Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir: 'Dışa bağımlılığı azaltıyoruz'

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi-AFIS” tanıtım toplantısına katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 06.04.2021, 17:38 07.04.2021, 08:57
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir: 'Dışa bağımlılığı azaltıyoruz'

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Biyometrik Veri Yönetim sistemi-AFIS tanıtım toplantısına katıldı.

“Biyometrik veri sistemi teknolojisinde 7. sıradayız”

Yazılım alanında şu ana kadar yalnızca 6 ülkenin yapabildiği Biyometrik Veri Yönetim Sistemi teknolojisinde, bu sistemi geliştiren 7. ülke olduklarını aktaran İsmail Demir, dışa bağımlılığı azaltma kapsamında çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Ankara’daki bir otelde yapılan toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Demir, şu sözleri sarf etti:

“Cumhurbaşkanımızın 2023 vizyonunun en önemli adımlarını beraber atıyoruz. Şu ana kadar yazılım sektöründe, yalnızca 6 ülkenin yapabildiği Biyometrik Veri Yönetim Sistemini geliştiren 7. ülkeyiz. Bu yüzden bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Savunma sanayi sektöründe bulunan birikimlerimizi, İçişleri Bakanlığının farklı projelerinde değerlendirmek üzere hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesinin ilk fazı "Nitelikli parmak izi tanıma ürünü"dür. Olay yeri parmak izi tanıma ürünü ise açıklanan takvim çerçevesinde umarım kısa zamanda kullanıcıların hizmetine sunulacak. İlerleyen aşamalarda ise avuç izi, parmak izi, iris, yüz, ses, retina, damar izi gibi benzeri hususları da kapsayan merkezi bir Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sisteminin devreye sokulması düşünülüyor.

Yapılan sistemlerin, altyapı konusunda da destek sağlayacağını açıklayan Demir, bu sistemin, ihracatta önemli rol üstleneceğine inandığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Merkezi biyometrik veri sisteminin kurulması, özel şirketlere ve resmi kurumlarımıza hizmet sağlayacak bir altyapı imkânını da kapsıyor. Bilgi iletişim, simülasyon, siber güvenlik ve komuta kontrol gibi alanlarda geliştirilen teknolojileri ihraç ederek dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye’ye katma değer sağlıyoruz. Bu çerçevede biyometrik Veri Yönetim Sistemimizin, teknoloji ihracatında önemli rol üstleneceğini düşünüyorum. Kimlik tanıma, adli inceleme, kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ya da güvenirliği artırmak için başlatılan Biyometrik Veri Sistemi Projesi’nin ilk ürünü olan nitelikli parmak izi tanıma sistemimizin milletimize, ülkemize ve bu söz konusu sistemi ilk defa kullanan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne hayırlı olmasını umuyorum.”

Yorumlar (0)