Savaşta 49. gün! BM: Ukrayna'da ateşkes pek mümkün görünmüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlatmış olduğu savaşta 49. güne girildi. Zelenskiy, Putin'e yakınlığıyla bilinen ve ana muhalefet partisi lideri Medvedçuk'un gözaltına alındığını açıklarken, Rusların esir tutmuş olduğu Ukraynalılarla takas etmeyi önerdi. Ukrayna, Kiev’e yönelik Rus saldırılarında ölen sivil sayısını duyurdu. Rusya, Ukrayna'daki tehlikeli alanlardan 765 binden fazla kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da ateşkesin pek mümkün olmadığını duyurdu.

GÜNDEM 13.04.2022, 23:59 13.04.2022, 23:56
Savaşta 49. gün! BM: Ukrayna'da ateşkes pek mümkün görünmüyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 49. gününde de devam ederken bölgede yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte bölgede ve dünyada yaşanan gelişmeler…

23.45 - Ukrayna, Rusya'ya ait olan Moskova isimli kruvazör gemisini Neptun füzeleriyle vurduklarını duyurdu. Ciddi hasar alan gemide tahmini olarak 510 mürettebatın bulunduğu kaydedildi.

23.12 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya, daima Ukrayna'ya ilk yardım edenlerden olmuştur.

22.45 - Çekya Dışişleri Bakanlığı, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı kapatılan Kiev Büyükelçiliğinin yeniden açıldığını bildirdi.

22.26 - Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'daki tehlikeli bölgelerden son 1 günde tahmini olarak 17 bin kişi tahliye edildi.

ABD'den Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ilave silah yardımı

22.05 - Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, "Rusya'dan Kiev'e gelecek saldırılara ilişkin her türlü senaryoya hazırlandık. Planları işe yaramayacak" dedi.

21.46 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rus topraklarına yapılan saldırıların devam etmesi halinde Kiev'i vuracağız." açıklamasında bulundu.

21.25 - Rusya Dışişleri Bakanlığı, 87 Kanadalı senatörün yaptırım listesine alındığını duyurdu.

21.12 - ABD Başkanı Joe Biden, "Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık silah ve savunma yardımı yapacağız." dedi.

21.00 - Rusya’da yıllık enflasyonun yüzde 17,5 olduğu kaydedildi. Böylece Rusya'da enflasyon, Şubat 2002’den beri gördüğü en yüksek seviyesini görmüş oldu.

BM: "Ukrayna'da ateşkes mümkün görünmüyor"

20.46 - Ukrayna’dan Fransa lideri Macron’a tepki: Kardeş dediğin çocukları katletmez.

20.20 - BM: Ukrayna'da ateşkes pek mümkün görünmüyor.

19.48 - Rusya: Ukrayna'da silahlı NATO ve ABD araçlarını 'askeri hedef' olarak nitelendiriyoruz.

19.47 - Zelenskiy: Saldırganlığa karşı birlik olalım.

19.42 - BM: Rusya-Ukrayna Savaşı 1,7 milyar insanı etkiliyor.

19.30 - BM: Ukrayna'da minimum 1932 sivil katledildi, 4,6 milyon kişi komşu ülkelere geçiş yaptı.

18.47 - ABD'den Çin'e Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesine yardımcı olması çağrısı.

18.37 - DSÖ Genel Direktörü Tedros: Rusya'yı insanlık namına diyaloga davet ediyorum.

Macron: "Rusya ve Türkiye ile ilişkileri düzeltmeliyiz"

18.30 - Macron: Avrupa'nın Rusya ve Türkiye ile ilişkileri tekrar düşünmesi önemli.

18.22 - Kremlin Sözcüsü Peskov: ABD Başkanı Biden'ın Rusya'yı hedef alan soykırım iddialarını reddediyoruz.

18.21 - Sosyal medya hesabından Ukrayna-Rusya savaşını yorumlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni bir Soğuk Savaş dönemine girildiğini belirtti. Kalın, savaşın etkilerinin onlarca yıl süreceğini kaydetti.

17.19 - Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Ukrayna'ya giderek Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i ziyaret etmek istemiş ancak Zelenskiy, Steinmeier'i kabul etmeyeceğini dile getirmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bunun "rahatsız edici" olduğunu dile getirdi.

17.02 - Kremlin, Biden'ın Rusya'yı "soykırım yapmakla" suçlaması hakkında "kabul edilemez" şeklinde konuştu. 

Ukrayna krizi, ABD'deki enflasyonu tetikledi

16.03 - Avrupa Birliği ülkeleri, Ukraynalı göçmenlerinde yanlarında getirdikleri grivnalarını ücretsiz bir şekilde ve resmi kur yoluyla avroya çevirmelerine imkan verecek sistem kurulmasına onay verdi.

15.45 - İtalya Dışişleri Bakanı L. Di Maio, Ukrayna’da yaşanan savaşın sona ermesi ve barış için en fazla çalışan ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

15.24 - Rusya-Ukrayna krizinin etkisiyle enerji fiyatlarında yaşanan artış, ABD'de enflasyonun itici güçlerinden biri olmaya devam ederken, hızlanan enflasyon, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını agresif bir biçimde artırmasına ilişkin beklentileri destekledi.

14.40 - Litvanya Devlet Başkanı Nauseda, Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Estonya Cumhurbaşkanı A. Karis ve Letonya Cumhurbaşkanı Levits, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ulaştı..

14.28 - Rusya Lideri Putin, yaptırımlar sebebiyle Batılı devletlerde hızla enflasyonun arttığına vurgu yaparak, "Rusya problemler yaşıyor fakat mevcut durum, bize yeni fırsat pencereleri açıyor." sözlerini kullandı.

İsveç, NATO üyeliği için başvuru yapmaya hazırlanıyor

13.55 - Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş sürerken, Kuzey'de NATO hareketliliği sürüyor. Yaz aylarında Finlandiya'nın üyeliğinin resmileşebileceği öne sürülürken, NATO üyeliği için İsveç'in de resmen harekete geçtiği bildirildi. Rusya'nın 'girmeyin' şeklindeki uyarılarına rağmen İsveç'in, NATO üyeliği için haziran ayında başvuru yapacağı belirtildi. Ukrayna'ya yönelik işgalin ardından NATO üyeliğine ilişkin halk desteği adeta ikiye katlanarak İsveç'te yüzde 50'ye yaklaştı. İsveç merkezli Sevnska Dagladet gazetesinin iddiasına göre İsveç, NATO üyeliği için haziran ayında başvuru yapacak. Gazeteye açıklama yapan hükümete yakın kaynaklar, İsveç Başbakanı M. Andersson'un konuya ilişkin resmen harekete geçtiğini iddia etti. Haberde, 20-29 Haziran arasında üyelik için başvurunun Madrid'de yapılacak NATO toplantısında sunulması beklendiği bildirildi.

13.06 - Almanya'nın en önemli 5 ekonomik düşünce kuruluşu, bu yıla ilişkin Almanya’nın Gayri Safi Yurt içi Hasıla büyüme tahminini, Ukrayna’daki savaş sebebiyle yüzde 4,8’den yüzde 2,7’ye çekerken, enerji arzının Rusya'dan dondurulmasının, 2023 yılında resesyona yol açacağı uyarısında bulundu. Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün içinde olduğu 5 ekonomik düşünce kuruluşu, Almanya ekonomisine yönelik sonbaharda yayınladığı 2022-2023'ü içeren büyüme tahminlerini aşağı yönlü olarak güncelledi. 5 ekonomik düşünce kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, GSYH büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4,8’den yüzde 2,7’ye çekildi. Düşünce kuruluşları, gelecek yıl Alman ekonomisinin yüzde 3,1 büyüyeceği tahminini yaptı. Aşağı yönlü yapılan revizeye Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve Kovid-19 pandemisinin kış dönemi boyunca “beklenenden daha olumsuz seyrini” gerekçe olarak işaret eden 5 düşünce kuruluşu, yaptıkları ortak açıklamada, “Alman ekonomisi problemli sularda ilerlemeye devam ediyor ve birkaç on yılın en yüksek enflasyon rakamları riskiyle karşı karşıya.” sözlerine yer verildi.

13.01 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-13 Nisan arası dönemde Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Ukrayna'ya saldıran Rusya’nın 19 bin 800 asker, 143 helikopter, 739 tank ve 158 uçak kaybettiği bildirildi. Rus güçleri ayrıca 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 1429 araç, 132 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti. 25 Mart’ta Rusya Savunma Bakanlığından gelen açıklamada, 1351 Rus askerinin Ukrayna'da öldüğü açıklanmıştı.

Ukraynalı sivillerden, imha edilen Rus tankları önünde zafer pozu

13.00 - Ukraynalı siviller, Rusya-Ukrayna arasında Kiev bölgesindeki çatışmalarda imha edilen Rus tanklarının önünde "zafer" pozu verdi. Rusya'nın, Ukrayna'da Kiev bölgesinden çekilmesinden sonra Ukrayna güçleri pek çok noktada kontrolü tekrar sağladı. Başkent Kiev ile Jitomir'i birbirine bağlayan yol, yaşanan çatışmaların izlerini gösteriyor. Yoldaki köprüler yıkılırken, Rusya’ya ait çok sayıda zırhlı araç ve  tank da Ukrayna askerlerince imha edildi. Rusya’nın çekildiği bölgeye geri dönen Ukraynalı siviller, imha edilen ve "V" sembolünün bulunduğu tankın önüne gelerek "zafer" pozu verdi.

Konaşenkov: "1026 Ukrayna askeri teslim oldu"

12.57 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 24 Şubat’tan beri Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve verilerine yönelik raporu yayınladı. Şubat ayından bugüne kadar en az bin 892 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, 2 bin 558 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yaşamını yitirenlerin 308’inin kadın, 478’inin erkek, 52’sinin erkek çocuğu ve 30’unun kız çocuğu olduğu bildirilen raporda, “Sivil kayıpların büyük bir bölümü, geniş etkiye sahip silahlarla düzenlenen saldırılar neticesinde yaşandı” sözlerine yer verildi. Öte yandan raporda, Mariupol gibi noktalardaki bilgilerin geç aktarılması sebebiyle gerçek verilerin daha yüksek olabileceği belirtildi.

12.39 - Polonya’nın Ukraynalı sığınmacılara ev sahipliği yapan şehirlerinden Krakow’un ana meydanında bir araya gelen protestocular, Ukrayna hava sahasını kapatması yönünde NATO'ya çağrı yaptı.

11.19 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, 1026 Ukrayna askerinin Mariupol’de silah bırakarak teslim olduğunu ifade etti. Mariupol kentinde Ukrayna ordusuna ait askerlerinin teslim olduğunu belirten Konaşenkov, “Mariupol’de İlyiç Metalurji tesisinde, Rus birlikleri ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin başarılı eylemleri neticesinde 36. Deniz Tugayı’na bağlı olmak üzere 1026 Ukrayna askeri, gönüllü bir şekilde silah bıraktı ve Rus askerlerine teslim oldu. Askerler arasında 47 kadın asker ve 162 subay da bulunuyor." açıklamasını yaptı.

10.40 - Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya liderleri, Ukrayna Lideri Zelenskiy ile görüşmek amacıyla Kiev'e gidiyor. Twitter hesabı üzerinden paylaşım yapan Estonya Cumhurbaşkanı A. Karis’in bu paylaşımında, Ukrayna'ya ait bir trenin dışında liderlerin fotoğraf verdiği görüldü. Öte yandan ziyaret ile ilgili detay verilmedi. Karis, "Ukrayna toplumuna güçlü desteğimizi göstermek amacıyla Gitanas Nauseda, Egils Levits ve Andrzej Duda ile Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştiriyoruz, sevgili dostumuz Zelenskiy ile görüşeceğiz." sözlerini kullandı. Ziyarete Karis'in haricinde Polonya Cumhurbaşkanı A. Duda, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda katılıyor.

10.28 - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından sonra bölgeye bugüne kadar 67 tır insani yardım ile 1 mobil mutfak tırı gönderildiğini açıkladı. AFAD'dan gelen açıklamada, Ukrayna toplumunun acil insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Türkiye tarafından AFAD koordinasyonunda, söz konusu kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle hazırlanmış olan insani yardımların bölgeye ulaştırılması çalışmaları sürüyor. 27 Şubat’ta Türkiye'nin başlattığı insani yardım seferberliği çerçevesinde, bugüne kadar bölgeye AFAD Başkanlığı tarafından 1 mobil mutfak tırı ve 21 tır, belediyeler, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılay ile sivil toplum kuruluşları ve özel sektör tarafından 46 tır olacak şekilde toplamda 1 mobil mutfak tırı ve 67 tır insani yardım malzemesi sevk edildi.

Zelenskiy, ana muhalefet liderini esir takasında kullanmayı önerdi

02.46 - ABD Başkanı Biden, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları için "soykırım" kavramını kasıtlı bir şekilde kullandığını söyleyerek, "Putin'in, Ukraynalı olma fikrini silmeye gayret ettiği daha da belirginleşiyor." sözlerini kullandı.

02.34 - Kiev Bölge Polis Müdürü A. Nebitov, Rusya'nın saldırıları sebebiyle Kiev bölgesinde hayatını kaybeden sivillerin sayısının 720'yi geçtiğini, 200’ü aşkın sivilin ise kayıp olduğunu duyurdu.

02.28 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, son olarak Rusya'ya 'esir değişimi' teklifi yaptı. Zelenskiy, gözaltına alınan Rus yanlısı ünlü siyasetçi Medvedçuk'a karşılık Rusya'nın esir olarak tuttuğu Ukraynalıların serbest bırakılması yönünde teklif sundu. Ukrayna'nın en büyük 2’nci partisi olarak tanınan Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri Medvedçuk, 2021’in Mayıs ayında devlete ihanet gerekçesiyle ev hapsi cezası almıştı. Medvedçuk'un, Ukrayna’daki savaşın başlamasından sonra ev hapsinden kaçtığı öne sürülmüştü.

Biden: Enflasyonun sebebi Rusya

00.20 - ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın mühimmat ve silah ihtiyacının uzun ve kısa dönemde karşılanması için hazırlıklar konusunda ABD'nin en önemli 8 savunma şirketi ile bir toplantı gerçekleştirecek. Bir Pentagon yetkilisinden gelen açıklamada, "Mevcut sistemlerin üretim işlemini hızlandırmak ve Bakanlığın Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve ABD ile ortak güçlerin uzun vadeli hazırlığı konusunda kritik olarak değerlendirilen yeni ve modernize edilmiş endüstri önerilerini görüşeceğiz." şeklinde sözlere yer verildi.

00.01 - Ukrayna Başsavcılığı, Fransa’dan yola çıkan özel bir ekibin Ukrayna’da Rusya’nın işlediği "savaş suçları”na ilişkin kanıtları toplamak üzere Ukrayna’ya vardığını açıkladı.

23.46 - ABD Başkanı Biden, ABD’deki yüksek enflasyonun sebebinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açmış olduğu savaş olduğunu ve Ukrayna'da Putin'in "soykırım" yaptığını açıkladı.

Yorumlar (0)