Savaşta 31. gün! Rusya gözünü kararttı! Sivillere ateş açıp belediye başkanını kaçırdılar

Rusya'nın Ukrayna'ya işgal harekâtında 31. güne girildi. Ukrayna ile müzakereler konusunda Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinsky, “İkincil konularda Ukrayna heyeti ile uzlaşmaya yakınız fakat kilit konularda ilerleme henüz yok” açıklamasını yaptı. Ukrayna Lideri Zelenski ise müzakerelerle ilgili, “Şartlar adil olmalı. Aksi durumda, Ukrayna toplumu bunu asla kabul etmeyecek” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 26.03.2022, 16:11 27.03.2022, 01:20
Savaşta 31. gün! Rusya gözünü kararttı! Sivillere ateş açıp belediye başkanını kaçırdılar

Rusya'nın Ukrayna'ya işgal harekâtında 31. güne girildi. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

01.00 - Ukrayna’da son 24 saatte 5 bini aşkın sivil tahliye edildi.

00.44 - Rusya, Slavutıç şehrini işgal etti.

00.13 - Ukrayna: Rus ordusu Kiev’den 70 kilometre geri püskürtüldü.

22.05 - Biden, Putin için "Bu adam daha fazla iktidarda kalmamalı." dedi

20.53 - Lviv Belediye Başkanı, kente yeni bir füze saldırısı daha yapıldığını duyurdu.

19.59 - Biden: Putin bir kasap.

19.51 - Lviv'de bulunan yakıt deposu 2 güdümlü füze ile vuruldu. Olayda en az 5 kişinin yaralandığı öğrenildi. 

19.13 - Biden, Ukrayna Savunma ve Dışişleri bakanları ile ülkedeki son durumu masaya yatırdı. 

Ukrayna: "Rus ordusu, kimyasal silah için antidot aldı"

16.42 - Dünya Sağlık Örgütü, Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'da sağlık hizmeti sunan merkezlere karşı saldırıların 72'ye yükseldiğini açıkladı.

16.19 - Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları sebebiyle 136 çocuğun yaşamını yitirdiği, 200'e yakın çocuğun yaralandığı kaydedildi.

16.11 - NATO Genel Sekreter Yardımcısı M. Geoana, Rusya Lideri Putin'in Ukrayna'da savaşı kazanamayacağını söyledi.

15.43 - Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceppar, ellerinde bulunan istihbarat raporlarında, Rus ordusunun kimyasal silahtan korunmak amacıyla şimdiden antidot aldıklarını, bunların kullanılmasının kendileri için şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.

Ruslar, Slavutiç Belediye Başkanını kaçırdı

14.38 - Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rus askeri birliklerinin yeni silah siparişi konusunda önceliklerinin havacılık, uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli silahlar ile stratejik nükleer kuvvetlerin savaşa hazır halinin desteklenmesi olduğunu söyledi.

13.40 - Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusu, kontrol sağladıkları Slavutiç şehrinin belediye başkanını kaçırdı. Öte yandan Rus askerleri, kendilerini protesto eden sivillere de ateş açtı.

12.34 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te protesto edildi ve Ukrayna’ya destek gösterisi düzenlendi.

Ukrayna: "16 bin 400 Rus askeri öldürüldü"

12.05 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’nın Mıkolayiv ve Jitomir bölgesindeki askeri yerleri “Oniks” ve “Kalibr” yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını açıkladı. 

Konaşenkov, dün denizden gönderilen yüksek hassasiyetli seyir füzesi Jitomir ve Kalibr bölgesindeki Velikiye Korovnitsı yerleşim yerlerindeki Ukrayna ordusuna ait olduğu belirlenen cephaneyi imha ettiklerini açıkladı.

11.49 - Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusunun 16 bin 400 askerini, 127 helikopterini, 117 uçağını, 575 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-26 Mart döneminde Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili detayları açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rusya’nın 16 bin 400 askeri öldürüldü, Ruslara ait olduğu belirlenen 127 helikopter, 117 uçak, 575 tank, 293 top, 1640 zırhlı araç, 51 hava savunma sistemi ve 91 roketatar sistemi imha edildi. Rus birlikleri, 7 gemi, 1131 araç, hafif sürat teknesi, 56 insansız hava aracı ve 73 yakıt aracını da kaybetti.​​​​

Zelenskiy: "21. yüzyılda adaleti sağlamaya çalışıyoruz"

11.35 - ​​Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Katar'ın doğal gaz ve petrol üretimini artırması, Rusya'ya, enerjinin bir silah olmadığının gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Zelenskiy, "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" başlığıyla düzenlenen Doha Forum 2022'de canlı bağlantı yoluyla bir konuşma gerçekleştirdi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin de yer aldığı konferans katılımcılarına hitap eden Zelenskiy, "21. yüzyılda adaleti sağlamaya çalışıyoruz fakat 31 gündür adaleti sağlayabilmiş değiliz. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı karşısında savunmamız sürüyor. Halkımız ile beraber barışı sağlamaya çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.

11.10 - Danimarka öncülüğünde, Ukrayna’ya yönelik Rusya saldırılarında yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin “hesap verebilirlik” platformu kurulduğu açıklandı. Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod’un, Kolombiya, Arnavutluk, Marshall Adaları, Ukrayna ve Hollanda Dışişleri Bakanları ile savaşın başladığı şubat ayından bu yana Rusya’nın, Ukrayna’daki savaş suçlarından sorumlu tutulmasına ilişkin çalışma başlattığı kaydedildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kofod, Ukrayna’daki herhangi bir suç için hesap verebilirliğin sağlanmasının sonraki kovuşturmalar konusunda “hayati” önem taşıdığını dile getirdi.

11.07 - Rusya'nın işgal saldırısına uğrayan Ukrayna'nın doğu bölgesinden tahliye edilen siviller, Dnipro şehrinde kurulan sığınma merkezine yerleştirildi.

10.55 - Rusya'nın saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, pek çok sivil yerleşim yeri kullanılamaz duruma geldi.

10.53 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, video konferans yoluyla Doha Forumu'na bağlanarak katılımcılara hitap etti.

Anonymous'tan Putin'e sert çıkış: "Uyuduğunuz odada, masanızda, sarayınızdayız"

05.18 - Dünyaca ünlü hacker topluluğu Anonymous, Rus Merkez Bankası’nı hackleyerek, Rusya Lideri Putin’e mesaj yolladı. Anonymous, " Putin, hiçbir sır asla güvende değildir. Biz her yerdeyiz. Yemek yediğin yerdeyiz. Sarayınızdayız. Uyuduğunuz odadayız. Masanızdayız." açıklamasını yaptı.

04.22 - Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Gerashchenko, Rus Savunma Bakanı Şoygu’nun kalp krizi geçirdiğini ve şu an hastanede tedavi altında olduğunu iddia etti. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının ilk gününden beri birçok kez Rus medyasında görünen ve Vladimir Putin ile toplantılar düzenleyen Rus Savunma Bakanı Şoygu aniden ortalıktan kaybolmuştu. 12 gün boyunca Şoygu’nun nerede olduğu bilinmezken, Putin’in 24 Mart'ta başkanlık ettiği güvenlik konseyi toplantısına katılmıştı. Ekranlarda çok kısa sürede görülen Şoygu'nun, konuşması esnasında yayına sesi verilmemişti.

04.20 - Ukrayna’nın Azov taburu, Rus cephesinin Ukrayna’da yaşanan savaşta bin 351 Rus askerinin öldüğü ile ilgili açıklamasını yalanlayarak, havadan çekilmiş ve öldürülen çok sayıda Rus askerinin cansız bedenlerine ait görüntüleri paylaştı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşında 1 ay geride kalırken, Rusya’dan yapılan açıklamada bin 351 Rus askerinin şu ana kadar öldüğü belirtilmişti. Ukrayna cephesi ise bu rakamların doğru olmadığını belirtirken, ölen Rus asker sayısının 14 bini aştığını öne sürmüştü. Son açıklamalardan sonra Ukrayna İçişleri Bakanlığı Azov Taburu’ndan, konuyla ilgili dikkat çeken bir paylaşım yapıldı. Rus ordusuna verdirdikleri zayiatlara ilişkin sık sık görüntüler yayınlayan Azov Taburu, Rus askerlerine ait olduğu belirtilen ve Ukrayna'da öldürülen, yerde yatan çok sayıda cansız bedenin görüntülerini paylaştı. İnsansız hava araçları ile alınan görüntülede, Ukrayna'nın Mariupol şehrinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda Rus askerinin öldürüldüğü görüldü. Rus askerlerinin cansız bedenleri, ara sokaklara ve caddelere saçıldı. Azov taburu, paylaştıkları görüntüler aracılığıyla Rusya’nın açıkladığı kayıpların gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Rusya'dan, Japonya'ya ve dünyaya gözdağı: Kuril Adaları'nda askeri tatbikat

03.54 - Ukrayna Başbakanı Şmihal, yaşanan savaşa rağmen ekonominin düzelmesi için halka çalışma çağrısı yaparak, Rusya'nın saldırılarına uğrayan çatışma bölgeleri de dahil olacak şekilde Ukrayna’daki emeklilere maaşlarının 2 gün boyunca ödeneceğini açıkladı. 

03.10 -  Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları şeklinde adlandırdığı ve hak iddia ettiği Kuril Adaları'nı da kapsayan bölgede askeri tatbikata başladığı açıklandı. Tatbikatın, Rusya'nın Japonya ile 2. Dünya Savaşı sonrası yürütülen barış anlaşması müzakerelerini askıya almasından sonra gelmesi "Tokyo'ya gözdağı" şeklinde değerlendirildi. Dünyanın gözü Rus saldırıları sebebiyle Ukrayna'ya çevrilmişken, Rusya’dan Japonya'da gerilimi tırmandıracak bir adım daha geldi. Rusya'nın, Japonya tarafından Kuzey Toprakları olarak isimlendirilen ve hak iddiasında bulunduğu Kuril Adaları'nı da kapsayan bölgede askeri tatbikat düzenlemeye başladığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığından gelen açıklamada, topçu birlikleri de dahil olmak üzere 3 bin askeri gücün, düşman saldırısı senaryosu kapsamında tatbikat düzenlediği bildirilirken, keşif eylemleri için son teknoloji insansız hava araçlarının tercih edildiği ve tanksavar füzeleri fırlatma faaliyetlerinin uygulandığı kaydedildi.

Rusya, Mariupol’de çocuk hastanesini bombaladı

01.37 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, son 24 saat içinde 2 insani koridorun çalıştığını ve bu yollar aracılığıyla 7 bin 331 Ukraynalının güvenli bölgelere aktarıldığını açıkladı. Vereşçuk, son 1 gün içinde, Rus ordusuyla savaşın sürdüğü Melitopol ve Mariupol kentlerinde 2 insani koridorun çalıştığını, bu kapsamda Mariupol’dan 6 bin 800, Melitopol’dan da 531 sivilin Zaporijya şehrine gönderildiğini duyurdu. İnsani yardım konvoyları konusundaki çalışmaların sürdüğünü söyleyen Vereşçuk, bu kapsamda Mariupol toplumuna yardım etmek için Melitopol ve Berdyansk kentlerine 80 ton yiyecek, temel ihtiyaç ve ilaç malzemelerinin ulaştırıldığını bildirdi. Vereşçuk, cumartesi günü de savaşın sürdüğü kentlerdeki Ukraynalıların tahliye edilmesine ilişkin girişimlerinin devam edeceğini aktararak, bu kapsamda Luhansk, Kiev ve Mariupol bölgelerindeki sivillerin tahliye edilmesi için görüşmeler yapacaklarını aktardı.

01.27 - Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'daki savaşı durdurmak adına neler yapılabileceği meselesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve NATO liderleriyle konuştuğunu açıkladı. 

Ukrayna: "1 gün içinde 170 Rus askeri öldürüldü"

01.17 - Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalarak Moldova'ya ulaşan 134 göçmen, hava yoluyla ilk kez doğrudan Almanya getirildi. Çoğu kadın ve çocuk olan mültecileri, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Frankfurt Havalimanı'nda karşıladı. Faeser burada bir açıklama yaparak, Moldova üzerinden bir "hava köprüsü" kurduklarını ve 134 göçmenin güvenli bir biçimde Frankfurt’ta getirildiğini söyleyerek, "Diğer uçuş bağlantıları için çalışmalarımız devam ediyor. Almanya, göçmenlerin Avrupa’da adil dağıtılması için merkez olabilir." yorumunu yaptı.

01.07 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 1 gün içinde 170 Rus askeri ile birlikte Rusya’ya ait olduğu belirtilen 42 askeri aracın imha edildiğini duyurdu.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, son 1 gün içinde Rusya tarafından düzenlenen 9 saldırının başarılı bir biçimde püskürtüldüğü, bu kapsamda Ukrayna askerinin, Rusya’yı büyük kayıplara uğrattığı belirtildi. Ukrayna askerinin başarılı eylemleri neticesinde, son 1 gün içinde 170 Rus askerinin öldürüldüğü belirtilen açıklamada, bu çatışmalar sonucunda aralarında 3 insansız hava aracı, 3 uçak, 8 tankın da bulunduğu Rusya’ya ait 42 askeri aracın imha edildiği kaydedildi.

Zelenskiy: "Koşullar adil olmalı, yoksa Ukrayna bunu kabul etmeyecek"

00.42 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya ile gerçekleştirilecek müzakerelerde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün temin edilmesi ve egemenliğinin garanti edilmesi gerektiğini belirterek, "Yani koşullar adil olmalı. Aksi durumda, Ukrayna toplumu bunu asla kabul etmeyecek." şeklinde konuştu. Dün bir video mesaj paylaşan ve Rus ordusunu ciddi kayıplara uğratan Ukrayna askerinin, Kiev, Harkiv ve Donbas’ta düşman saldırılarına karşı mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden Zelenskiy, "Savunucularımız Rus saldırılarını geri çevirmek, Rus yönetimini, mantıklı ve basit düşünce olan, konuşmanın gerekli olduğuna doğru sevk ediyor. Zaman kaybetmek için değil, hemen dürüst, anlamlı ve sonuç için konuşulmalı." açıklamasını yaptı. Zelenskiy, Rusya ile müzakerenin "ciddi" olması gerektiğini belirterek, “Şimdiden 16 bin Rus askeri öldü. Sebebi ne? Bu, kime ne veriyor? Müzakereler ciddi olmalı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlanmalı ve egemenliği garanti altına alınmalı. Şartlar adil olmalı. Aksi durumda, Ukrayna bunu asla kabul etmeyecek." sözlerini kullandı.

00.41 - Çekya Savunma Bakanı Cernochova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşında Macaristan'ın tutumu sebebiyle Vişegrad Grubu Ülkeleri (V4) Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmayacağını açıkladı. Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Cernochova, gelecek hafta Macaristan'da genel seçimlerin yapılacağını ve bu söz konusu seçim kampanyasının parçası olmak istemediğini, bu sebeple de Macaristan’da düzenlenmesi planlanan V4 Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmayacağını ifade etti. Cernochova, "Her zaman V4'ü destekledim fakat Macar siyasi yetkilileri için ucuz Rus petrolünün, Ukrayna kanından daha önemli olması sebebiyle oldukça üzgünüm." şeklinde konuştu.

00.00 - Ukrayna’nın Odessa şehrindeki misafirhanede bulunan zihinsel engelli kadınlar, savaşan askerler için Ukrayna bayrağı ve kar maskesi üretiyor.

23.58 - Rusya'nın saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, gönüllülere askeri eğitim verildi.

23.39 - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın Mariupol kentini terk etmek isteyenler için Türkiye ve Yunanistan ile insani operasyon düzenleyeceklerini bildirdi.

Yorumlar (0)