Savaşta 50. gün! Savaşın seyri değişiyor: Ukrayna, Rusya hava sahasını ihlal etti

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 50. güne girildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait olduğu belirlenen "Moskova" kruvazör gemisinde yaşanan yangın neticesinde mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar yaşandığını açıkladı. Açıklamada, “Moskova kruvazörü, meydana gelen yangın neticesinde mühimmatın infilak etmesi sebebiyle ağır zarar gördü.” sözlerine yer verildi. Zelenskiy, ayrıca AB'ye çağrıda bulundu ve "AB, Rus savaş makinesine sponsorluk yapmayı bırakmalıdır" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 14.04.2022, 23:59 15.04.2022, 00:09
Savaşta 50. gün! Savaşın seyri değişiyor: Ukrayna, Rusya hava sahasını ihlal etti

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 50. güne girildi. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

23.55 - Ukrayna, füze geliştirme projesinin Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin onayıyla 2031’e kadar uzatıldığını açıkladı.

23.40 - Rusya Savunma Bakanlığı, "Moskova" isimli kruvazörünün battığını açıkladı.

23.26 - Rus ordusunun saldırılarından kaçarak Macaristan'a sığınan Ukraynalıların sayısının 601 bini aştığı belirtildi.

23.11 - CIA Direktörü Burns: "Putin’in Ukrayna planlarının hepsi başarısız oldu."

22.45 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna ordusuna ait olduğu tespit edilen 7 askeri unsur bugün yok edildi." dedi.

22.30 - Bir dönem futbol takımı Milan'da top koşturan Ukraynalı teknik direktör Andriy Shevchenko, savaştan kaçan Ukraynalılar için destek programı başlattı. Programın, Milano Belediyesi ile ortak şekilde düzenlendiği belirtildi.

Macron'dan ABD Başkanı Biden'a "soykırım" eleştirisi!

22.11 - Rusya: Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılırsa batı kanadındaki birliklerimizi iki katından fazla arttırırız.

21.32 - Zelenskiy: Rusya petrolü için kanlı para ödeniyor.

21.15 - İngiltere, Abramovich’e yakın olduğu öne sürülen iki oligarkın 10 milyar sterlin değerindeki varlıklarını dondurdu.

20.56 - Pentagon: Rus ordusuna ait savaş gemisindeki büyük patlamanın ardından Karadeniz'deki gemilerini güneye doğru çektiler.

20.39 - Macron, 'soykırım' diyerek Ukrayna'ya yardım edilmiş olmadığını belirtti.

Kanada: "Polonya'ya 150 asker göndereceğiz"

20.33 - Kızılay ve Kızılhaç, Ukrayna'daki sivil halk için 1,2 milyar dolar yardım çağrısında bulundu. 

20.15 - ABD Başkanı Joe Biden: "Ukrayna'ya üst düzey bir heyet göndereceğiz. Bu konuda karar vermeye çalışıyoruz."

19.50 - Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand, Ukraynalı mültecilere yardım amaçlı Polonya'ya 150 asker yollayacaklarını söyledi. 

19.35 - Ukrayna ordusunun Kiev'deki bazı köylerde mayın tarama çalışmaları yapıyor. Güvenlik gerekçesiyle köylüler bölgeye giremiyor.

19.21 - İngiltere, 2 Rus milyarderin 10 milyar sterlin değerindeki varlığının dondurulduğunu açıkladı.

Kiev Belediye Başkanı Kliçko: "Rusya etnik temizlik yapıyor"

18.02 - Libya'da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın etkileri üzerine çalıştay düzenlendi.

18.01 - Kiev Belediye Başkanı Rusya'yı Ukrayna halkına dair etnik temizlik yapmakla suçladı.

17.55 - Sudan, Ukrayna'da bulunan vatandaşların tamamına yakınını tahliye etti.

17.48 - IMF Başkanı Georgieva, küresel ekonomik görünümün savaş sebebiyle kötüleştiğinin altını çizdi.

17.25 - Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Kirillov, ABD hakkında çarpıcı iddialarda bulundu. İgor Kirillov, ABD'nin uluslararası mevzuatlardaki boşluklardan faydalanarak Ukrayna ve başka ülkelerde askeri biyolojik potansiyelini geliştirmeye başladığını dile getirdi.

17.11 - Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), küresel çelik talebinin Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bu sene hızla artacağını duyurdu.

17.10 - Litvanya hükümeti: "Dün Karadeniz'de seyreden Rus gemisi Moskova, Ukrayna tarafından vuruldu. Vurulan gemideki 54 kişi ise Türk gemisi tarafından kurtarıldı."

17.03 - Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna'nın hava sahalarını ihlal ettiğini duyurdu. Komite'nin açıklamasına göre Ukrayna'ya ait olan 2 helikopter bugün Rusya hava sınırlarını ihlal ederek Bryansk bölgesini girip saldırı gerçekleştirdi. Bölgede alçak irtifada seyreden helikopterlerin en az 6 kez ateş ettiği ve bu ateşlemelerde en az 6 sivil binanın hasar gördüğü, bu binalardaki 1'i çocuk 7 kişinin de yaralandığı bildirildi.

16.29 - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı konferans salonunda bugün Ukrayna hakkında konferans düzenlendi. "Ukrayna'da Savaş: Bölgesel ve İnsani Sonuçlar" başlıklı konferansta konuşan AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, bugün Ukrayna'ya doğru 69 tırlık malzeme gönderildiğini duyurdu.

Putin: "Dost olmayan ülkeler, ruble ile ödemeyi erteliyorlar"

16.11 - Rusya Lideri Putin, Rus Rublesi ile Rus gazının satılması kararındans onra ödeme anlamında sorun yaşandığını söyleyerek, “Dost olmayan devletlerdeki bankalar ödemeleri erteliyorlar” sözlerini kullandı.

15.52 - Ukrayna'da Rusya'nın saldırılarından en fazla etkilenen kentlerinden biri Çernigiv'de enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.

Litvanya: "Rusya'nın nükleer silah stoku bulunuyor"

13.51 - Yoğun Rus bombardımanları sebebiyle Ukrayna'da ağır hasar gören Gostomel kentine geri dönen halk, ailelerini tekrar buraya getirebilmek için yıkılmış ve yanmış evlerini baştan kurmaya çalışıyor. Gostomel'deki Maliovnichi Sokağı'nda gerçekleştirilen Rus hava saldırıları sebebiyle yanmış evinde temizlik yapan Ivan Yegeyda, evinin artık yaşanmaz duruma geldiğini ifade etti. Savaş başlamadan evvel eşi ve iki çocuğuyla birlikte burada yaşadığını söyleyen Yegeyda, "Onlar şu an yurt dışında. Savaşın ilk gününde buradan çıktık." sözlerini kullandı. Yegeyda, savaşın başladığı günden bu yana ağır hava saldırıları başladığını söyleyerek "24 Şubat'ta saldırı başladı. Gostomel havaalanına füzeler atıldı. Ardından saat 12 gibi helikopterler gelmeye başladı. Alabileceğimiz kadar eşyamızı alarak buradan ayrıldık." şeklinde konuştu.

13.40 -  Litvanya Savunma Bakanı A. Anusauskas, Rusya Federasyonu’nun Baltık bölgesinde nükleer silah stoku olduğunu iddia etti.

13.34 -  Rusya Savunma Bakanlığı, "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangının kontrol altına alındığını ve yaşanan mühimmat patlamalarının durdurulduğunu açıkladı.

12.43 - Avusturya Başbakanı K. Nehammer, Rusya Lideri Putin'in kendisine, "Doğal gaz arzının güvenceye alındığını, sözleşmedeki miktarları Rusya'nın teslim edeceğini ve söz konusu ödemelerin avro ile yapılmaya devam edilebileceğini" ilettiğini açıkladı.

Lavrov: “Batı, bize hibrit bir savaş ilan etti”

12.12 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı devletlerinin, Rusya’ya karşı hibrit bir savaş ilan ettiğine dikkat çekerken, bunun, Donbas meselesini Ukrayna'yı güçle çözmeye ittiğini söyledi ve "Kiev, Luhansk ve Donetsk’te savaşa hazırlık yapıyordu." sözlerini kullandı. Lavrov, "Batı devletleri, 8 sene boyunca Kiev yönetimlerinin Minsk sözleşmelerine uymama isteksizliğine destek verdi, Donbas konusunu askeri güçle çözmeye zorladı.” şeklinde konuştu. “Normal" iletişim kanallarının Batılılar tarafından kapatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Lavrov, "dijital diplomasinin" yabancı kitleye alternatif görüşü iletmek için "tek kanal" olduğunu dile getirdi. Lavrov, "Batılı devletler, Ukrayna krizini bahane ederek bize hibrit savaş ilan etti. Bu savaş, çeşitli alanları kapsıyor." açıklamasını yaptı.

11.48 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, bugün sivillerin tahliyesi için 9 insani koridor konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Telegram hesabı üzerinden bir açıklama yapan Vereşçuk, bugün çatışma bölgelerinde yaşayan sivillerin 9 koridor yoluyla güvenli bölgelere tahliye edilebileceğini açıkladı.

Ukrayna'nın 'Vurduk' dediği gemiyle ilgili Rusya'dan açıklama

10.55 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-14 Nisan arasında Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Ukrayna'ya işgal harekatı başlatan Rusya’nın, 19 bin 900 asker, 144 helikopter, 160 uçak, 753 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 19 bin 900 askeri öldürüldü, Ruslara ait 144 helikopter, 160 uçak, 753 tank, 366 top, 1968 zırhlı araç, 64 hava savunma sistemi ve 122 roketatar sistemi imha edildi. Rus birlikleri, 7 gemi, 1437 araç, hafif sürat teknesi, 134 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti. 25 Mart'ta Rusya Savunma Bakanlığından gelen açıklamada, 1351 Rus askerinin Ukrayna'da öldüğü bildirilmişti.

10.19 - Rus ordusunun, 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna'daki saldırılarında 197 çocuğun yaşamını yitirdiği, 351 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rusya’nın bombardımanlarında binden fazla eğitim kurumunun zarar gördüğü, 91'inin tamamen yıkıldığı bildirildi.

08.57 - Yunanistan ve Japonya Dışişleri Bakanları, "uluslararası hukukun ihlali" şeklinde niteledikleri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaşa kararlılıkla karşı çıkılması ile ilgili mutabık kaldı. İkili görüşmenin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Japon Bakan Hayaşi, "Rusya'nın komşusuna yönelik başlattığı savaşın uluslararası düzenin temelini riske attığını” söyleyerek, uluslararası toplumu bu duruma karşı dayanışma içinde olmaya çağırdı. Yunan Bakan Dendias ise bir ülkenin bağımsızlığına yönelik güç kullanılmasına karşı çıktıklarını belirterek, Ukrayna-Rusya krizine yönelik Japonya'nın tavrını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

07.13 - Mali Dışişleri Bakanı A. Diop, Rusya'nın, uzun vadeli olarak Mali'nin partneri olduğunu söyleyerek, bu ülkeyle olan ilişkilerine saygı duyulması gerektiğini dile getirdi.

05.29 - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, 24 Şubat’tan beri devam eden Rusya-Ukrayna savaşında, her iki cephede de ihlallerin yaşandığını fakat Moskova'nın ihlallerinin boyut ve nitelik olarak çok daha büyük olduğunu öne sürdü.

03.12 - Ukrayna’nın, Neptün füzesiyle vurduğunu açıkladığı Rusya’ya ait “Moskova” adlı geminin durumuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait olduğu belirlenen "Moskova" kruvazör gemisinde meydana gelen yangın neticesinde mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar yaşandığını duyurdu. Açıklamada, “Moskova kruvazörü, meydana gelen yangın neticesinde mühimmatın infilak etmesi sebebiyle ağır zarar gördü.” sözlerine yer verildi. Gemide bulunan mürettebatın tahliye edildiği belirtilen açıklamada, yangının çıkış sebebinin araştırıldığı bildirildi.

Zelenskiy: AB, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalı"

02.48 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, bir video mesaj yayınladı ve Rusya’ya karşı AB’nin, petrol ambargosu kararı alması gerektiğini söyleyerek  "AB, Avrupa’nın bütün Rus kaynaklarından vazgeçmek için hazır olduğunu göstermeli ve Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır." şeklinde konuştu. Rus güçlerinin, güney ve doğu yönlerde hareketliliği güçlendirdiğini, topçu ve füze saldırılarına devam ettiğini, yeni askeri teçhizatlar sevk ettiğini ve yedeklerini devreye aldığını söyleyen Zelenskiy, Rusya'nın güneydeki Ukraynalıları da ordularına dahil etmeye çalıştığını öne sürdü. Zelenskiy, Ukrayna’nın güney ve doğusunda, Rus birliklerinin hareketliliğinin onların güvensizliklerine işaret ettiğini belirterek, "İşgalcilerin bütün bu sıcak hareketliliği her şeyden evvel güvensizliklerini gösteriyor" açıklamasını yaptı. Rusya’nın, Ukrayna'yı "kırabilecek" kuvvete sahip olduğuna Rus askerlerinin bile şüphe ettiğini söyleyen Zelenskiy, "Peki, bütün şüpheleri haklı çıkarmak amacıyla her şeyi yapıyoruz. Cephede mücadele eden ve Ukrayna'ya karşı savaşın yalnızca Rusya'nın stratejik kaybıyla neticeleneceği fikrini Rus askerlerine benimseten bütün savunucularımıza minnettarım. Ya Rusya hükümeti gerçekten barış için çabalayacak veya bu savaşın bir neticesi olarak Rusya, sonsuza kadar uluslararası arenayı terk edecek."

23.09 - Ukrayna Lideri V. Zelenskiy, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın daima Ukrayna'yı ilk savunan ülkelerden olduğuna dikkat çekti. Trenle başkent Kiev'e gelen Litvanya Devlet Başkanı Nauseda, Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Estonya Cumhurbaşkanı Karis ve Letonya Cumhurbaşkanı Levits, burada Zelenskiy ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra Ukrayna lideri Zelenskiy, Nauseda, Duda, Karis ve Levits ile beraber ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda açıklama yapan Zelenskiy, bu dört ülkenin daima Ukrayna'yı ilk savunan ülkelerden olduğunu söylerken, "Daima bizimle beraber, her zaman Ukrayna'nın yanında yer alan bu güzel ülkelerin liderlerine teşekkür ederim. En başından bu yana ve omuza omuza, Ukrayna'nın Avrupa Birliği vizyonunu, Rus saldırganlığına karşı kuvvetli bir yaptırım politikası da dahil olmak üzere Ukrayna'yı ilk destekleyen ülkelerden… Bu dört lider, bizi her zaman savunuyor." sözlerini kullandı.

22.55 - Başkent Moskova’da açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı M. Mizintsev, Ukrayna’da, Ruslarla çatışmaların devam ettiği bölgelerdeki tahliye ile ilgili detayları aktardı. Tahliyelerin sürdüğünü belirten Mizintsev, son 24 saat içinde Ukrayna'daki tehlikeli alanlardan yaklaşık 17 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Ukrayna'nın Mariupol ve Harkiv taraflarında her gün insani koridorların açıldığını söyleyen Mizintsev, Ukrayna cephesinin son 24 saat içinde insani koridorlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmadığını kaydetti. Ukrayna'nın tehlikeli yerlerinden tahliye edilmiş olan kişi sayısı ile ilgili detayları ileten Mizintsev, "Son 24 saat içinde Ukrayna'nın tehlikeli yerlerinden 2 bin 986'sı çocuk olmak üzere 17 bin 852 kişi Rusya'ya tahliye edildi. Şu ana kadar 47 bin 91'i çocuk toplam 783 bin 631 kişi Ukrayna’da tahliye edildi." sözlerini kullandı.

22.55 - Başkent Moskova’da açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı M. Mizintsev, Ukrayna’da, Ruslarla çatışmaların devam ettiği bölgelerdeki tahliye ile ilgili detayları aktardı. Tahliyelerin sürdüğünü belirten Mizintsev, son 24 saat içinde Ukrayna'daki tehlikeli alanlardan yaklaşık 17 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Ukrayna'nın Mariupol ve Harkiv taraflarında her gün insani koridorların açıldığını söyleyen Mizintsev, Ukrayna cephesinin son 24 saat içinde insani koridorlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmadığını kaydetti. Ukrayna'nın tehlikeli yerlerinden tahliye edilmiş olan kişi sayısı ile ilgili detayları ileten Mizintsev, "Son 24 saat içinde Ukrayna'nın tehlikeli yerlerinden 2 bin 986'sı çocuk olmak üzere 17 bin 852 kişi Rusya'ya tahliye edildi. Şu ana kadar 47 bin 91'i çocuk toplam 783 bin 631 kişi Ukrayna’da tahliye edildi." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)