Savaşta 47'nci gün! Bucha'da kan donduran görüntüler: 65 sivilin daha cesedi bulundu

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 47. güne girildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın, askeri birliklerini Ukrayna’da güçlendirmeye devam ettiğini iddia etti. İngiliz BBC'nin iddiasına göre Rusya Lideri Putin, Ukrayna'daki savaşı komuta eden generali değiştirdi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Biden yönetiminin Ukrayna'ya daha çok silah göndereceğini açıkladı.

GÜNDEM 11.04.2022, 23:59 11.04.2022, 23:58
Savaşta 47'nci gün! Bucha'da kan donduran görüntüler: 65 sivilin daha cesedi bulundu

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 47. güne girildi. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

23.05 - Ukrayna: Rusya ordusu tarafından İHA ile Mariupol'a zehirli madde atıldı.

22.39 - Ukrayna'da 24 saat içinde 4 bini aşkın sivil güvenli bölgelere nakledildi.

22.15 - Harkiv Belediye Başkanı Terehov: Bombardımanların yoğunluğu arttı.

21.38 - ABD: Hindistan'ın Rusya'dan petrol satın alması yaptırımların ihlali değil.

21.28 - Rusya: Kinjal füzesi ile yeraltı komuta merkezi imha edildi.

20.47 - Ukrayna: Rusya 121 bin çocuğu evlatlık olarak vermek için kaçırdı.

20.21 - UNICEF: Ukraynalı çocukların yüzde 70'i evlerini terk etti.

20.14 - Rusya: Ukrayna, İngiltere'nin de yardımıyla Sumi bölgesinde 'provokasyon hazırlığında.

20.07 - Pentagon, Slovakya'nın Ukrayna'ya verdiği S-300 hava savunma sistemlerinin Rus ordusu tarafından vurduğunu teyit etmedi.

19.55 - Aeroflot, Rossiya, Pobeda, UTair dahil olmak üzere 21 Rus havayolu şirketi, Avrupa Komisyonu tarafından kara listeye ekledi.

19.16 - Rusya'nın Zagreb Büyükelçiliğindeki 18 diplomat ve 6 idari ve teknik personel, Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı tarafından istenmeyen kişi ilan edildi.

18.52 - Ukrayna'da başkent Kiev ile Bucha, Irpin, Gostomel ve Vorzel'i birbirine bağlayan geçici köprü açıldı.

18.32 - İtalya, Rus milyarder Mazepin'in 105 milyon avroluk mal varlığını dondurmaya ilişkin karar aldı.

17.59 - Buça'daki toplu mezarlardan 46 sivil cesedi çıkartıldı.

17.49 - Zelenskiy, Güney Kore'den silah talep etti.

17.23 - Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarla birlikte ABD'nin hegemonyasına da son vermeyi hedeflediğini dile getirdi.

17.09 - 2022'nin ilk çeyreğinde Rusya'dan sermaye çıkışı yüzde 266 arttı.

17.07 - Rusya Merkez Bankası, "Ekonomiyi dönüştürme süreci zaman alacak." ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Donbas bölgesine kaymaya başladı

16.30 - Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın ardından Gürcistan ve Moldova’nın da üyelik süreçlerinin ilk adımı olarak, 2 ülkeye de söz konusu gerekli formları iletti.

15.12 - Kremlin Sözcüsü D. Peskov, Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya katılması durumunda Avrupa'da güvenliğin artmayacağını söyleyerek "NATO, istikrar ve barış sağlayan bir ittifak değildir. İttifak'ın daha çok genişlemesi Avrupa'da güvenliği artırmaz." sözlerini kullandı.

14.57 - Yunanistan Dışişleri Bakanı N. Dendias, Ukrayna'ya insan yardım götürülmesi konusunda Rusya'nın zorluklar çıkardığını açıkladı.

14.27 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşına karşı koymak amacıyla Güney Kore'den silah istedi.

14.07 - Avrupa Birliği, uluslararası güvenlik standartlarını karşılamamaları sebebiyle 21 Rus hava yolu firmasını kara listesine eklediğini duyurdu.

13.41 - Rusya'nın Ukrayna'da devam ettirdiği savaş, ülkenin doğusunda bulunan Donbas bölgesine doğru kaymaya başladı.

12.40 - Harkov Valisi O. Sinegubov, “Son 24 saatte Rus ordusu, topçu, çoklu roketatar ve havan sistemleriyle Harkov’a 66 defa saldırı başlattı” sözlerini kullandı. Ayrıca Sinegubov, “Geçtiğimiz gün, Rus birlikleri havan, çoklu roketatar ve topçu sistemleriyle yaklaşık 66 saldırı düzenledi. Piatykhatky, Saltivka, Kholodna Hora, Zolochiv, Pisochyn, Derhachi ve Balakliia yerleşim bölgeleri büyük zarar gördü. Kurtarma ekipleri depo binalarında, evlerde ve diğer altyapı tesislerinde meydana gelen yangını söndürmeye çalışıyor. Rus birliklerinin bombardımanı sonucunda 7 yedi yaşında 1 çocuk da dahil olmak üzere 11 sivil hayatını kaybetti ve 14 sivil yaralandı” açıklamasını yaptı.

Rusya: "Avrupa'dan Ukrayna'ya verilen S-300 sistemlerini vurduk"

12.37 - Yeni Zelanda, havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından olan "C-130 Hercules" uçağı ile birlikte Ukrayna için 50 askeri personelini Avrupa'ya yolluyor.

11.58 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi J. Borrell, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım opsiyonlarının masada olduğunu açıkladı. Bugün yapılması planlanan AB Dışişleri Bakanları Toplantısından önce Borrel, soruları cevapladı. Rusya'ya petrol ambargosunun konuşulup konuşulmadığına ilişkin soruya cevap veren Borrell, yaptırımların daima masada olduğunu, yeni adımların görüşüleceğini aktardı. Borrell, Ukrayna'ya yönelik ziyaret sonucunda Rus güçlerin Donbas'a doğru hareketlendiğini gözlemlediğini bildirdi.

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanları, 24-25 Mart tarihindeki Liderler Zirvesi'nin sonuçları kapsamında değerlendirmelerde bulunacak. Ukrayna'nın haricinde Yemen, Libya ve Mali’deki durumların da konuşulacağı toplantıya İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis K. R. Gylfadottir ve Norveç Dışişleri Bakanı A. Huitfeldt de katılacak.

11.33 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, denizden yüksek hassasiyetli füzelerle, Ukrayna’ya Slovakya tarafından verilen S-300 hava savunma sistemini personeli ile beraber vurduklarını açıkladı. Ukrayna’daki hedeflere ilişkin olarak dün yüksek hassasiyetli silahlar tercih edildiğini bildiren Konaşenkov, “Dnipro bölgesinin güneyindeki bir Avrupa devleti tarafından Kiev’e verilen ve hangarda saklanmış olan S-300 hava savunma sistemi taburu, denizden ‘Kalibr’ yüksek hassasiyetli füzeler aracılığıyla yok edildi. Ukrayna birliklerine ait 25 personel ve dört S-300 fırlatıcısı vuruldu.” sözlerini kullandı.

Bucha'da 65 sivilin daha cesedine ulaşıldı

11.03 - Ukrayna’nın Bucha şehrinde süren arama-kurtarma çalışmalarından sonra 65 sivilin daha cesedine ulaşıldı. Rus askerinin çekildiği şehirde başlatılan çalışmalardan sonra çok sayıda sivilin cesedine ulaşıldı. Ekiplerin kentte bütün ev ve sokaklarda gerçekleştirdikleri aramalardan sonra bugün de 65 sivilin cesedine ulaşıldı. Cesetler ekipler tarafından teslim alınarak mezarlığa götürüldü, kimlik tespitinden sonra kayıt altına alındı.


Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: "Rusya askeri birliklerini güçlendiriyor"

10.06 - Ukrayna'ya işgal saldırısı başlatan Rusya’nın 19 bin 500 asker, 137 helikopter, 154 uçak, 725 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 19 bin 500 askeri öldürüldü, Ruslara ait 137 helikopter, 154 uçak, 725 tank, 347 top, 1923 zırhlı araç, 55 hava savunma sistemi ve 111 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 1387 araç, 119 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.

03.00 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Rusya’nın Ukrayna'daki askeri eylemleri ile ilgili bilgi verildi. Genelkurmay, Rusya'nın, Ukrayna’daki askeri birliklerini kuvvetlendirmeye devam ettiğini iddia etti. Açıklamada, "Rusya'da, askeri birliklerin komuta kontrollerinin güçlendirilmesi, yer değiştirmesi, birliklere teknik ve maddi desteğin verilmesine ilişkin adımlar atılıyor." sözlerine yer verildi. Bunun için Rusya'nın merkez ve doğu askeri bölgelerinden, Ukrayna'nın sınırındaki Voronej, Kursk ve Belgorod bölgelerine askeri güçler konuşlandırıldığı iddia edilen açıklamada, "İşgalciler, Harkiv şehrini kısmen bloke etmeyi sürdürüyor. Harkiv kenti için çatışmaların yoğunlaşması ihtimali var." denildi. Ukrayna'nın Luhansk Bölge Askeri Yönetimi Başkanı S. Gayday, Rus birliklerinin, Donbas’ın tamamını ele geçirmek için uğraştığını dile getirdi. Donbas için önümüzdeki günlerde çatışmaların yoğunlaşacağını söyleyen Gayday, "Bölgeye, askeri teçhizat ve güç yığma faaliyetlerini görüyoruz. Buna hazırlanıyoruz." açıklamasını yaptı.

Almanya'da Rus yanlısı ve karşıtlarından karşılıklı protesto!

02.29 - Tahliyelerle ilgili bilgi veren Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde çatışmaların olduğu bölgelerden 2 bin 824 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Tahliyelerin sürdüğünü belirten Vereşçuk, "Bugün tehlikeli alanlardan 2 bin 824 kişi tahliye edildi. 2 bin 622 kişi, gün içinde şahsi araçlar ve otobüsler ile Berdyansk ve Mariupol şehirlerinden Zaporijye kentine ulaştı. Bunların 213'ü Mariupol’den, kalanı ise Polohi, Melitopol, Berdyansk ve Vasilivka kentlerinden tahliye edildi. Luhansk’tan açılan ateşe rağmen 202 kişi, Severodonetsk, Lısıçansk, Rubijne, Kreminna ve Popasna şehirlerinden tahliye edildi." sözlerine yer verdi. Tahliye amacıyla yollanan bazı otobüslerin Rus birlikleri tarafından engellendiğini söyleyen Vereşçuk, tahliyelerin süreceğini ifade etti.

02.23 - Almanya’nın çeşitli şehirlerinde bulunan Rusya yanlıları gösteri düzenledi. Alman basınına yansıyan haberlerde, Frankfurt şehrindeki Opera Meydanı'nda gerçekleştirilen Rus yanlısı gösterilere yüzlerce kişi katıldı. Göstericiler eski Sovyetler Birliği ve Rusya bayrakları ile "Rusya" sloganları attı. Bu eyleme karşı gerçekleştirilen Ukrayna yanlısı gösteride ise “utanç” sloganları atıldı. Hannover şehrinde ise 350’ye yakın otomobilin katıldığı bir konvoy ile Rusya yanlısı gösteri düzenlendi. Osnabrück şehrinde ise nasyonalizme ve ırkçılığa karşı gerçekleştirilen bir gösteride polis ekipleri, Rusya yanlısı yazıların bulunduğu dövizlerle gösteriye katılmaya çalışanlara müsaade etmedi. Lörrach kentinde, 120 araçlık konvoy ile eski Sovyetler Birliği, Rusya ve Almanya bayrakları ile gösteri yapıldı.

Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi A. Melnyk, Rus yanlısı gösterilerde Rus sembollerinin ve Rus bayrağının taşınmasının yasaklanmasını istedi.

01.15 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'nın, onlarca yıldır Ukrayna'ya yönelik uyguladığı siyasetin yanlış olduğunu kabullenmekten korktuğunu ifade etti. Telegram hesabından video mesaj yayınlayan Zelenskiy, Rusya'nın, saldırganlık konusunda Ukrayna'yı suçlu tutmaya çalıştığını ifade etti ve Rusya tarafından Kırım'ın, yasa dışı bir şekilde ilhak edildiğini hatırlattı. Rusya'nın, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde günlük yaşamı bozduğunu belirten Zelenskiy, "Onlar, 8 yıldır topraklarımızda çocuklarımızı, insanlarımızı öldürüyor ve buna rağmen bizi suçluyor. Doğu Avrupa'nın en kuvvetli sanayi bölgesini imha ettiler, milyonlarca insanın yaşamını mahvettiler.  Rusya, geniş çaplı bir savaş başlattı ama suçlu biz oluyoruz." sözlerini kullandı. Ukrayna ile ilgili Rusya'nın, "hatalı" siyaset uyguladığını belirten Zelenskiy, "Rusya, onlarca yıldır Ukrayna'ya yönelik uyguladıkları siyasetin yanlış olduğunu kabullenmekten korkuyor." değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Mikolayiv’e füze saldırısı düzenledi

00.28 - Rus işgalinden kaçarak Polonya'nın Krakow şehrine göç etmek zorunda kalan Ukraynalı anneler, savaş sebebiyle ölen çocukları anmak amacıyla gösteri yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yorumlar (0)