Seçim 2023: Seçimin ilkleri ve sürprizleri

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında sonuçlar netleşmeye başladı. Bu seçimde bazı sürprizler ve ilkler meydana geldi. Giresun ve Nevşehir’de ilk defa kadın milletvekilleri göreve gelirken, CHP, Erzincan’da 8 yıl, Rize'de ise 43 senenin ardından milletvekili çıkarmayı başardı.

GÜNDEM 15.05.2023, 10:28 15.05.2023, 10:39
Seçim 2023: Seçimin ilkleri ve sürprizleri

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, ilkleri de beraberinde getirdi. Bazı şehirlerde, ilk defa kadın milletvekilleri seçildi.

İlk kadın milletvekilleri

3 milletvekilinin seçildiği Nevşehir'de, 1’i MHP’den 2'si ise AK Parti'den olacak şekilde, bütün vekiller Cumhur İttifakı'ndan oldu.

MHP'nin birinci sıra adayı olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, son verilere göre, şehrin kentin ilk kadın milletvekili olarak seçildi. Tarihinde ilk defa kadın milletvekili seçilen bir diğer şehir ise Giresun oldu.

CHP'den ilk sırada aday çıkarılan Elvan Işık Gezmiş, yüzde 20 oy elde ederek milletvekili olarak seçildi.

Rize’de bir ilk

CHP, 43 senenin ardından kesinleşmeyen verilere göre, Rize'den milletvekili çıkarmayı başardı. Yüzde 21,4 oy toplayan inşaat mühendisi Tahsin Ocaklı, bu şekilde meclise girmiş olacak.

2015 senesinden bugüne kadar Erzincan'da milletvekili çıkaramayan CHP, bu seçimde bir milletvekilini meclise yollayacak.

CHP listeleri içerisinde aday çıkan Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ise yüzde 36,2 oy topladı. Şehirde bir milletvekili de AK Parti’den çıktı.

Diyarbakır’da 21 sene sonra

Diyarbakır'da seçim verilerine en dikkat çeken detaylardan bir tanesi ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin 21 sene sonra şehirden ilk defa milletvekili çıkarmasıydı.

2018 senesinde İstanbul'dan listeye giren Diyarbakırlı Milletvekili Sezgin Tanrıkulu bu defa memleketinden milletvekili oldu.

Yorumlar (0)