Savunma Bakanı Akar: 'Bize yayılmacı diyenler 1821-2020 arasındaki haritaya baksın'

Şırnak'taki harekat merkezinden gece boyunca Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarını idare eden ve açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Türkiye'yi yayılmacı olarak niteleyenler, 1821-2020 dönemindeki haritaya baksınlar, kim yayılmacı' sözlerini kullandı.

GÜNDEM 13.05.2021, 10:25 14.05.2021, 09:40
Savunma Bakanı Akar: 'Bize yayılmacı diyenler 1821-2020 arasındaki haritaya baksın'

Irak'ın kuzeyinde bulunan terör gruplarına ilişkin başlatılan Pençe Yıldırım ve Pençe Şimşek operasyonları sürerken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi ile birlikte, Şırnak’ta operasyonların yürütüldüğü komuta merkezine geldi.

23 Nisan’dan beri 105 terörist öldürüldü

Gece boyunca, Irak’ın kuzeyindeki operasyonları denetleyen Bakan Hulusi Akar, 23 Nisan’da başlayan Pençe Yıldırım ve Pençe Şimşek operasyonları kapsamında şu ana kadar 105 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile sınır bölgesinin sıfır noktasında bulunan üs bölgelerinde Mehmetçik ile Ramazan Bayramı'nı kutladı. Öncelikle Irak sınırındaki büyük öneme sahip olan  Berkur Tepe Üs Bölgesi'ne giden Akar ve TSK komuta kademesi, Mehmetçik ile bayramlaştı. Bakan Akar ve komutanların burdan  sonraki durağı, Hava Radar Kıta Komutanlığı ile Gürvil Üs Bölgesi oldu.

Terörle mücadelenin başarıyla devam ettiğine dikkat çeken Hulusi Akar, 1 Ocak’tan bu yana 1056 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi. 

"Taviz vermemiz söz konusu değil"

Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege'de yaşanan gelişmelere de vurgu yapan Hulusi Akar, şunları aktardı:

"Kıbrıslı kardeşlerimizin davasında bugüne kadar hep yanlarında olduk, bundan sonraki süreçte de yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Bağımsız, egemen bir devlet kurmaktan başka bir çözüm olmadığı açık bir şekilde artık ortaya çıkmıştır. Bunun olması için Türkiye Cumhuriyeti olarak ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda TSK'ya düşen görev neyse bunu yerine getireceğiz. Öte yandan Yunan komşularımızın da tehdit dilinden, provokasyonlardan, yanlış açıklamalardan artık vazgeçmesi gerekiyor. Türkiye'yi 'yayılmacı' olarak niteleyenler, 1821 ile 2020 arası dönemdeki haritaya baksın. Kim yayılmacı? Bu çok yanlış. Uluslararası hukukla ve komşuluk ilişkileriyle bağdaşmayan yanlış beyanlar ve tahrikler bunlar. Yunan komşularımızın, gerilimi artıran, bu ve buna benzer ifadelerden sıyrılmasını bekliyoruz. Akdeniz'de, Kıbrıs'ta ve Ege'de Kıbrıslı kardeşlerimizin ve kendi ülkemizin haklarının korunması için ne gerekiyorsa yapacağız. Biz her zaman hukuktan, diyalogtan ve iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduk fakat hiçbir şekilde ne Ege'de, Kıbrıs'ta ne de Doğu Akdeniz'de hakkımızı çiğnetmeyeceğiz. Bu konuda herhangi bir taviz vermemiz gibi bir durum yok. Hiç kimse böyle bir şey beklemesin."

Yunan yetkililerin yaptıklarını ve tavırlarını "kabul edilemez" olarak değerlendiren Hulusi Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat biz bütün yaşananlara rağmen inatla ve ısrarla tahriklere kapılmayarak istikrarlı bir biçimde politikalarımızı sürdürerek bugünlere kadar geldik, bu durum da siyasal anlamda görüşmelerin önünü açtı. Bir yandan istişari görüşmeler, diğer yandan ayrıştırma görüşmeleri... Bizim temennimiz gelecek günlerde de güven artırıcı tedbirler kapsamında Türkiye-Yunanistan hükümetleri arasında askeri konularda da diyaloğun başlaması."

Mısır - Türkiye ilişkileri

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilere de değinen Hulusi Akar, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmeye başladığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin köklü bir tarihi ve ortak değerlerimiz var. Buradan hareket ederek bu ilişkilerin düzelmesinin iki ülkeye de faydalı olacağını, bilhassa Türkiye-Mısır-Libya arasındaki ilişkilerin bütün taraflara, ciddi faydalar sağlayacağının fark edilmesi gerekiyor. Bu anlamda biz, bize düşen ne varsa yerine getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Şu an umudumuz, bütün tarafların bu anlayışlı tavırla meseleye yaklaşmaları ve ilişkilerimizin olması gereken düzeye gelmesidir."

"Kimse için bir tehdit, risk söz konusu değil"

Türkiye'nin uzun menzilli hava ve füze savunma sistemine yönelik ihtiyaçların karşılanması için devam eden çalışmaları aktaran Hulusi Akar, "Fransızlardan ve ABD'lilerden olumlu cevap gelmediği için belirlediğimiz kriterlere olumlu yanıt veren Rusya'dan alındı. Bu sebeple burada takip edilen çalışma, milletimizin ve ülkemizin, füze ve hava sistemlerine karşı savunulması anlamındaki bir zorunluluktur. Bu bağlamda bu durumun bu şekilde anlaşılması lazım." sözlerini kullandı.

S-400 tedarikine ilişkin çalışmalarda Türkiye'nin herhangi bir gizli gündemi olmadığını açıklayan Akar, şunları ifade etti:

"Tek amacımızın, milletimizin ve ülkemizin füze ve hava savunması olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Bunun görülmesi ve anlaşılması gerekiyor. Hava savunma sistemi olması nedeniyle, herhangi bir hava veya füze saldırısına karşı kullanılacak bir sistem bu. Bunun taarruzi bir hedefi yok. Bu sistemin, herhangi bir şekilde hiç kimseyi tehdit etmesi gibi bir durum yok. Kimse için tehdit, risk ya da tehlike söz konusu değildir."

Açıklamalarının sonunda askeri personelin Ramazan Bayramı'nı kutlayan Hulusi Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri, binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen manevi, milli ve mesleki değerleriyle, bilimin ve aklın ışığında, anayasa kapsamında, yasalar ve Cumhurbaşkanımızın direktifleri çerçevesinde, amir ve komutanların komutasında, Türk milletinin emrinde ve görevinin başındadır. Kimsenin bundan şüphesi olmasın." 

Duygulandıran diyalog

Konuşmaları esnasında Hulusi Akar, üs bölgelerinde bulunan personelle tek tek sohbet ederek onların bayramlarını kutladı. Bu sırada Hulusi Akar ve bir astsubay arasındaki dikkat çeken bir diyalog yaşandı. Akar'ın sorusuna yanıt veren ve Kayserili olduğunu söyleyen Astsubay Başçavuş Arif Top, 3 çocuk babası olduğunu, ailesini uzun süredir görmediğini aktardı. Bunu duyan Hulusi Akar, Başçavuş Arif Top'u Kayseri'ye, ailesine götürme teklifinde bulundu. Bunun üzerine Arif Top, Akar'ın davetine teşekkür etti, fakat milletin ve vatanın korunmasına ilişkin önemli bir görevde bulunduklarını ve görev bölgesinden ayrılamayacağını ifade etti. Hulusi Akar, Başçavuş Arif Top'u, bu sözleri için tebrik etti.



Yorumlar (0)