Seçimlerin 2. turunda 14 günlük sürecin nasıl işleyeceği belli oldu

Dün gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 3 adayın da yeterli oy sayısına ulaşamaması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu yeni seçim takvimini belirledi. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

GÜNDEM 15.05.2023, 12:55 15.05.2023, 17:28 Şeyda Gül
Seçimlerin 2. turunda 14 günlük sürecin nasıl işleyeceği belli oldu

Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak olan 13 cumhurbaşkanını belirlemek için dün sandığa gitti. Sandıkların açılması ile birlikte üç aday da ilk turda seçilebilmek için yüzde 50+1 oya ulaşamadı. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim takvimine göre ikinci turun 28 Mayıs tarihinde yapılacağı öğrenildi. İşte 28 Mayıs için belirlenen seçim takvimi;

Partilerin propaganda süresi başladı

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar, bugün saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurulularınca en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak. Ayrıca ikinci tura kalan adaylar, 15 Mayıs yani bugün itibarıyla ikinci tur için propaganda dönemine başlayabilecek.

16 Mayıs tarihinde İlçe Seçim Kurulu kararıyla birleşme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi ise saat 17.00'de son bulacak. Yapılan itirazlar il seçim kurullarınca aynı gün içerisinde en geç saat 23.59'a kadar karara bağlanacak.

17 Mayıs tarihinde ise il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya saat 17.00'a kadar itiraz yapılabilecek. İlçe seçim kurulları, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerini SEÇSİS’e işlenmesine başlarken yurt dışı ilçe seçim kurulunca, saklama, ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.

18 Mayıs tarihinde İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

19 Mayıs tarihinde YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayıs tarihinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.

24 Mayıs tarihinde yurt dışında oy verme işlemi sona erecek ve aynı gün adayların radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

27 Mayıs tarihinde adayların seçim propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.

İkinci turda oy verme günü 28 Mayıs olacak ve akabinde 29 Mayıs tarihinde cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek.

Kesin sonuçlar 1 Haziran’da açıklanacak

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi aynı gün 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak. 30 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 31 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ya yapılacak itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran’da il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. Kesin seçim sonuçları YSK tarafından Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Yorumlar (0)