Savaşta 40. gün! BM, Ukrayna'da öldürülen sivillerin sayısını açıkladı

Rusya-Ukrayna savaşında 40'ıncı güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'yı Kiev çevresindeki bölgelerde 'soykırım' ile suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Buça kentindeki sivil ölümleri sebebiyle Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırımlar çağrısında bulundu. Rusya ise bu iddialara karşılık "sivil katliam" suçlamalarını reddederek, Buça'da meydana gelen olayların provokasyon olduğunu öne sürdü. Sivil ölümleriyle ilgili BM, 'bağımsız soruşturma' çağrısında bulundu. Mariupol'den sivillerin tahliye edilmesi amacıyla Rusya Savunma Bakanlığından, “Türkiye'nin desteğiyle koridor açıyoruz” açıklaması yapıldı.

GÜNDEM 04.04.2022, 23:59 04.04.2022, 23:58
Savaşta 40. gün! BM, Ukrayna'da öldürülen sivillerin sayısını açıkladı

Ukrayna-Rusya savaşı 40. gününde de devam ediyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

23.28 - Rusya: Ukrayna'da 24 saatte 17 askeri altyapı unsuru yok edildi.

23.16 - Ukrayna Başsavcılığı: Rus askerlerinin işkence ettiği 5 kişinin cansız bedeni bulundu.

23.13 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: Ruslar savaş hedeflerini revize ediyor.

22.20 - ABD’nin isteği üzerine Rus oligarkın lüks yatına İspanya’da el konuldu.

22.11 - Ukrayna: Rusya gizli seferberlik ilan etti.

22.12 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD siyasetçilerin vicdanları iyi bir durumda değil.

22.07 - Fransa, 35 Rus diplomatın 'istenmeyen kişi' ilan edildiğini açıkladı. 

21.47 - İsrail Maliye Bakanı Lieberman, 'Buça'daki olaylara dair karşılıklı suçlamalar olduğunu' belirtti.

21.37 - Ukrayna: Buça'daki olanlar buzdağının görünen kısmı, Mariupol'de durum çok daha vahim. 

21.36 - Almanya’nın 40 Rus diplomatı sınır dışı etmesine ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Almanya'ya gereken cevabı vereceğiz." dedi.

20.41 - Buça bölgesini ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Burada yapılanları gördükçe Rusya ile müzakere masasına oturmak zorlaşıyor." dedi.

19.59 - ABD Savunma Bakanlığı: Rusya, Kiev etrafındaki askerlerinin büyük kısmını çekti.

19.19 - Almanya hükümeti, çok sayıda Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' olarak ilan etti.

19.03 - Almanya, Ukrayna’ya yönelik savunmasına desteğini artıracak.

18.55 - Biden, bir defa daha Putin’i 'savaş suçlusu' olarak nitelendirdi.

18.51 - İtalya Dışişleri Bakanlığı: Rus gazını hedef alan yaptırımları veto etmeyeceğiz.

18.47 - Zelenskiy, Mariupol şehrinin kurtarılmasına dair çeşitli senaryolar üstünde çalıştıklarını ifade ederek "Türkiye'nin bu konuyla ilgili özel misyonda arabulucuğu söz konusudur." şeklinde konuştu.

18.44 - Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'da "savaş suçlarına" ilişkin net belirtiler olduğunu kaydetti.

17.52 - Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu savaştan dolayı Rusya'nın Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması maksadıyla girişimde bulunacağını duyurdu.

17.21 - Litvanya Rus büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi yönünde karar aldığını duyurdu.

17.05 - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrasında ülkelerinden ayrılan siviller tren ile Polonya Przemysl şehrine gelmeyi sürdürüyor. Ukraynalılar buradan Polonya'nın başka kentlerine gidiyor.

Zelenskiy, Buça'yı ziyaret etti

16.40 - Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy, Rus askerlerinden kurtarılan Buça şehrini ziyaret etti.

16.31 - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri M. Bachelet, Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresindeki Buça kentinin sokaklarında cesetleri bulunan sivillerin görüntüleri sebebiyle dehşete düştüğünü söyleyerek "etkili ve bağımsız" soruşturma yapılması çağrısı yaptı.

BM: Ukrayna'da 1430 sivil öldü

15.52 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşında en az 1430 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 2 bin 97 sivilin yaralandığını, saldırılardan sonra 4 milyon 215 bin 47 sığınmacının komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

15.40 - Rusya Başbakanı M. Mişustin, 9 Nisan’dan sonra başlamak üzere 52 "dost" ülkeyle uçuşların yeniden başlatılacağını açıkladı.

15.21 - Ukrayna Lideri Zelenskiy'nin eleştirilerde bulunduğu Almanya'nın eski Başbakanı Merkel, Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmemesine yönelik 2008’de verdiği kararını savundu.

15.14 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'nın Buça şehrinde Rusya'ya karşı "sahte haber saldırısı" gerçekleştirildiğini iddia etti.

14.54 - Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı R. Habeck, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımlarının güçlendirilmesi yönünde çağrı yaparken, enerji ambargosuna karşı çıkmayı sürdürüyor.

13.50 - Avrupa Birliği, Ukrayna'nın Buça ve diğer şehirlerinde Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını kınadığını açıkladı. AB Dış İlişkiler Ofisi'nden gelen açıklamada, AB'nin, Rus birlikleri tarafından işgal edilen ve yakın dönemde kurtarılan yerlerdeki vahşeti en güçlü biçimde kınadığı aktarıldı. Açıklamada, "Pek çok sivil ölüm ve zayiatın haricinde sivil altyapıların yıkımına yönelik tüyler ürperten görüntüler, Ukrayna'ya ve toplumuna karşı Rusya'nın yürüttüğü acımasız savaşın yüzünü ortaya koyuyor. Buça ve diğer bölgelerdeki katliamlar, Avrupa’da işlenen vahşet listesine dahil edilecek." sözlerine yer verildi.

Donetsk Valiliği: 147 sivil öldü

12.55 - Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki Donetsk şehrinin Valisi Pavlo Kyrylenko, Rusya'nın saldırılarının başladığı günden beri 147 sivil vatandaşın, kentte yaşamını yitirdiğini ve 584 kişinin yaralandığını açıkladı. Savaştan en fazla etkilenen bölgelerden biri olan Donetsk, bombalanmaya devam ediyor. Donetsk Valisi Kyrylenko bölgedeki son durumla ilgili “Her gün saat 09.00 itibariyle Rusya saldırılarında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştiriyoruz. Rusya’nın işgalinin başından beri Donetsk’teki bombardımanlarda 147 sivil yaşamını yitirdi, 584 kişi yaralandı. Volnovaha ve Mariupol’daki sivil kayıpların net rakamı henüz bilinmiyor. Rusya yıkım ve ölüm getiriyor” açıklamasını yaptı.

12.29 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’da Rus ordusu tarafından imha edilen ekipman ve tesisleri açıklayarak, “Ukrayna’ya ait 14 askeri tesis vuruldu” açıklamasını yaptı. 

12.21 - İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna'nın Buça şehrinde Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını "soykırım" olarak değerlendirdi. Madrid'de düzenlenen ekonomi forumunda açıklamalarda bulunan Sanchez, Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresindeki Buça şehrinde çekilen ve Rus askerlerinin ardında bıraktığı sivil ölümlere ilişkin görüntülerin bir savaş suçunun kanıtı olduğunu öne sürdü.

11.23 - Ukrayna lideri Zelenskiy, 64. Grammy Müzik Ödülleri törenindeki video mesajında Ukrayna için destek çağrısı yaptı. ABD'nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirilen Grammy Müzik Ödülleri töreninde, Zelenskiy'nin bir video mesajı yayımlandı. Video mesajında İngilizce açıklamalarda bulunan Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarını "Ukrayna toplumunun, çocukların hayatlarını ve hayallerini söndürmek ile tehdit eden ölümcül bir sessizliğe" benzetti. "Sessizliği müzikle doldurun" sözlerini kullanan Zelenskiy, "Televizyonda, sosyal ağlardan savaşla ilgili gerçekler neyse onu anlatın, yapabildiğiniz her türlü biçimde bize destek olun fakat sessiz kalmayın. Şehirlerimize böyle barış gelecektir." açıklamasını yaptı.

11.04 - Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle ülkenin, ihracatı ve petrol üretiminde düşüş beklentisi, dünya genelindeki dizel tedarikinde de potansiyel bir krizi tetikliyor.

10.34 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları esnasında ağır hasar alan dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225, görüntülendi. 

161 çocuk, Rus saldırılarında öldü

10.16 - Ukrayna'ya işgal harekâtı başlatan Rusya’nın, 18 bin 300 askerini, 134 helikopterini, 147 uçağını ve 647 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-4 Nisan arasında Rus ordusunun yaşadığı kayıplarıyla ilgili açıklama yaptı. Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 18 bin 300 askeri öldürüldü, Ruslara ait olduğu belirtilen 134 helikopter, 147 uçak, 647 tank, 330 top, 1844 zırhlı araç, 54 hava savunma sistemi ve 107 roketatar sistemi imha edildi. Ayrıca Rus güçleri 7 gemi, 1273 araç, hafif sürat teknesi, 92 insansız hava aracı ve 76 yakıt aracını da kaybetti.​​​

09.50 - Rus ordusunun Ukrayna'daki saldırılarında 161 çocuğun yaşamını yitirdiği, 264 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rus ordusunun bombardımanları sonucunda 869 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 83'ünün tamamen yıkıldığı bildirildi. Açıklamada, 24 Şubat’ta Rusya'nın saldırılarına başladığı günden bu yana 161 çocuğun hayatını kaybettiği, 264 çocuğun yaralandığı aktarıldı.

07.53 - Deniz aşırı Japon şirketlerin yüzde 55'e yakınının faaliyetinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşı sebebiyle etkilendiği ortaya çıktı. Pasona Group anketi, ABD dahil olmak üzere 10 devlet ekonomisinde faal 700'e yakın Japon şirketinin ticari operasyonlarının geçen ayki durumunu araştırdı. Araştırma, ülke haricindeki perakende, toptan ve üretim sektörlerinde hizmet sunan şirketleri kapsadı. Buna göre, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle deniz aşırı Japon şirketlerin yüzde 55'inin iş operasyonlarının etkilendiği ortaya çıktı.

ABD’den Buça açıklaması: Kremlin vahşeti!

06.17 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev çevresindeki Buça kentinde yer alan sivil cesetleri sebebiyle Rusya'yı kınadı. Rus ordusunun Kiev çevresindeki bölgelerden çekilmesinden sonra ortaya çıkanlar ve bulunan cesetlere ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Blinken "Ukrayna genelinde ve Buça'da, Kremlin’in bariz bir şekilde vahşetini şiddetle kınıyoruz." açıklamasını yaptı. Blinken,sivil katliamının sorumlularını cezalandırmak adına mevcut her araca başvuracaklarını, şiddeti belgeleyerek bu bilgileri paylaşacaklarını kaydetti. 

01.52 - Ukrayna ordusunun son 24 saat içinde Rus birliklerinin dört saldırısını püskürttüğü, gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 40 Rus askeri ile birlikte helikopter ve savaş uçaklarının da aralarında yer aldığı 50’ye yakın askeri aracın imha edildiği kaydedildi. Ukrayna silahlı kuvvetlerinden gelen açıklamada, son 24 saatte Ukrayna askerleri tarafından Rus birliklerinin 4 saldırısının püskürtüldüğü belirtilirken gün içerisinde yaşanan çatışmalar sonucunda 40 Rus askeri ile birlikte 43 askeri teçhizatının yok edildiği bildirildi. Ayrıca açıklamada, gün içerisinde Ukrayna hava kuvvetlerinin iki seyir füzesi, bir Su-34, bir helikopter, bir Su-35 savaş uçakları ile birlikte İl-22 hava kontrol uçağını yok edildiği de kaydedildi.

Ukrayna, Rus zırhlılarının vurulma anlarını paylaştı

01.26 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'ya yönelik AB'nin planlanan beşinci yaptırım paketini şu anki haliyle yetersiz olduğunu açıkladı. Twitter hesabı üzerinden video mesaj paylaşan Kuleba, son dönemde Rusya'ya karşı  Avrupa Birliği tarafından planlanan 5’inci yaptırım paketi için çalışıldığını hatırlatarak "Şu anki haliyle beşinci paket Rus suçuna ve Rusya’nın saldırganlığına yeterli bir yanıt değildir." sözlerini kullandı. Kuleba, paketin neyi kapsadığını bildiğini ve bu şekliyle kabul edilmesi halinde alenen konuşmak ve şu anki duruma verilen orantısız tepkinin objektif bir değerlendirmesini yapmak durumunda kalacaklarını açıkladı.

23.56 - 24 Şubat’ta Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde yer alan ve Ukrayna askerinin tekrar kontrolü sağladığı Gostomel ve Buça’da, çok sayıda yanmış zırhlı araç dikkati çekti.

23.50 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Sarkozi ile Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel’i, Rus ordusundan kurtarılan Buça kentini ziyaret etmeye ve "Rusya'ya taviz politikasının" neye yol açtığını görmeye davet etti.

Yorumlar (0)