Savaşta 45'inci gün! ABD Başkanı Biden imzaladı: Rusya ile Belarus'a kötü haber!

Rusya-Ukrayna savaşı 45’inci gününe girdi. ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, bazı Rus birliklerinin Ukrayna'nın doğusuna saldırmak amacıyla Rusya’nın batısındaki kentlere kaydırıldığını gözlemlediklerini iddia etti.

GÜNDEM 09.04.2022, 23:59 09.04.2022, 23:52
Savaşta 45'inci gün! ABD Başkanı Biden imzaladı: Rusya ile Belarus'a kötü haber!

Rusya-Ukrayna savaşı 45’inci gününde de devam ediyor. İşte bölgede dakika dakika yaşanan gelişmeler…

23.30  - Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Harkov kentine füze saldırısı gerçekleştirdi. Harkov Valisi Oleg Sinegubov, "Harkov'daki sivil halka Bucha’daki gibi muamele edildi." ifadelerini kullandı.

22.10 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile başkent Kiev'de bir araya gelen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, "Savaş suçları hiç olmamış gibi davranamayız." diye konuştu.

21.20 - AB, Ukraynalı sığınmacılar için 9,1 milyar avro yardım taahhüdünde bulundu.

21.16 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk: Esir durumdaki 12 Ukrayna askeri evine geri döndü.

21.14 - Johnson: Ukraynalıların kazanacağından kuşkum yok.

20.58 - Rusya ve Ukrayna arasında esir takası yapıldı.

19.51 - Luhansk Bölgesel Askeri Yönetimi Başkanı Sergey Gaigai, Rusya ordusunun Ukrayna'nın Luhansk Bölgesi’ndeki bir nitrik asit tankını vurduğunu bildirdi. Sergey Gaigai, zehirlenme riskine karşı pencerelerin kapalı tutulması gerektiğini söyledi.

19.20 - İngiltere Başbakanı Johnson, başkent Kiev'de Zelenskiy ile yüz yüze görüştü.

18.55 - İtalya, Ukrayna'daki büyükelçiliğini tekrar Kiev'e taşıyacak.

Biden onayladı: Belarus ve Rusya ile normal ticari ilişkiler askıya alındı

17.41 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Başkent Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Lideri Zelenskiy ile görüştüğü açıklandı. Ukrayna'nın Londra Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, görüşmeyle ilgili bir fotoğraf "Sürpriz" sözleriyle yayınlandı.

17.34 - ABD Başkanı Biden, ABD'nin, Belarus ve Rusya ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını kapsayan yasa tasarısını onayladı.

15.29 - Rus parlamentosunun alt cephesi Duma'nın Youtube hesabına erişimin engellendiği açıklandı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarından sonra pek çok ülke Rusya'ya yaptırım kararı alırken, son adım ise Amerikan teknoloji firması Google'ın sosyal medya ve video paylaşım platformu Youtube'tan geldi. Youtube, Rus parlamentosunun alt cephesi Duma'nın resmi YouTube kanalına erişimi engellendi. Rusya'dan ise bu duruma tepki gecikmedi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’ndan gelen yazılı açıklamada, "Roskomnadzor, Amerikalı firma Google'dan, Youtube kanalı Duma TV'ye yönelik erişimi yeniden başlatmasını ve söz konusu kısıtlamaların getirilmesinin sebebinin açıklamasını istedi” ifadelerine yer verildi. Söz konusu açıklamada yaptırımlar kapsamında Google'ın, bu tarz bir karar alamayacağı ve gerekçe verilmediği aktarılırken, daha önce de Google tarafından benzer bir girişimde bulunulduğu anımsatıldı.

15.20 - Karadeniz Ukraynalılar Derneği’nin Samsun’da gerçekleştirdiği basın açıklamasına yaklaşık 30 Ukrayna vatandaşı katıldı. Ukrayna-Rusya savaşından sonra Samsun’a yerleşen Ukraynalılar, son günlerde artan sivil katliamlarına son vermek için Samsun’dan dünyaya çağrı yaptılar. Eşi 6 yıl evvel Ruslarla Donbass’ta yapılan savaşta yaralanan Ukraynalı kadın Zhanna Ostapchuk, gözyaşlarıyla dünyaya seslenerek savaşın sona erdirilmesini istedi.

Fas Başbakanı Ahnuş: "Ukrayna'daki savaş sebebiyle ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz"

15.12 - Rusya’nın Ukrayna’ya, 24 Şubat’ta başlattığı hava saldırısından sonra Rus askeri birliklerinin Ukrayna’ya girmesi ile birlikte başlayan işgal, milyonlarca insanın Ukrayna’da evini terk etmesine yol açtı. Ülkenin diğer bölgelerine kıyasla daha güvenli bir yerde bulunan Lviv, Ukrayna’nın doğusundan kaçan göçmenler için sığınak oldu. Sığınmacıların bir bölümü Lviv yoluyla Polonya’ya geçerken, bir diğer bölümü ise Lviv’de kalmayı seçti. Bu durum, Lviv’de bulunan tren istasyonunda yoğun bir trafiğe yol açtı. Lviv tren istasyonunda savaşın 45. gününde, işgalin önceki günlerine kıyasla daha az olmasına rağmen yoğunluk sürüyor. Ülkenin doğu kısmında yer alan insanlar Lviv’e gelmeyi sürdürürken, işgalin önceki günlerinde Lviv’e kaçan insanlardan bazıları ise evlerinin yer aldığı Odessa ve Kiev’e dönüyor. Tren istasyonunda, kente gelen engelli veya yaşlı insanların trenden ayrılması, göçmenlere gıda yardımında bulunulması, talep edilmesi durumunda psikolojik destek sağlanması ve barınak bulunması için gönüllülerden oluşan bir destek merkezi bulunuyor. 

14.42 - Rus askerlerinin çekildiği Çernihiv şehrine bağlı köylerdeki aramalar sonucunda sivillere ait olduğu belirtilen cesetler bulunurken, Rus askerlerinin karargah amacıyla kullandığı bir kilisenin harabeye döndüğü tespit edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, "Rus ordusundan arındırılan Lubnıy ve Yagida köylerinde arama ve patlayıcı madde temizleme faaliyetleri devam ediyor. İşgalcilerin burada karargah amacıyla kullandıkları kilise de söz konusu. Patlayıcı maddelerin haricinde Rus ordusunun bıraktığı çöpler ve katlettikleri insanlara ait cansız bedenler bulunuyor. Bu affedilebilir mi? Kurtarıcılar (!) topraklarımıza ne kadar acı getirirler. Affetmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

14.22 - Fas Başbakanı Aziz Ahnuş, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle ekonomik açıdan ülkesinin, zor şartlardan geçtiğini söyledi. Ahnuş önderliğindeki Milli Bağımsızlar Partisi (RNI) ile birlikte koalisyon hükümetinin öteki ortakları İstiklal Partisi ve Asalet ve Çağdaşlık Partisi yöneticileri, başkent Rabat’ta basın toplantısı gerçekleştirdi. Ekonomideki zorluklardan bahseden Başbakan Ahnuş, "Zor bir dönemde yaşıyoruz. Avrupa'da ciddi bir savaş var. Bu savaşın, dünyanın geri kalanına ve ülkemize yönelik çok ciddi ekonomik etkileri var. Dolayısıyla Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Fas, zor ekonomik şartlarla karşı karşıyadır." sözlerini kullandı. Enerji ile birlikte tahıl ürünleri, gıda maddelerinin temininde sıkıntılı bir süreçten geçildiğine ve fiyat artışlarına vurgu yapan Ahnuş, "Küresel krize ve bunun etkilerine rağmen ürünler yeterli miktarda var ve bu ürünlerin tedariki anlamında bizim, yeterli düzenlememiz vardır. Ayrıca kuraklığın olduğu bir süreçte dahi gıda ürünleri yeterli ve piyasamız güvenlidir." şeklinde konuştu.

14.20 -  Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, bugünkü sivil tahliyesi için 10 insani koridor konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu. Telegram hesabı üzerinden açıklama yapan Vereşçuk, çatışma bölgelerinde bulunan sivillerin bugün, 10 koridor yoluyla güvenli bölgelere aktarılabileceğini bildirdi. Mariupol'dan Zaporijya'ya gitmek isteyenlerin sadece kendi araçlarıyla çıkabileceklerini söyleyen Vereşçuk, tahliye için Berdyansk'a otobüs göndereceklerini bildirdi. Vereşçuk, Energodar, Melitopol ve Tokmak şehirlerinden Zaporijya'ya gitmek isteyenler için koridorların açık olacağını, Luhansk’taki koridorların Rus birliklerinin ateşkes kararı alması halinde çalışacağını açıkladı.

Rusya'dan provokasyon iddiası!

12.56 - Ukrayna Başsavcılığı, Rusya’nın saldırıları neticesinde 24 Şubat'tan beri 176 çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı.  

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonucunda can kaybı da artmaya devam ediyor. Ukrayna Başsavcılığından gelen son açıklamada, işgal harekatının başladığı 24 Şubat'tan beri 176 çocuğun yaşamını yitirdiği, 324 çocuğun ise yaralandığı kaydedildi. Donetsk bölgesinin Kramatorsk şehrinde dün, 4 bini aşkın kişinin tahliye edilmek için beklediği, tren istasyonuna düzenlenen saldırı sonucunda ise 5 çocuğun hayatını kaybettiği, 16'sının da yaralandığı dile getirildi. Rus birliklerinin sivil yerleşim ve alt yapı bölgelerine yönelik saldırılarında 928 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 84'ünün tamamen yıkıldığı aktarıldı.

12.48 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’nın İrpin kentinde “Rus ordusunun, sivilleri katlettiği suçlamasıyla” provokasyon hazırlığı yapıldığını iddia etti. Yüksek hassasiyetli roketlerle gece boyunca Dnipro bölgesinde Novomoskovsk birimi etrafında Ukrayna ordusunun cephaneliğini yok ettiklerini açıklayan Konaşenkov, “Poltava bölgesinde hava keşfi esnasında tespit edilen savaş uçağı vuruldu. Mig-29 ile beraber Mi-8 helikopter ve ayrıca havacılıkla alakalı silahların yer aldığı depo yok edildi.” açıklamasını yaptı. Kiev hükümetinin, “Kiev bölgesindeki İrpin kentinde sivillere katliam iddiasıyla Rusya’yı suçlamak amacıyla yeni bir provokasyon” hazırladığını savunan Konaşenkov, bir haftadan daha çok önce Rus ordusunun, bu bölgeyi terk ettiğini anımsattı. Ukrayna istihbaratının “Ukrayna topçusu bombardımanında hayatını kaybeden sivillerin cesetlerini” bir morgdan getirerek İrpin’de bir bodruma yerleştireceğini öne süren Konaşenkov, bununla ilgili görüntülerin Batı medyası yoluyla servis edileceğini iddia etti.

10.42 - Dünyaca ünlü film yıldızları, müzisyenler ve sporcular, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sebebiyle Ukrayna’ya destek olmak için sosyal medya kampanyasına katıldı. Uluslararası savunma örgütü olarak bilinen Global Citizen, "#StandUpForUkraine" etiketi ile birlikte Ukrayna ve dünyanın farklı yerlerindeki insani yardım gayretlerini finanse etmeye davet eden bir kampanya başlattı. Kampanyaya, Bruce Springsteen, Elton John, Hugh Jackman, Jon Bon Jovi, Billie Eilish ve Jonas Brothers’ın da aralarında olduğu birçok ünlü isim katıldı. Twitter’dan bir video yayınlayan ABD’li rock sanatçısı Bruce Springsteen, "Ukrayna'daki ve dünyanın dört bir tarafındaki göçmenlerin yardımımıza ihtiyacı var." açıklamasını yaptı.

Kanadalı söz yazarı ve şarkıcı Celine Dion, Instagram’dan yaptığı paylaşımda, "Dünya liderlerini, evlerinden ayrılmak zorunda kalan tüm insanlara yardım etmeye davet ediyorum." dedi. Barbra Streisand, kampanyaya destek verdiğini açıkladı. Öte yandan Toronto Raptors and Memphis Grizzlies, Sacramento Kings gibi basketbol takımlarının da desteklediği kampanyaya, Demi Lovato,  The Weekend, Madonna, Miley Cyrus, U2, Katy Perry ve Ozzy Osbourne gibi birçok müzik grubu ve yıldız da destek oldu.

10.07 - Ukrayna'ya saldırı başlatan Rusya’nın, ilk günden bu yana 19 bin 100 asker, 136 helikopter, 705 tank ve 151 uçağını kaybettiği bildirildi. Rus birlikleri, 7 gemi, hafif sürat teknesi, 1363 araç, 112 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.​​​

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden 'tarafsızlık' açıklaması

02.59 - Rusya'nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması yönündeki kararına çekimser oy kullanan ülkelerden biri olan Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız kalmaya ilişkin tutumunu tekrarladı. Basına açıklama yapan Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Ukrayna'da yaşananlara karşı kayıtsız kalmadıklarını belirterek Güney Afrika'nın tarafsız bir biçimde barışçıl diyalog çağrılarını desteklediğini açıkladı. Pandor, "Bu döneme kadar güçlü devletlerin 'çatışma ve saldırganlık' politikalarına karışmama konusunda direndik. Bunun yerine, müzakere ve diyalog yoluyla çatışmanın barışçıl çözümüne destek verdik.” açıklamasını yaptı.

02.05 - Kanada Başbakanı J. Trudeau ile Arjantin Devlet Başkanı A. Fernandez arasından Ukrayna konulu bir görüşme yapıldı. Arjantin Devlet Başkanlığından gelen yazılı açıklamada Fernandez’in, söz konusu görüşmede, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını kınadığı ve iki liderin de Ukrayna'da kalıcı bir çözüme barışçıl yollarla varılması gerektiği konusunda hemfikir olduklarına dikkat çekildi.

01.57 - Rusya’nın saldırdığı Ukrayna’nın Kiev Bölge Polisi Müdürü Andrey Nebitov, Ukrayna’nın Buça kentindeki toplu mezarlardan çıkan 40 cansız bedenin sivillere ait olduğunu açıkladı. Rusya’nın düzenli olarak Buça’da sivillere ateş açtığını, kasabada bulunan sivillerin bir bölümünün ağır silah atışlarında öldüğünü söyleyen Nebitov, Rus güçlerince katledilenler arasında 40 ila 60 arasında yaşları değişen erkek ve kadın sivillerin olduğunu dile getirdi. Adli tıp uzmanları tarafından tespit edilen ilk belirlemelerde, cesetlerin vücut ve baş kısımlarında kurşun yaralarının görüldüğünü bildiren Nebitov, bu durumun, birçok sivilin keskin nişancı veya otomatik bir silahtan açılan ateşten öldüğünü işaret ettiğini kaydetti.

Zelenskiy: "Avrupa, güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacak"

01.23 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa’nın, Rusya'ya karşı güçlük ve ilkeli yaptırımlar uygulamak durumunda kalacağını öne sürdü. Bir video mesaj yayınlayarak, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen beşinci yaptırım paketi hakkında konuşan Zelenskiy, "Yaptırım tavsiyelerini devamlı olarak yumuşatmaya çalışan kesimlerin kim olduğunu biliyoruz ve sonuç olarak Avrupadakilerin bu durumu anlamaları için elimizden geleni yapacağız. Rusya'ya karşı güçlü ve ilkeli yaptırımlar getirilmesi gerekecek.” sözlerini kullandı.

00.38 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, 6 bin 665 sivilin daha dün gün için insani yardım koridorları yoluyla güvenli alanlara tahliye edildiğini açıkladı. Rus birliklerin ablukası altındaki Berdyansk ve Mariupol’den, otobüsler ve kendi araçlarıyla 5 bin 158 sivilin Zaporojiya'ya gittiğini açıklayan Vereşçuk, bunların 3 bin 544’ünün Zaporijya’nın farklı kasabalarından ve 1614’ünün Mariupol’dan olduğunu aktardı. Vereşçuk, ayrıca Cuma günü Luhansk bölgesindeki Severodonetsk, Lisiçansk, Rubejnoe, Gorskoye ve Kremennaya yerleşim yerlerinden 1507 kişinin tahliye edildiğini duyurdu. Rus birlikler tarafından Melitopol'da daha önce ele geçirilen 8 tahliye otobüsünün 24 saattir bekletildiğini söyleyen Vereşçuk, vatandaşların tahliyesi ve bu otobüslerin serbest kalması için görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.

00.25 - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi J. Borrell, dün Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy ile Ukrayna'nın başkenti Kiev’de görüştü.

21.27 - ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Rus birliklerinden bazılarının Ukrayna'nın doğusuna saldırmak amacıyla Rusya’nın batısındaki kentlere doğru kaydırıldığını gözlemlediklerini açıkladı.

Yorumlar (0)