi.

Şehirler arası seyahat kısıtlaması

Bakanlık tarafından paylaşılan genelgede;

Kademeli normalleşmede sakağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süre ve günler için şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanacaktır, denildi.

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının istisnaları

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacak olduğu gün ve sürelerde vatandaşların tren, uçak, otobüs gibi toplu taşımalarla yapacak oldukları şehirler arası seyahatler için ayrıca izin belgesi alması istenmeyecek, şehirler arası seyahat edileceğinin bilet, rezervasyon kodu vb. ibrazı yeterli sayılacaktır. Bu durumda olan kişilerin şehirler arasında toplu taşıma vasıtalarıyla ikametleri arasının hareketliliği, kalkış ve varış saatleriyle uyumlu olacak şekilde kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Bir kamu görevindeki müfettiş denetmen gibi meslek gruplarının şehirler arası seyahatleri, görev belgelerinin ibrazıyla serbest olacaktır.

Kendisi veya eşinin birinci dereceden yakını veya kardeşinin cenazesine katılmak için cenaze nakil işlemleri için refakat etmek için cenaze yakını e-devlet üzerinden başvuru yapacaktır. (Yanında akraba konumunda en fazla 9 kişi bulunabilecek.) Sistem hızlıca onay vererek özel araçlarla seyahat için gerekli olan seyahat izin belgesini oluşturacaktır.

Defin işlemleri için başvuruda vatandaşlardan belge istenmeyecek, bakanlık ile yapılan entegrasyon ile daha sonra kontrol edilecektir.

Sokağa çıkma kısıtının uygulandığı günlerde özel araçlarla şehirler arası seyahate çıkılmasına izin verilmeyecektir.

Zorunlu hallerdeki kişiler e-devlet üzerinden bildiri yaparak valilikler bünyesinde Seyahat İzin Kurulları’ndan izin alarak seyahat edebileceklerdir. Seyahat İzin Belgesi olan kişiler, seyahat dönemi boyunca kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Zorunlu hal sayılacak olan durumlar

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olduktan sonra ikametine dönmek isteyen kişiler,

Eşi veya kendisinin, hastanede tedavisi süren birinci derece yakını veyahut kardeşine refakatçi olacak en fazla 2 kişi.

Bulunduğu şehre son 5 gün içinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmadığından ikametinin olduğu yerleşim yerine dönmek isteyen kişiler. (Belge ibrazı istenecektir.)

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince ilan edilen merkezi sınavlara girecek olanlar.

Askerlik hizmetini bitirerek yerleşim yerlerine dönmek isteyen kişiler.

Ceza infaz kurumlarında salıverilen kişilerin zorunlu bir hali olduğu kabul edilecektir.

Detaylara İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sayfası üzerinden ulaşılabilecektir.

Yorumlar (0)