Savcı mütalaasını sundu! İşte Ümitcan Uygun için istenen ceza

Esra Hankulu’nun ölümüne neden olduğu iddiası üzerine yargılanan Ümitcan Uygun ile ilgili ‘kasten öldürme’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezası talep edildi.

GÜNDEM 20.01.2022, 13:54 20.01.2022, 13:55
Savcı mütalaasını sundu! İşte Ümitcan Uygun için istenen ceza

Ümitcan Uygun'la birlikte olan 25 yaşındaki Esra Tanrıkulu, şüpheli bir şekilde evinde ölü bulunmuş, ardından geceyi beraber geçirdiği tespit edilen Uygun ‘kasten öldürme' suçu dolayısıyla çıkarıldığı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hankulu'nun şüpheli ölümünün ardından yürütülen soruşturmada, Uygun'un dışında olay gecesi Furkan G. Ve Dilan C.’nin de olduğu tespit edilmişti.

“Ümitcan Uygun hakkında ağırlaştırılmış müebbet”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı tarafından hazırlanan iddianamede, Ümitcan Uygun ile ilgili ‘kendisini savunamayacak durumda olan bir kişiyi kasten öldürmek’ suçu dolayısıyla ‘ağırlaştırılmış müebbet' hapis, diğer sanıklar Furkan G. ve Dilan C. hakkında ‘suç delillerini gizlemek' suçu dolayısıyla 5 yıla kadar hapis talep edildi.

Cumhuriyet savcısının Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine sunduğu esas hakkında mütalaada şu sözlere yer verildi:

“Sağlık ekiplerinin müdahalesi sırasında maktulün çenesini kitlendiği göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu olayın sanığın maktul ile beraber gece saatlerinde aynı evde olduğu anlaşılmıştır. Sanık beyanları ve alınan raporlardan görüldüğü üzere vücuttaki darbelerin ardından 1 saat içinde maktulün şuurunun bozulduğu ve kustuğu, maktul Hankulu'nun, Uygun tarafından öldürüldüğü tespit edilmiştir.”

“Ölmeden önce beyin kanaması geçirdi”

Savcının sunduğu mütalaada Adli Tıp Kurumu raporlarında maktulün, ölmeden önce beyin kanaması geçirdiği ve saat 11.00 civarında sanık Uygun'un evden ayrıldığı ve olay yerine sevk edilen adli tıp ekibinin raporlarında maktule müdahale edildiği zaman ölüm katılığı başladığı aktarıldı. Maktulün ‘kült kafa travması sonucunda yaşamını yitirmesi’ neticesini doğuracak biçimde, Hankulu'nun baş bölgesine sanık tarafından cebir uyguladığı kaydedildi.

“Uyku halinde ölüm kesin değil”

Maktulün, sanık Uygun tarafından uyku halinde öldürdüğüne yönelik bir iddia ve delil olmaması nedeniyle ölmeden önce Hankulu'nun sanığa karşı kendisini savunduğu, maktulün yaralarından da görüldüğü, öte yandan kişinin olay esnasında ilaç alması veya alkollü olmasının yalnız başına ‘kendisini savunamayacak kişiyi kasten öldürme' suçunu ortaya çıkarmadığı, bu sebeple ‘kasten öldürme' suçundan sanığın cezalandırılması gerektiği aktarıldı. 

Hankulu’nun şüpheli ölümüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, olay yaşandığı gece Uygun’un dışında evde Furkan G. ve Dilan C’nin de olduğu tespit edilmişti. Hankulu’nun hayatını kaybetmesinin künt kafa travmasına bağlı iç kanama sebebiyle yaşandığı kaydedilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılı tarafından bunun üzerine hazırlanan iddianamede, Ümitcan Uygun ile ilgili ‘kendisini savunamayacak’ bir kişiyi kasten öldürmek suçu dolayısıyla ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis, diğer sanıklar Furkan G. ve Dilan C. İle ilgili ise ‘suç delillerini gizlemek’ suçu sebebiyle 5 yıla kadar hapis talep edildi.

“Evden çıkarken Esra kendindeydi”

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen duruşmaya sanık Ümitcan Uygun, tutuklu bulunduğu yerden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile katılırken, tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Dilan C., Furkan G. ve maktulün yakınları hazır bulundu. Olayın yaşandığı gün Hankulu’nun bir hap içtiğini belirten Ümitcan Uygun, “Gece saatlerinde çorbacıdan gelince Esra ile odaya geçtik. Ardından Esra titremeye başladı ve kasılmaya başladı, yataktan düşer gibi oldu, tuttum. Kendine gelmesi için duşa soktuk ve ardından ayıldı. Kendine geldiği zaman ilk başta bizi zor tanıdı. Sonra yeniden uyuduk. Sabah başka bir mesele sebebiyle avukatım beni aradı ve ifade vermek zorunda olduğumu bildirdi. Ben adliyeye gittim. Evden çıktığım sırada Esra kendindeydi ve o beni yolcu etti. Öğlen saat 14.00 gibi Furkan aradı ve Esra’nın öldüğünü haber verdi. Önce şaka yaptıklarını zannettim. Esra’yla o gece hiç tartışmadık ve kavgamız olmadı. Pasta aldığı için evine davet etti, ben de o yüzden gittim” sözlerini kullandı. 

Hankulu ailesinin avukatı ise Ümitcan Uygun’un, olayın meydana geldiği gece, internet sitesinde ismini haber olarak arattığının kayıtlarda ortaya çıktığını belirtti. Uygun ise kendisiyle ilgili yapılmış haberlere zaman zaman baktığını aktardı.

“Ümitcan beni tehdit etti”
Sağlık ekipleri eve geldiği zaman Uygun’un geceyi o evde geçirdiğini anlatmadıklarını belirten Dilan G., “Esra’yı uyandırmak için sabah odasına gittiğim zaman yüzüstü pozisyonda buldum. Hiç tepki vermeyince Furkan’a haber verdim. O esnada Ümitcan’ı aradığımız zaman kendisi, ‘112’yi ya da polisi arayın karıştırmayın beni’ dedi. Ümitcan, farklı bir meselede daha önce beni tehdit etmişti. Telefonla aradığımız zamanki ses tonu aynı tondaydı. 112 ekipleri eve geldiğinde biz de Ümitcan’dan söz etmedik. Ardından cinayet büro ekiplerine ifademizde Ümitcan’ın da geceyi bizimle birlikte geçirdiğini söyledik. Esra’nın telefonunu gizleme gibi bir davranışım olmadı.” açıklamasını yaptı.

“Esra’yı gördüğüm zaman dişleri kitlenmişti”
Tutuksuz yargılanan Furkan G., kız arkadaşı Dilan C. ile öğlen uyandıkları zaman evden çıkmak için Hankulu’yu çağıracakları sırada Hankulu’yu yatar pozisyonda gördüklerini belirterek, “Esra’nın yanına gittiğim zaman dudakları mordu. Tepki vermediğini görünce nefes alıp almadığına baktık. O esnada dişlerinin kitlenmiş olduğunu gördüm. Ardından 112 sağlık ekiplerine haber verdik.” sözlerini kullandı.

Sanık ve sanık avukatlarının beyanlarını alan mahkeme, Ümitcan Uygun’un tutukluk halinin devamına, diğer sanıkların ise imza yükümlülüğünü kaldırarak yurt dışı çıkış yasağına karar verdi ve duruşmayı 9 Mart’a erteledi

Yorumlar (0)