Savaşta 30. gün! Mariupol'den tahliye edilen siviller için mülteci kampı kuruldu

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırısı 30. gününe girdi. Zelenskiy, bugüne kadar 2 bini aşkın Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Rusya’nın, savaşı 9 Mayıs'a kadar bitirmek için propaganda yaptığını iddia etti. Ayrıca taraflar ilk kez esir asker değişiminde bulundu.

GÜNDEM 25.03.2022, 16:04 26.03.2022, 11:42
Savaşta 30. gün! Mariupol'den tahliye edilen siviller için mülteci kampı kuruldu

Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtında bir ay geride kaldı. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

01.07 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 1 gün içerisinde 170 Rus askeriyle Rus ordusuna ait 42 askeri aracın imha edildiğini kaydetti.

00.10 - Adı açıklanmayan bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna'nın Herson şehrinin kontrolünü kısmen yitirdiğini ve kimi bölgelerde Ukrayna güçleriyle çatışmaların sürdüğünü ifade etti.

23.39 - Macron, Ukrayna'nın Mariupol şehrini terk etmek isteyenler için Yunanistan ve Türkiye ile insani operasyon yapacaklarını bildirdi.

Mariupol'den tahliye edilen siviller için şehrin yakınlarına mülteci kampı kuruldu

22.23 - Rus ayrılıkçıların ve askerlerin kuşattığı Mariupol şehrinden tahliyesi yapılan siviller için şehrin yakınlarında bulunan bir bölgeye mülteci kampı kuruldu.

21.22 - Amerika Birleşik Devletleri'nden üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Gürcistan'da bulunan kimi birliklerini Ukrayna'ya kaydırmaya başladığını söyledi.

Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü

20.36 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü.

20.12 - Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Zelenskiy'e Yunanistan parlamentosunda konuşma gerçekleştirmesi için davette bulundu.

20.11 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından Rusya'nın Azak Denizi'nde gemi filosuna takviye yaptığı kaydedildi.

Rusya'nın Paris büyükelçisi, Fransa Dışişleri'ne çağrıldı

20.07 - Rusya'nın Paris büyükelçisi Alexey Meshkov, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nca çağrıldı.

18.54 - Rusya, Ukrayna'daki 14 şehrin belediye başkanının rehin tutulduğunu ifade etti.

18.17 - BM duyurdu: Ukrayna'da en az 1081 sivil yaşamını yitirdi.

18:00 - Kremlin Sözcüsü Peskov Amerika Birleşik Devletleri ve G20’de yer alan ülkelerin kendilerini izole etmeye çalıştıklarını ama bu konuda başarısız olduklarını açıkladı. Peskov dünyanın ABD ve AB ülkelerinden fazlasını olduğunu dile getirerek Ukrayna’da fosfor bombası kullandıklarına ilişkin haberleri de yalanladı.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada savaşta bir ayda ölen ve yaralanan kişi sayılarını açıkladı

16.40 - Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak Ukrayna’daki operasyonların ilk aşamasının sona geldiğini açıkladı. Yapılan açıklamada Ukrayna’da yer alan Mikolajiv, Sumi, Çernigiv, Harkiv ve Kiev kentlerinin kuşatma altında olduğu açıklanırken Zaporijya kentinin de büyük oradan Rusların elinde olduğu açıklandı. Açıklamada ayrıca Ukrayna ordusunda bir aylık süreçte 14 binden fazla askerin hayatını kaybettiği ve 16 bin askerin de yaralandığı açıklanırken 1351 Rus askerinin öldüğü ve 3 bin 825 Rus askerinin de yaralandığı duyuruldu.

15.43 - Rusya'nın ulusal havayolu firması Aeroflot, Türkiye de dahil olmak üzere 7 Nisan’da Soçi'den, 17 farklı ülkeye uçuşların tekrar başlayacağını açıkladı.

14.45 - Ukrayna-Rusya savaşını değerlendiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut, "Türkiye'nin, Ukrayna ve Rusya'daki tarafların bir araya getirilmesi, görüşmelerinin yapılması ile ilgili kritik bir rol oynadığın ve bu anlamda önemli bir aktör olduğunu düşünüyoruz" dedi.

14.33 - Oscar ödüllü ABD'li ünlü oyuncu Sean Penn tarafından kurulan Community Organized Relief Effort isimli sivil toplum kuruluşu, Rus işgali sebebiyle Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalan sivillerin göç ettiği Polonya'nın Rzeszow şehrinde, Ukraynalı göçmenlere yardım etmek amacıyla yetkililerle bir sözleşme imzaladı. İmza törenine Sean Penn de katıldı.

13.32 - Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck, Almanya'nın yeni tedarikçilerle Rus doğal gazı, petrolü ya da kömürüne olan bağımlılığını önemli oranda azaltmasına fırsat tanıyacak anlaşmalar imzaladığını açıkladı.

Lavrov'dan Batı'ya sert çıkış: "Batılılar, bize topyekün savaş ilan etti"

13.10 - Ukrayna yönetiminin nükleer silah arzusundan endişe duyduklarını söyleyen Lavrov, "Ukrayna’da Pentagon’un, askeri-biyolojik programını gerçekleştirmek amacıyla üç düzine laboratuvar kurmasından da endişe duyuyoruz." şeklinde konuştu.  Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" sık sık kullanılan "topyekün savaş” ifadesini Rusya’ya karşı kullandıklarını öne süren Lavrov, önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, Batılı devletlere Rusya’ya yönelik tavırları sebebiyle tepki gösterdi ve “Rusya’ya karşı Batılı devletler, hibrit ve topyekün bir savaş ilan etti. Hedefleri saklı değil, Rus ekonomisini ve Rusya'yı tamamen yok etmek ve boğmaya çalıştıklarını açık şekilde ilan ettiler." dedi. Rusya’nın izole edilemeyeceğine dikkat çeken Lavrov, "Dünyanın her bölgesinden çok sayıda müttefikimiz, dostumuz var." şeklinde konuştu. Lavrov, Batılı devletlerin, BM kararlarını etkilemek adına kışkırtıcı bir propaganda faaliyetinde bulunduğunu söyleyerek, "Batı haricindeki dünya devletlerinin büyük bölümü, tek taraflı oyuna girmek istemiyor. İnanılmaz bir baskı altındalar." açıklamasını yaptı. 

Ukrayna hükümetinin, nükleer silah arzusundan endişe duyduklarını söyleyen Lavrov, “Pentagon’un da yine aynı şekilde askeri-biyolojik programını Ukrayna’da gerçekleştirmek amacıyla üç düzine laboratuvar kurmasından dolayı endişe duyuyoruz" dedi.

12.29 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Rusya’ya karşı Batılı devletler, hibrit ve topyekün bir savaş ilan etti" açıklamasını yaptı.

12.15 - ABD Başkanı Joe Biden, enerjide Rusya'ya bağımlılığı azaltmak adına Avrupa'ya, bu yıl ilave olarak 15 milyar metreküp LNG göndermek için AB ile anlaştıklarını açıkladı.

12.10 - Patlamayan Rus füzeleri, Ukraynalı ekipler tarafından kaldırılıyor.

Zelenskiy'den Avrupa Konseyi'ne: "Geç kaldınız"

11.38 - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 30. gün geride kaldı. Rusya'nın saldırılarına karşı Ukrayna ordusu savunmaya ve mücadele etmeye devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birlikleri, Rusya’ya ait topçu atış sistemlerini hedef aldı. Rus yapımı D-30 obüslerinin, atışlarla imha edildiği kaydedildi.

11.35 - Rusya Merkez Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerindeki bütün altının Rusya’da olduğunu duyurdu.

11.31 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, saldırıların yaşandığı şehirlerde sokağı çıkma yasağı kararları alınmaya devam ediyor. Zaporijya Valiliği, yarından itibaren şehirde 2 günlük sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı.

10.41 - Fransa'nın başkenti Paris'te, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen aktivistler, Rus Kültür Merkezi'ne yumurtalı saldırı gerçekleştirdi. Farklı grupların bulunduğu aktivistler, Sainte-Trinite semtinde bulunan Rus Ortodoks Katedrali çevresindeki Kültür Merkezi'ne camlara yazılar yazdı ve yumurta fırlattı. Fransız basını, saldırıyı gerçekleştirenler arasında Ukraynalı ve Gürcüler ile birlikte SOS Racisme üyelerinin olduğunu yazdı.

10.28 - Avrupa Konseyi Toplantısına hitap eden Ukrayna Lideri Zelenskiy, "Yaptırım uyguladınız. Bunun için minnettarız. Güçlü adımlar bunlar. Fakat biraz geç kaldınız" sözlerini kullandı. Avrupa Konseyi Toplantısına video konferans yoluyla katılan Ukrayna Lideri Zelenskiy, "Rus işgalinde bir ay geride kaldı. Halihazırda Rusya, 230'u aşkın okul ve 155 anaokulunu vurdu. 128 çocuğu öldürdü. Yerleşim yerlerini roketlerle vurdu" sözlerini kullanarak, Ukrayna'nın bir aydır saldırı altında olduğuna vurgu yaptı.

09.38 - Çin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Ukrayna’daki insani kriz sebebiyle Rusya’yı sorumlu tutma yönündeki kararına "çekimser" oy kullandı. Ukrayna'da yaşanan savaşın insani sonuçlarına dikkati çekmek amacıyla BM Genel Kurulu tarafından dün düzenlenen oturumda, Rusya'ya, bu ülkedeki saldırılarını sonlandırma, bütün güçlerini çekme çağrısı ve Kiev'e daha çok yardımı öngören kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.

Avustralya, Lukaşenko’yu yaptırım listesine aldı

08.14 - Japon hükümeti, Ukrayna ile birlikte Ukrayna’ya yardım sağlayan komşu ülkelerine 100 milyon dolar değerinde insani yardım göndereceğini açıkladı.

05.42 - Avrupa Birliği devlet liderleri, savaş suçlarını derhal durdurması yönünde Rusya'ya çağrı yaparak, Ukrayna'nın Birlik üyeliğine yönelik desteğini tekrarladı.

Rus savaş gemileri Ukrayna’yı böyle vurdu

05.18 - Avustralya hükümeti, Ukrayna ile yapılan savaşta Rusya’ya destek verdiğini açıkça duyuran Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ve ailesini yaptırım listesine aldığını bildirdi.

Ukrayna: “Rusya 9 Mayıs propagandası yapıyor”

04.47 - Video konferans yoluyla Avrupa Konseyi Toplantısına katılan Zelenskiy, Rusya ile devam eden savaş esnasında 2 bini aşkın Ukraynalı çocuğun kaçırıldığını duyurdu. 

04.27 - ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus kökenli bilgisayar korsanı Evgeny V. Gladkikh ile ilgili bilgi veren kişilere 10 milyon dolara kadar ödül vereceğini açıkladı.

Rusya’nın Kiev'e saldırıları sürüyor

03.02 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'da savaşın Zafer Bayramı şeklinde kutlanan 9 Mayıs'a kadar tamamlanması düşüncesinin propagandasının yapıldığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin çalışanları arasında 9 Mayıs 2022'ye kadar savaşın tamamlanması düşüncesinin propagandasının yürütüldüğü istihbaratına ulaştıkları kaydedildi. Açıklamada, bir ayda ciddi kayıplar veren ve morali bozuk olan askeri çalışanlara rağmen Rusya’nın siyasi ve askeri yönetiminin, Ukrayna'ya karşı savaşı sürdürmekten vazgeçmediğine vurgu yapıldı.

‘AB ve ABD, Rusya’ya bedel ödetmek istiyor’

01.59 - ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna toplumunu desteklemek ve Rusya'ya ağır bedel ödetmek adına eş güdümlü gayretleri sürdürme konusunda kararlı olduklarını açıkladı.

01.23 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, 7 tahliye koridorundan 1 gün içinde 3 bin 343 Ukraynalı’nın tahliye edildiğini duyurdu.

00.36 - ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının yol açtığı sonuçları ele alarak ortak tavır sergiledikleri bir bildiri yayınladı. ABD ve AB tarafından, ABD Başkanı Biden'ın da katılım gösterdiği AB Liderler Zirvesi'nde onaylanan ortak bildiriye göre, Rusya'nın Ukrayna'daki “haksız” ve "sebepsiz" askeri saldırganlığı değerlendirildi.

00.02 - Polonya'nın Krakow şehrinde, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Yorumlar (0)