Savaşta 51. gün! Rusya, AB temsilciliğindeki 18 diplomatı istenmeyen kişi ilan etti

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatında 51. güne girildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait “Moskova” kruvazörünün battığını açıkladı. Kruvazörün mürettebatında 510 kişi olduğu bildirilmişti.

GÜNDEM 15.04.2022, 17:27 16.04.2022, 10:16
Savaşta 51. gün! Rusya, AB temsilciliğindeki 18 diplomatı istenmeyen kişi ilan etti

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 51. güne girildi. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

23.52 - Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna, Toçka-U füze sistemini kullanarak yeni provokasyonlar hazırlıyor."

23.00 - Rusya Dışişleri Bakanlığı: "İsrail'in, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin söylemleri tek kelimeyle tiksindirici."

21.48 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov: "Şimdiye kadar Ukrayna ordusuna ait 132 uçak, 105 helikopter ile 2 bin 224 tank ve zırhlı aracı yok ettik."

21.35 - Almanya'da bir grup Suriye vatandaşı, Rusya’nın Berlin Büyükelçiliği önünde eylem yaptı.

BM: "Ukrayna'da en az 1982 sivil öldü"

21.20 - BM: "Ukrayna'da en az 1982 sivil hayatını kaybetti."

21.05 - Washington Post gazetesi: "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin, Rusya'nın "Teröre Destek Veren Ülkeler" listesine dâhil edilmesini ABD Başkanı Joe Biden'dan talep etti."

20.32 - ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yetkilisi: Rusya'nın batan sancak gemisinin  Ukrayna'nın fırlattığı iki Neptün füzesi ile vurulduğu teyit edildi.

20.10 - Ukrayna’da gözaltına alınan Rusya yanlısı Viktor Medvedçuk’un eşi Oksana Marçenko: "Cumhurbaşkanı Erdoğan güçlü bir devlet başkanı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i etkileyebilir."

19.45 - Rusya'nın tehditleri sonrası harekete geçen Finlandiya, NATO'ya katılma sinyali verdi. Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, büyük olasılıkla NATO'ya başvuru yapacaklarını belirtti.

Rusya 18 diplomatı istenmeyen kişi ilan etti, AB'den tepki geldi

19.01 - Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından mütekabiliyet gereği ülkedeki Avrupa Birliği temsilciliğinde görevli 18 diplomat "istenmeyen kişi" ilan edildi. Avrupa Birliği'nden alınan bu karara ilişkin üzüntü duyulduğu ve kararın haksız ve mesnetsiz olduğu ifade edildi.

17.30 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın tahvillerini ruble cinsinden ödemeye çalışması sebebiyle temerrüde düşebileceği değerlendirmesini yaptı.

17.27 - Kiev Bölge Polis Müdürü A. Nebitov, Rusya'nın saldırıları sebebiyle Kiev’de ölen sivillerin sayısının 900'ü geçtiğini duyurdu.

15.20 - Rus petrolüne ambargo olasılığını değerlendirme aşamasında olan Avrupa Birliğinin, 2023 yılının sonuna kadar Rusya'dan petrol ithalatını aşamalı olarak sonlandırabileceği tahmin edilirken, birlik için en ciddi sıkıntının Druzhba boru hattından temin edilen günlük 800 bin varil petrole alternatif keşfedilmesi olduğu belirtiliyor.

Konaşenkov: "Kiev'e saldırıları yoğunlaştıracağız"

14.09 - Konaşenkov, "Kiev hükümetinin, Rus topraklarında herhangi bir sabotaj ya da terör saldırısı düzenlemesine karşı Kiev'deki unsurlara ilişkin füze saldırıları yoğunlaştırılacak." açıklamasını yaptı.

14.54 - Ukrayna'nın başkenti Kiev’de yer alan ve Rus hava saldırıları sebebiyle harabeye dönüşen Borodyanka'daki enkazlardan 7 sivilin daha cesedi çıkarıldı. Ukrayna-Rusya savaşının ilk günlerinden beri ağır çatışmaların meydana geldi ve enkazlarında ceset arama faaliyetlerinin devam ettiği Borodyanka'da, son 2 gün içinde 17 sivilin daha cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma faaliyetlerini koordine ekibin yetkilisi D. Khaminka,  "Burada biz, sivillerin cesetlerini çıkarmaya gayret ediyoruz. Bugün 7, dün 10 ceset çıkarmış olduk. Son 2 gün içinde 17 ceset daha çıkarıldı." açıklamasını yaptı. Khaminka, söz konusu arama çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Borodyanka Belediyesine göre, şu ana kadar bina enkazlarından 37 ceset çıkarıldı.

BM Yüksek Komiseri: "Buça'daki görüntülerden dolayı dehşete düştüm"

13.55 - Çin Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada Bakan Vang’ın, Vietnamlı Bakan Bui Thanh Son ile görüştüğü kaydedildi. Vang, söz konusu görüşmede Asya devletlerine istikrar ve barışın ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını kaydetti. Dışişleri Bakanı Vang Yi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hint-Pasifik stratejisinin sebep olacağı cepheleşmelerin, söz konusu bölgede Ukrayna gibi trajedilere yol açabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

Hint-Pasifik stratejisini gerekçe gösteren ABD'nin, bölgede sürerek cepheleşme, karşıtlık ve gerilim yaratmaya çalıştığını öne süren Vang, "Bu adımlar, bölgede zor yollarla kazanılmış kalkınma ve barışın haricinde ASEAN merkezli iş birliği mimarisine de büyük zarar verecektir. Soğuk savaşın tekrar dirilmesine ve etrafımızda Ukrayna gibi trajedilerin yaşanmasına izin vermemeliyiz." uyarısını yaptı.

13.08 - Yazılı bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Buça'da sokaklarda bulunan cesetler ve toplu mezarlara ilişkin uydu görüntülerini yorumladı. M. Bachelet, Ukrayna'nın Buça şehrinde sokaklardaki cesetler ve toplu mezarlara ilişkin basına yansıyan fotoğraflardan dehşete düştüğünü söyledi. Bachelet, Buça ve diğer şehirlerde katledilen sivillerin toplu mezarlara gömüldüğüne ilişkin gelişmelerin rahatsız edici olduğunu belirterek, bunların uluslararası insan haklarını çiğnediğini öne sürdü. "Buça'daki sokaklardaki cesetlere ve toplu mezarlara ilişkin görsellerden dolayı dehşete düştüm." sözlerini kullanan Bachelet, cesetlerin çıkarılarak kimliklerinin belirlenmesi ve kesin ölüm sebeplerine ilişkin ailelerine haber verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Rus sözcü: "30 Polonyalı savaşçıyı yok ettik"

12.40 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna'da Rus Silahlı Kuvvetlerinin savaştaki eylemlerine yönelik açıklamalar yaptı. Konaşenkov, Ukrayna'nın, Rus topraklarında sabotaj ya da  terör saldırısı gerçekleştirmesine karşı Kiev'deki unsurlara yönelik saldırı gerçekleştireceklerini açıkladı. Ukrayna helikopterlerinin Rus hava sahasını ihlal ederek Bryansk’ta saldırı düzenlediğini hatırlatan Konaşenkov, "Bryansk bölgesindeki Rusya’ya ait Klimovo yerleşimindeki sivillere karşı dün gerçekleştirilen saldırıda, Ukrayna'nın Mi-8 savaş helikopteri, Çernigiv’deki Horodnya yerleşim biriminin çevresinde S-400 hava savunma sistemiyle vuruldu." sözlerini kullandı. Kiev çevresinde yüksek hassasiyetli "Kalibr" füzeleriyle bir askeri unsurun vurulduğunu söyleyen Konaşenkov, "Saldırı neticesinde 'Vizar' otomobil fabrikasındaki orta ve uzun menzilli gemisavar ve uçaksavar füzelerinin onarımı ve üretiminin yapıldığı kısımlar imha edildi." açıklamasını yaptı.

Mariupol şehrindeki bir çelik fabrikasının kontrol altına alındığını söyleyen Konaşenkov, uçaklarla  bu gece Ukrayna'ya ait olduğu 13 askeri unsurun imha edildiği aktarıldı. Bunların arasında "Toçka-U" füze sistemlerinin de yer aldığına vurgu yapan Konaşenkov, şu ana kadar 132 uçak, 245 hava savunma füze sistemi, 105 helikopterin haricinde 2 bin 213 tank, 456 insansız hava aracı, zırhlı araç, 966 havan topu ve obüs ile 249 çok namlulu roketatar, 2 bin 110 özel askeri aracın imha edildiğini bildirdi. Ayrıca Konaşenkov, Harkiv bölgesindeki İzyumsk yerleşim biriminde yer alan 30 Polonyalı paralı savaşçının da etkisiz hale getirildiğini dile getirdi.

Rusya: "Kiev'e füze saldırılarının sayısı artacak"

12.25 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-15 Nisan dönemindeki Rus ordusunun kayıplarına ilişkin detayları açıkladı. Bu açıklamaya göre Rusya, 20 bine yakın asker, 144 helikopter, 756 tank ve 163 uçağını kaybetti. Rus güçleri ayrıca 1443 araç, 76 yakıt aracı, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 135 insansız hava aracını da kaybetti. 25 Mart'ta Rusya Savunma Bakanlığından gelen açıklamada, 1351 Rus askerinin Ukrayna'da öldüğü açıklanmıştı.

12.17 - Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya’nın Rus enerjisinin fişini çekebilmesi için vatandaşlardan enerji tasarrufu yapmalarını istedi. Alman hükümeti ,Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına tepki olarak Almanya’yı Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız duruma getirme stratejisi takip ederken, Habeck, gazetelere yaptığı açıklamada, Almanların enerji tüketimini azaltmaları durumunda ülkenin enerji ithalatı konusunda Moskova’ya daha az bağımlı duruma gelebileceğini söyledi. Vatandaşlara araba kullanmaktan çok mümkün olduğunca bisiklet ya da tren kullanmayı tavsiye ettiğini söyleyen Habeck, “Herkesten şu anda enerji tasarrufuna katkı sağlamalarını istiyorum. Kullanılmayan her km, Rus enerji kaynaklarından bağımsız hale gelmeyi kolaylaştıran bir katkıdır. Bu şekilde iklimi de koruyoruz.” sözlerini kullandı. Bakan Habeck, Almanya’da bireysel enerji tüketiminin yüzde 10 azaltılmasının imkan dahilinde olduğuna dikkat çekerek, imkan olması halinde şirketlerin evden çalışma seçeneğini çalışanlarına sunarak katkıda bulunabileceğini söyledi.

Almanya'nın konutları ısıtmak ve sanayide çarkları döndürmek için Rus kömürü, gazı ve petrolüne diğer Avrupa devletlerinden daha bağımlı olduğu görülüyor. Almanya, ihtiyacı olan ham petrolün yüzde 35'ini, kömürün yüzde 45'ini ve doğalgazın yüzde 55'ini Rusya'dan karşılıyor. Rusya'ya yönelik enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla yoğun çalışmalar gerçekleştiren Alman hükümeti, tamamen Rus gazından bağımsız olmak amacıyla zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor. Hükümet, hemen Rusya'dan arzın durdurulmasına karşı çıkıyor.

11.11 - Rusya Savunma Bakanlığı, “Rus topraklarına karşı düzenlenen sabotajlara misilleme olarak Kiev'deki füze saldırılarının ölçeği ve sayısı artırılacak” açıklamasını yaptı. Bakanlık açıklamasında, “Önceki gün S-400 sistemi, Bryansk’taki Klimovo köyüne saldırıda bulunan Ukrayna'ya ait olduğu belirlenen MI-8 helikopterini düşürdü” sözlerini kullandı. Ayrıca Bakanlık, haftalardır Rus birliklerince kuşatılan liman şehri Mariupol'daki Ilyich Çelik Fabrikası'nın da Rus askerleri tarafından kontrolünün sağlandığını aktardı.

10.39 - Rusya’nın saldırılarının yoğunlaştığı kentlerden biri olan Harkiv’de bir hayvanat bahçesinde yer alan iki beyaz aslan, tahliye edilerek Odessa şehrine getirildi.

10.36 - Azerbaycan, Ukrayna'daki kriz sebebiyle Moldova'ya göç eden Ukraynalı mültecilerin ihtiyaçları için tıbbi malzemelerin bulunduğu insani yardım gönderdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, değeri 1,7 milyon manatın (1 milyon dolar) üzerinde olduğu belirlenen 29 tonluk insani yardımın bulunduğu uçağın, Haydar Aliyev Havalimanı'ndan sabah saatlerinde kalktığı aktarıldı. Daha önce de Azerbaycan Ukrayna'ya gıda, tıbbi malzeme ve ilaç ürünlerinin bulunduğu, 11,5 milyon avroluk 520 ton insani yardım yollamıştı.

10.33 - Pasifik Okyanusu'nun güney bölümünde bulunan ada ülkesi Fiji, Lautoka şehrinin Queens Rıhtımı'na demirleyen Rus milyarder S. Kerimov'a ait olduğu belirtilen 325 milyon dolarlık süper lüks yatına el koyulduğunu açıkladı. Gümrük giriş izni bulunmadan ülkenin ikinci büyük şehrine demirleyen 106 metre uzunluğundaki yata el koyulduğunu doğrulayan Fiji Emniyet Genel Müdürü S. Qiliho, salı günü Lautoka Limanı'ndaki Queens Rıhtımı'na yatın gelmesiyle birlikte  soruşturmanın başladığını dile getirdi. Devam eden soruşturma çerçevesinde Kerimov'a ait olduğu belirtilen 325 milyon dolar değerindeki lüks yatın kaptanı ve mürettebatının gözaltında tutulduğunu söyleyen Qiliho, "Yat, polis ekiplerince soruşturma çerçevesinde arandı." sözlerini kullandı. Qiliho, Kerimov'a ait "Amadea" isimli yatın bütün araştırmalar tamamlanınca Fiji kıyılarından ayrılacağını söyledi.

510 kişilik mürettebatı bulunan kruvazör battı

05.06 - Avustralya Dışişleri Bakanı M. Payne, Ukrayna’ya saldıran Rusya'nın ekonomik ve stratejik öneme sahip 14 devlet teşebbüsüne yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığının web sayfasında açıklama yapan Bakan Payne, yaptırım uygulanacak olan 14 kurum arasında, Sevmash, Kamaz, United Shipbuilding ve Rus Demiryolları gibi Kremlin için önemli kurumların bulunduğunu açıkladı.

02.29 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Hollandalı mevkidaşı W. Hoekstra, Rusya'nın Ukrayna'daki sivil katliamlarını kınadıklarını ve NATO kapsamında Moskova'ya karşı ortak hareket etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Hollanda Dışişleri Bakanı Hoekstra'yı başkent Washington'da misafir edilirken, Bakanlıktan gelen açıklamada, Hoekstra ile  Blinken’ın, Rusya'nın “Buça ve diğer bölgelerde işlediği vahşeti kınadıkları" ve "sorumlu kişilerin hesap vermesi sağlamak için çalıştıkları" kaydedildi.

01.40 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, son sekiz senede Rusya'nın saldırıları sebebiyle 14 bin Ukraynalının hayatını kaybettiğini söyledi.  Rusların, Kırım'ı ele geçirerek ciddi bir askeri üsse çevirdiğini, Azak ve Karadeniz’i dünyanın en tehlikeli denizlerine dönüştürdüğünü söyleyen Zelenskiy, "Donbas'ta korkunç ve sonu gelmeyen operasyonlar başlattılar. 8 yıl boyunca halkımızı öldürdüler. Bu süre içinde 14 bin insan öldü." açıklamasını yaptı.

Zelenskiy, Ukrayna'ya yapılanlara tüm dünyanın sessiz kalması sebebiyle Rusya'nın kapsamlı savaş başlattığını söyledi.

23.23 - Rusya Savunma Bakanlığı, "Moskova" kruvazörünün battığını açıkladı.

22.45 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, gün içinde Ukrayna’ya ait 7 askeri unsurun imha edildiğini açıkladı. Ukrayna'daki askeri altyapı tesislerine saldırılara devam ettiklerini söyleyen Konaşenkov, "Gün içinde Ukrayna'ya ait 7 askeri unsur imha edildi. Bugüne kadar 104 helikopter, 131 uçak, 245 hava savunma füze sistemi, 2 bin 188 tank ve zırhlı araç, 448 insansız hava aracı, 248 çok namlulu roketatar,2 bin 88 özel askeri araç ve 957 obüs ve havan topu yok edildi."

Yorumlar (0)