Savaşta 23. gün geride kaldı! BM: Ukrayna'ya ilk acil insani yardım konvoyu ulaştı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırılarında 23. güne girildi. Rus güçlerinin saldırısı neticesinde başkent Kiev'de 2 kişi yaşamını yitirdi. Zelenskiy, ellerindeki Rus esirleri geri almak için Rusya’nın çaba sarf etmediğini ifade etti. Ruslar için mücadele edecek olan paralı askerlere ise, "Bu hayatınızın en kötü kararı olacak" şeklinde hitap etti.

GÜNDEM 18.03.2022, 13:29 19.03.2022, 01:08
Savaşta 23. gün geride kaldı! BM: Ukrayna'ya ilk acil insani yardım konvoyu ulaştı

Rus güçlerinin Ukrayna’daki saldırıları 23. günde de sürüyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

BM: Ukrayna'ya ilk acil insani yardım konvoyu ulaştı

00.38 - BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın, Suriyeliler için çeşitli zorluklar doğuracağı yönünde uyarıda bulundu.

00.37 - BM savaşın sürdüğü Ukrayna'ya dair ilk acil insani yardım konvoyunu ulaştırdığını duyurdu. Yapılan açıklamada 35 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 143 tonluk yardımın arasında temel gıda, tıbbi malzeme ve su şişelerinin yer aldığı öğrenildi.

00.11 - Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından son 1 günde insani yardım koridorlarından 9 bin 144 kişinin tahliyesinin sağlandığı kaydedildi.

23.53 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın Ukrayna'ya dair saldırısını ABD'nin ülkesindeki biyolojik ve askeri faaliyetlerini ortaya çıkardığı yönündeki iddiayla savunmaya çalıştığını kaydetti.

23.31 - Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağlaması halinde nasıl adımlar atacaklarını söylemekten kaçınarak, "Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağını bir an önce netleştirmeli." dedi.

22.27 - AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna'yı desteklemeki çin dayanışma fonu kurulmasını istediklerini söyledi.

Mariupol'de tiyatro binası enkazındaki kişileri kurtarma çalışmaları sürüyor

22.17 - Ukrayna Mariupol'de bombalanan tiyatro binası enkazından bine yakın kişiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

21.40 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı bu acımasız bombardımana karşı ülkeye yardım için daha fazla savunma silahı sağlanacağını kaydetti.

19.07 - Birleşmiş Milletler, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna'da biyolojik faaliyetler yürüttüğü" ididasını desteklyecek nitelikte kantıların olmadığını ifade etti.

19.02 - Norveç, Rusya'yal sınır bölgesinde yer alan askerlerin teçhizat ve eğitimini tahkim etmek için askeri harcamalarını artırmaya ilişkin karar aldı.

18.49 - Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Temscilsi Greenfiled, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah geliştirdiği iddialarını "komplo teorisi" olarak değerlendirdi.

18.17 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüşme yaptı. Görüşme yaklaşık olarak 2 saat sürdü.

18.05 - BM, Rusya-Ukrayna savaşında en az 816 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 3 milyon 270 bin 662 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini kaydetti.

18.02 - Ukraynalıların vizelerinin ücretsiz olarak uzatılması kararı Suudi Arabistan tarafından onaylandı. 

Zelenskiy: Rusya 90'lı yıllara geri dönecek

17.59 -  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın 90'lı senelere geri döneceğini ifade etti.

16.57 - Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Ukrayna'ya silah yardımında bulunmayacaklarını söyleyerek çıkan haberleri yalanladı.

15.42 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında yaşamını yitirdiği duyurulan 109 çocuk, Lviv kentinde meydana bırakılan boş bebek arabaları ile anıldı.

15.01 - Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde görevli 10 diplomat "istenmeyen kişi" olarak ilan edildi.

14.57 - BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'da gıda tedarik zincirlerinin çökmek üzere olduğunu kaydetti.

14.50 - Rusya tarafından Ukrayna Luhansk'ın yüzde 90'ının ele geçirildiği duyuruldu.

14.33 - AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın Avrupa yolundaki sürecinin başladığını söyledi.

13.29 - Küresel ölçekte pek çok olumsuz etkisi görülen Ukrayna-Rusya savaşının, insani krizin her geçen gün arttığı Yemen'de güvenli gıdaya ulaşımı özellikle daha da zorlaştıracağı tahmin ediliyor.

13.07 - Rusya Lideri Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'daki durumu telefon görüşmesinde ele aldı.

12.59 - Ukrayna yetkililerinin verdiği bilgilerde Harkiv’de yüksek öğretim kurumunun 6 katlı bir binası, Rus güçleri tarafından bombalandı. Bu saldırı sonucun ilk tespitlere göre 1 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Enkazda kaldığı belirtilen 1 kişiye ulaşılamadı. Civardaki iki konutun da bombalı saldırı sebebiyle hasar gördüğü kaydedildi. Kurtarma ekipleri, enkaz kaldırma çalışması gerçekleştiriyor.

Zelenskiy, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

12.35 - Bir grup Avrupalı siyasetçi, Ukrayna Lideri Vladimir Zelenskiy ile Ukrayna toplumunun, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilebilmesi adına Nobel Komitesi'ne mektup yazdı.

12.05 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rusya'ya yönelik 5 bini aşkın yaptırım kararı alındı. Bu bir rekordur" açıklamasını yaptı.

12.01 - İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, Rusya'nın resmî yayın organı Russia Today'in yayın lisansını iptal ettiğini açıkladı.

Ukrayna: "Rus saldırılarında 109 çocuk öldü"

11.57 - Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar çerçevesinde toplam 200 milyon eurodan fazla Rus varlığını dondurduklarını duyurdu.

11.45 - Rusya'nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik gerçekleştirdiği saldırıda en az 1 kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi ise yaralandı.

Çatışma anını görüntüleyen Ukraynalı asker mermilerin hedefi oldu

11.41 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakanlıktan gelen bilgilendirmede, Kuleba ve Çavuşoğlu'nun bu görüşmede, Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirdiği kaydedildi. 

11.24 - Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları sebebiyle 109 çocuğun öldüğü, 130 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rus ordusunun bombardımanı sonucunda 439 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 63'nün yıkılarak kullanılamaz duruma geldiği bildirildi. Açıklamada, Rusya'nın saldırmaya başladığı 24 Şubat gününden bu yana ilk belirlemelerde, 109 çocuğun yaşamını yitirdiği, 130 çocuğun yaralandığı ifade edildi.

Lviv'de dumanlar yükseliyor

11.12 - Hindistan, Ukrayna'ya savaş açtıktan sonra çok sayıda ülkenin geniş yaptırımlarına maruz kalan Rusya'dan, 3 milyon varil petrol aldı. Adını vermek istemeyen Hintli bir yetkili, Rusya'dan petrol alımına ilişkin hükümetin herhangi bir yaptırımının bulunmadığını iletti.

11.01 - Ukrayna-Rusya savaşında, Rusya'nın 14 bin 200 askerini, 112 helikopterini,  93 uçağını ve 450 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-18 Mart arasında Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili verileri paylaştı. Buna göre, Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rusya2nın 14 bin 200 askeri öldürüldü, Ruslara ait 112 helikopter, 93 uçak, 450 tank, 205 top, 1448 zırhlı araç, 43 hava savunma sistemi ve 72 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri 3 hafif sürat teknesi, 879 araç, 12 insansız hava aracı ve 60 yakıt aracı kaybetti.

10.45 - Ukrayna Acil Durum Servisinden gelen açıklamada, Kiev'deki 5 katlı bir binaya Rusların attığı roketin isabet etmesi neticesinde en az bir kişi yaşamını yitirirken, 4 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

10.44 - Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırıların 23. gününde Lviv kentindeki uçak tamir tesisini hedef aldı. Yerel saatle 06.00 civarında gerçekleştirilen bombardımandan sonra gökyüzünü siyah dumanlar kapladı. Lviv Belediyesi, Rus füzelerinin Lviv Havalimanı çevresindeki tesise yönelik saldırıyla ilgili, “Tamir merkezinde bulunan binalar darbeler sonucunda yıkıldı. Fakat tesisin aktif faaliyeti önceden durdurulduğu için can kaybı yaşanmadı.” ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Sadovyi, Lviv şehrinde yaşayan sivillere, hava saldırısı durumunda talimatları yerine getirmeleri ile ilgili uyararak yetkililere kolaylık gösterilmesi ve olay yerinden fotoğraf çekilmemesi çağrısında bulundu. Uçak tamir tesisine yönelik bombardıman, Rusya’nın, Lviv bölgesine gerçekleştirdiği ikinci saldırı oldu. Geçtiğimiz günlerde Rusya, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ni füzelerle hedef almış, 35 kişi yaşamını yitirirken 134 kişi yaralanmıştı.

Kiev'deki 5 katlı binaya roketli saldırı: Ölü ve yaralılar var

10.02 - Rusya'nın saldırısına maruz kalan Ukrayna'nın Mariupol kentinde mahsur kalan sivillerin bir bölümü daha, Zaporijya kentine götürülmek amacıyla otobüslerle tahliye edildi.

09.05 - Japonya, Rusya hükümeti ve iş dünyasına ilişkin ekonomik yaptırım paketini genişlettiğini açıkladı. Japon hükümeti, Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı sebebiyle Rusya'nın yönetim ve iş dünyasına ilişkin kapsamlı yaptırımlarını artırıyor. Bu kapsamda, Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil olmak üzere 15 kişi ile 9 örgütün mal varlıklarının dondurulduğu açıklandı.

08.53 - Ukrayna'nın Lviv şehrinden dumanlar yükseliyor. Lviv şehir merkezinin dışında bir alanda sabah saatlerinde yaşanan patlamadan sonra yangın çıktı. Bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor.

Ukrayna’dan yabancı savaşçı iddiası: “Rusya, Suriye’den bin asker topladı”

03.33 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna’ya karşı savaş açan Rusya ordusunun, Suriye'deki Esed rejiminin emrinde bulunan birliklerden yaklaşık bin kişiyi topladığını aktardı.

03.08 - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Ukrayna’ya savaş açan Rusya'nın ordusuna katılmak isteyen paralı savaşçıları uyararak, "Uzun ömür, size teklif edilen paradan iyidir." sözlerini kullandı.

02.00 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna'da savaşı başlatan Rusya’nın, Mali Eylem Görev Gücü üyeliğinden çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

01.18 - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bulunan Batılı devletler, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD), Rusya’ya, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı durdurması kararını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

01.13 - Rus ordusunun saldırısı neticesinden Ukrayna'nın Harkiv şehrindeki bir yerleşim yeri ve alışveriş bölgeleri ciddi ölçüde zarar gördü.

Ukrayna: “Rusya, sivil yapıları hedef almaya devam ediyor”

00.53 - Ukrayna Lideri Zelenskiy ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasında telefonda gerçekleşen görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşına sona verilmesi barışçıl diyalogun önemine temas edildi.

00.17 - Ukraynalı yerel yetkililerin ve resmi kurumların yaptığı açıklamalardan derlenen bilgilerde, Rus ordusu, füze ve uçaklarla saldırılarını devam ettirerek ülkedeki sivil yapıları hedef aldı. Çernigiv Valisi Çaus, kentin Ruslar tarafından devamlı olarak bombalandığını dile getirdi.

00.16 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna’dan ayrılarak Polonya'ya geçen Ukraynalı siviller, Medyka bölgesinde bulunan sınır kapısından giriş yaptı.

Ukrayna'dan kaçmak zorunda kalan siviller, Polonya sınırına gelmeye devam ediyor...

00.08 - Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, konseyin faaliyetlerine ve toplantılarına Belarus'un katılma hakkını askıya aldı. Avrupa Konseyi'nden gelen yazılı duyuruda, Bakanlar Komitesi'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırılara aktif bir biçimde katılması sebebiyle Belarus ile ilişkileri askıya alma kararı aldığı kaydedildi.

23.54 - Rusya'nın Rostov bölgesinde bulunan Taganrog'da, yerel bir spor eğitim binası Ukrayna'nın Mariupol kentinin sakinleri de başta olmak üzere tahliye edilen siviller geçici bir konaklama yerine dönüştürüldü.

Yorumlar (0)