Savaşta 43'üncü gün! Ukrayna'dan NATO'ya yardım çağrısı

Ukrayna-Rusya savaşı, 43'üncü gününde de devam ediyor. Mariupol Belediye Başkanı Boyçenko, Rus birliklerinin ablukasındaki şehirde, 210’u çocuk olmak üzere bir ayda yaklaşık 5 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, kentin altyapısının yüzde 90’ının tahrip edildiğini dile getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Buça'da yaşanan sivil ölümlerden sonra Rus birliklerinin taktik değiştirdiğini öne sürdü. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde taarruz operasyonuna hazırlandığını aktardı.

GÜNDEM 07.04.2022, 23:59 07.04.2022, 23:54
Savaşta 43'üncü gün! Ukrayna'dan NATO'ya yardım çağrısı

Ukrayna-Rusya savaşı, 43'üncü gününde de devam ediyor. İşte bölgede, dakika dakika yaşananlar…

23.57 - Rusya: Ukrayna'da 24 saat içinde 42 askeri altyapı tesisi vuruldu.

23.17 - Ukrayna: 24 saat için 4 bin 676 sivil güvenli bölgelere gönderildi. 

22.44 - Polonya, Rusya'ya destek verenlerin varlıklarını dondurma yönünde karar aldı.

22.04 - Kremlin Sözcüsü Peskov: Ciddi sayıda asker kaybımız var.

21.57 - AB Komisyonu Başkanı Leyen: Putin'in Ukrayna'da savaş suçlarına şahit olduğumuz korkunç günlerden geçmekteyiz.

21.54 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Türkiye, bizim gerçek ortağımızdır.

21.47 - ABD Genelkurmay Başkanı Milley: Rus saldırılarını birkaç noktada yenmeyi başardılar fakat ilerleyen dönemde Donbass bölgesinde büyük bir savaş olacak. An itibarıyla savaşın ne şekilde sonlanacağı meçhul. 

21.17 - Avrupa Parlamentosu, Ukraynalı sığınmacıları konuk eden AB ülkelerine 3,4 milyar avro tutarında yardımda bulunacak. 

20.50 - "Rusya hakkında en iyi kararı tarih verecek, bundan kaçamazlar." diyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar getireceklerini belirtti.

20.11 - Rusya Dışişleri Bakanlığı, Yeni Zelenda ve Avustralya vatandaşlarına yaptırım uygulayacak. Yaptırımların uygulanacağı isimler arasında parlamento ve hükümet mensupları da yer alıyor.

19.55 - Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

18.53 - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'yı Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi sebebiyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarttı.

18.35 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Putin'in UKrayna'yı kontrol etme ve savaş alanında mühim askeri zaferler kazanmaya ilişkin amacından vazgeçmedinini, özellikle Donbas'ta büyük bir savaş beklediklerini söyleyerek, ittifakların Ukrayna'ya daha çok destek vereceğini ifade etti.

Lavrov: Ukrayna provokasyonlar yapmaya başladı

18.31 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'nın müzakerelerde kendi tekliflerinden ayrılmaya ve provokasyonlar yapmaya başladıklarını kaydetti.

18.08 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'ya silah desteğine dair AB ve NATO üyesi ülkelere, "Ya şimdi bize yardım edersiniz veya yardımlarınız geç kalır." dedi.

18.00 - İtalya ve Hollanda, Ukrayna'ya destekte mutabık kaldı, enerjide tavan fiyatı ise görüşecek.

17.20 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, savaş hakkında konuştu: "NATO doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir şekilde bu savaşa dahil olmayacaktır. Hiçbir NATO ülkesi Ukrayna'ya asker göndermeyecek. Ancak onun dışında Ukrayna'nın hep yanındayız. Bu savaş aylarca ve hatta belki de yıllarca sürebilir. Kendimizi en kötüye hazırlamamız gerekiyor. Biz bu süre zarfında Ukrayna'nın hava ve deniz kuvvetlerini destekleyerek caydırıcılık sağlıyoruz. Bu savaşın Ukrayna'nın da ötesine geçme riski var. NATO, bu tırmanmayı önlemeye çalışıyor."

17.19 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Yunanistan Parlamentosu'nda yapmış olduğu konuşmada, "Ruslar bütün Avrupa'ya zarar vermek amacıyla ellerinden geleni yapıyor. Özellikle de petrol ve doğal gaz gibi kaynakları kullanarak." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın mayınları balıkçıları etkiledi

16.51 - Ukrayna'nın döşediği mayınların kopması ve akıntıyla birlikte Türkiye'ye ulaşması üzerine balıkçılar denizden çekilde. Türk balıkçılarının tezgahlarındaki fiyatlar büyük oranda zamlandı. Balığın kilosu en düşük 25 TL'yi gördü.

16.50 - NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak amacıyla Belçika’nın Brüksel şehrine gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, burada Ukrayna Dışişleri Bakanı D. Kuleba ile görüştü.

16.37 - Avrupa Birliği'nin, Rus kömürüne yönelik ambargo kararı almasından sonra Avrupa'da spot elektrik piyasasında fiyatlarda artış yaşandı.

Lavrov'dan Ukrayna açıklaması: "Ukrayna, İstanbul'da belirlenen hükümlerden saptı"

16.33 -  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ukrayna taslak anlaşması sundu. Bu taslak, İstanbul'da sundukları önerilerinden farklı” sözlerini kullandı. “Amerika Birleşik Devletleri, Zelenskiy’i savaşı sürdürmeye zorluyor” şeklinde konuşan Lavrov, “Kendi taslağımızı geliştireceğiz, Ukrayna ile görüşmeye devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı. Lavrov, “Ukrayna, Donbas ve Kırım’ın, Zelenskiy ve Putin görüşmesinde konuşulmasını önerdi, bu kabul edilemez” sözlerini kullandı.

16.16 - Birleşmiş Milletler’in üst düzey yetkililerinden biri olarak bilinen Martin Griffiths, sivil ölümlerinin yaşandığı Buça'da toplu mezar yerlerini ziyaret etti.

15.56 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle en az 1611 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 2 bin 227 sivilin ise yaralandığını açıklarken, saldırılardan sonra 4 milyon 319 bin 494 kişinin komşu devletlere geçtiğini aktardı.

15.31 - Yunanistan Hükümet Sözcüsü Y. İkonomu, Ukrayna konusunda Yunanistan'ın, Rusya'ya yönelik duruşunun tartışmasız olduğunu ve bu durumun, ikili ilişkiler çerçevesine alınamayacağını öne sürdü.

15.23 - G7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşında 43'üncü gün geride kalırken, herhangi bir biyolojik, kimyasal ya da nükleer silah kullanımı ve tehdidine karşı Moskova'yı uyardı.

14.50 - Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi V. Bodnar, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı - Ukrayna perspektifi" isimli etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Bodnar, "Mevcut uluslararası güvenlik işe yaramıyor. Bunu Gürcistan ve Suriye’de gördük, bugün de Ukrayna'da görüyoruz. Uluslararası toplum, yalnızca insanların nasıl öldüğünü seyrediyor ve gerekli yanıtı veremiyor." şeklinde konuştu.

AB'de Rus kömürüne alternatifler kısıtlı

14.28 - Avrupa Birliği'nin, Rus kömürüne ambargo kararından sonra gözler büyük kömür ihracatçıları olarak bilinen Kolombiya, ABD, Avustralya, Güney Afrika ve Endonezya’ya çevrilirken, söz konusu ülkelerin Avrupa’ya ihracatı Rusya'ya alternatif oluşturma konusunda yetersiz kalabilir.

13.31 - Polonya Fonları ve Bölgesel Politika Bakan Yardımcısı M Jarosińska-Jedynak, Polonya'da kalması olası Ukraynalı göçmen sayısını 2 milyon 800 binden 7 milyon 300 bine yükselttiklerini duyurdu.

13.11 - Ukrayna'da bulunan Hıristiyan Ortodokslar, kiliselerde savaşın gölgesinde Müjde Bayramı'nı kutladı. Hristiyanlığın Ortodoksluk inancı gereği Müjde Bayramı olarak adlandırılan gün sebebiyle Başkent Kiev'de bulunan Volodimir Katedrali'nde dini ayinler gerçekleştirildi.

Macaristan, doğalgaz ödemelerini ruble ile yapmayı kabul etti

12.53 - Rusya'nın "dost olmayan devletlere" doğalgaz ödemelerinde ruble hamlesine, AB cephesinde Rus gazından vazgeçmeyi göze alamayan Macaristan, olumlu yanıt verdi. Dün basın toplantısı düzenleyen Macaristan Başbakanı Orban, rubleyle Rus gazı için ödeme yapma konusunda hazır olduklarını dile getirdi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı P. Szijjarto, doğalgazda Rusya'ya, rubleyle ödeme yapılmasına ilişkin teknik detayların üzerinde çalışmalar yapıldığını açıkladı.

12.23 - NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya gelen dışişleri bakanları, Rusya'nın saldırılarına devam ettiği Ukrayna'ya destek açıklamalarını yapmaya devam ederken, Rusya'ya karşı yaptırımlarla ilgili birlik çağrısı yaptı.

12.20 - Fransa, Rusya’nın Paris Büyükelçiliği tarafından sosyal medya hesabı üzerinden, Ukrayna’daki Buça şehrine ait olduğu belirtilen görüntülerin, "film seti" başlığıyla paylaşılmasından sonra Rus Büyükelçi Meçkov’u Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Dün akşam, Rusya’nın Paris Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabında, Ukrayna’nın Buça şehrinden gelen yıkılmış sokakta, tankların ve gazetecilerin olduğu görüntüler, "Film seti, Buça şehri" sözleriyle paylaşıldı. Fransa’nın Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı C. Beaune, söz konusu paylaşıma, "Utanç ötesi, dur orada." sözleriyle tepki gösterdi. Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Buça’daki acılara, Rusya’nın Fransa Büyükelçiliğinin provokatif ve uygunsuz paylaşımı sebebiyle Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırma kararı aldım" açıklamasını yaptı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: "Putin ile diyalog mantıklı değil"

12.18 - Yunanistan'ın, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuru yaparak Mariupol'de işlenen savaş suçlarını araştırılmasını isteyeceği açıklandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı N. Dendias, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan önce basın mensuplarına açıklamalar yaptı. 100 binin üzerinde Yunan kökenli Ukraynalı’nın Mariupol'de bulunduğunu söyleyen Dendias, "Yunanistan, Mariupol'de işlendiği belirtilen savaş suçlarının incelenmesi amacıyla Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracak” açıklamasını yaptı.

11.46 - Polonya Cumhurbaşkanı A. Duda, Ukrayna'da Rusya'nın savaş suçu işlediğini ve Polonya'ya muhtemel tehdit oluşturduğunu söyleyerek "Putin daha kuvvetli ambargolara tabii tutulmalı." açıklamasını yaptı. CNN'e açıklamalarda bulunan Duda, Ukrayna'ya saldıran Putin'in durdurulması gerektiğini ifade etti. Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin, savaş suçlarının "soykırım" kriterleriyle benzer olduğunu öne süren Duda, savaştan önce Putin’in Ukrayna ile ilgili söylediklerinin katliamlar için bahane olduğunu söyledi. Duda ayrıca Rusya’nın, 2008’de Gürcistan ve 2014’te Ukrayna’ya yönelik saldırılarını anımsatarak Putin ile diyaloğun mantıksız olduğuna dikkat çekti.

11.41 - Rusya'nın işgal girişiminde bulunduğu Ukrayna'nın Donbas bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinden batıdaki güvenli kentlere tahliye edilmek amacıyla istasyona gelen birçok Ukraynalı sivil, tren garında yoğunluğa neden oldu.

AB Temsilcisi Borrell: "Rusya'ya petrol ambargosu gelecek hafta görüşülecek"

11.05 - Ukrayna - Rusya savaşında Rusya’nın, 18 bin 900 askerini, 135 helikopterini, 698 tankını ve 150 uçağını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-7 Nisan arasındaki süreçte Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları bildirdi. Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 18 bin 900 askeri öldürüldü, Ruslara ait olduğu belirtilen 135 helikopter, 150 uçak, 698 tank, 332 top, 1891 zırhlı araç, 55 hava savunma sistemi ve 108 roketatar sistemi imha edildi. Rus birlikleri, 7 gemi, hafif sürat teknesi, 1358 araç, 111 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.​​​

11.03 - Avusturya’da görev alan Viyana Sözleşmesi'ne aykırı davrandıkları iddiasıyla 4 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, 4 Rus diplomatın Viyana Sözleşmesi'yle uyuşmayan tavır ve tutum sergiledikleri aktarıldı. Açıklamada, istihbarat faaliyeti gerçekleştirdiği iddia edilen bu kişilerin, Avusturya’yı terk etmelerinin istendiği kaydedildi.

11.03 - Ukrayna Premier Lig ekiplerinden Dinamo Kiev'in hocası Mircea Lucescu, Ukrayna-Rusya savaşında yetim kalan çocuklara destek olmak için İstanbul’da 14 Nisan Perşembe günü Galatasaray ile maç yapacaklarını açıkladı.

10.22 - Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi J. Borrell, Rus petrolüne ambargo meselesini Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanlarının gelecek hafta görüşeceklerini açıkladı. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan önce açıklama yapan Borrell, Önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya gideceğini söyledi ve "Ukrayna'nın ihtiyacı olan şey; daha çok silah ve daha az alkış." sözlerini kullandı. Borrell, Avrupa Birliği'nin bugün, son yaptırım paketini onaylamasını beklediğini söyleyerek, 11 Nisan'daki Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda petrol ambargosu meselesinin ele alınacağını dile getirdi. Önceki gün AB, Rusya'dan kömür alımında senede 4 milyar euro değerinde ithalat yasağı kararı alacağını açıklamıştı.

Ukrayna’dan NATO’ya ilginç teklif: “Daha çok silah verin, savaş Ukrayna’da kalsın”

09.54 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’ya daha çok silah tedariki çağrısını NATO müttefiklerine yapacağını, bu şekilde savaşın Ukrayna’da kalacağını ve başka topraklara yayılmayacağını ifade etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Kuleba NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan önce açıklama yaptı. Müttefiklere "Ne kadar fazla silah yardımı yapılırsa ve Ukrayna'ya bunlar ne kadar erken gelirse, o kadar çok insan kurtulacak." mesajını ileteceğini belirten Kuleba, saldırı hedefli silahlar ile savunma hedefli silahlar gönderme seçenekleri konusunda bir ayrım yapmanın şu anki durum bakımından anlamsız olduğunu belirtti.

07.36 - Japonya, Ukrayna'da sivillerin katledilmesini "şiddetle" kınayarak, "savaş suçları" sebebiyle Rusya'nın cezalandırılmasını talep etti. Bir basın toplantısı düzenleyen Japon Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, "Ukrayna'da Rus askerlerinin, sivilleri katlettiği" haberlerinden sonra hükûmeti "şoka uğrattığını" ve bu tavırları şiddetle kınadıklarını dile getirdi. Masum sivillerin katledilmesini "uluslararası insani hukukun ciddi biçimde çiğnenmesi" olarak değerlendiren Matsuno, "gerçeklerin açığa çıkarılması ve savaş suçları dolayısıyla Rusya'nın cezalandırılması" gerektiğini ifade etti. Japonya'nın uluslararası toplumla dayanışma ve G7 devletleriyle iş birliği halinde hareket etmeye devam ettiğini söyleyen Matsuno, BM Güvenlik Konseyinin hamlelerini ise "kaygıyla" izlediklerini dile getirdi.

Zelenskiy: "Rusya taktik değiştirdi"

02.30 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Buça şehrindeki olayların ardından Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri yerlerde suçların kanıtlarını yok etmek için uğraştıklarını ifade etti. Video mesaj paylaşan Zelenskiy, Buça’da yaşananların ardından bütün dünyanın, Rus devletine ilişkin tutumunun değiştiğini kaydetti. Buça’daki gelişmenin ardından Rus ordusunun, bölgede işlediği suçların kanıtlarını yok etmek için uğraştığına dikkat çeken Zelenskiy, "Rus ordusu Buça’dan sonra taktik değiştirdi. Katledilen Ukraynalıları, işgal altında bulunan bölgelerin bodrumlarından ve sokaklarından temizlemeye çalıştığını biliyoruz. Fakat sorumluluktan asla kaçamazlar. Binlerce vatandaşımızın zaten kayıp olduğunun farkındayız” açıklamasını yaptı.

Ukrayna’da Rus tankı böyle imha edildi

00.17 - Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Polonya Başbakanı Morawiecki'nin kendisi hakkındaki eleştirilerini “skandal" ve "temelsiz" olarak niteledi. TF1 kanalında Morawiecki'nin eleştirilerine yanıt veren Macron, Morawiecki'nin ifadelerinin ‘skandal’ ve ‘temelsiz’ olduğunu dile getirdi. Rusya Lideri Putin ile görüştüğü için sorumluluğu üstlendiğini belirten Macron, Ukrayna'da barışı sağlamak amacıyla Putin ile görüşmenin oldukça kritik olduğunu kaydetti. 5 Nisan'da açıklama yapan Morawiecki, Batı’dan Rus kaynaklarına ilişkin yaptırımları ve ambargoyu sıkılaştırmasını talep ederken, Macron'a hitaben "Sayın Macron, Putin ile kaç defa görüştünüz, bir şey elde edebildiniz mi? Suçlularla pazarlık halinde olunacak bir durum yok." açıklamasını yapmıştı.

23.36 - Yunanistan'ın, "Rus yapımı silahları Ukrayna'ya gönderme" şeklinde ABD'den gelen teklifi reddettiği açıklandı. Yunan basınındaki haberlere göre, temaslarda bulunmak amacıyla Atina'ya gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland, Yunanistan Savunma Bakanı N. Panayatopoulos ile görüştü. Atina'nın Ukrayna'ya yönelik katkısından duyduğu memnuniyeti belirten Nuland, Yunanistan'dan Ukrayna'ya ek silah tedarik etme tavsiyesinde bulundu. Panayatopoulos ise "Yunanistan, kendi savunma kabiliyetinden ödün veremez." sözleriyle bu teklifi reddetti.

Yorumlar (0)