Savaşların yeri ve zamanı farklı, yaşananlar hep aynı...

Suriye’de yaşanan iç savaşın boyutlarını gösteren ve hafızalardan silinmemişken benzerleri Ukrayna’daki savaşta görülüyor. Suriye’deki iç savaş ile Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırılarda benzer karelere rastlanıyor.

GÜNDEM 24.03.2022, 17:23
Savaşların yeri ve zamanı farklı, yaşananlar hep aynı...

Rusya’nın saldırısı altında olan Ukrayna Harkov şehrinde bombardıman neticesinde kimi binalarda ağır hasar meydana gelmişti.  

Rus savaş uçaklarının Firdevs semtine yaptığı saldırılar sonucunda birçok bina yıkılmıştı. 

Rus birliklerince yapılan saldırılarda başkent Kiev’e top mermisi isabet etmiş ve buradaki 9 katlı apartmana düzenlenen saldırı sonucunda iki sivil yaşamını yitirmişti.

Suriye’de Esed rejim güçleriyle Ruslara ait savaş uçaklarının Halep’te yerleşim yerine yaptığı hava saldırılarında birçok bina hasar almıştı.

Rus birliklerince gerçekleştirilmiş olan saldırıda top mermisi ülkenin başkenti Kiev’de 9 katlı bir apartmana isabet etti ve 2 kişi hayatını kaybetti. Kimi siviller enkazın altından eşyalarını almıştı. Suriye’de Esed rejim güçlerine ait helikopterler, Halep’te muhalifler tarafından beldelere düzenlenen saldırılarda 14 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıdan dolayı yüzü kanlar içinde kalan çocuk enkazdan çıkardığı eşyalarını taşımıştı.

Rusya’nın saldırısı altında olan Harkov şehrine yapılan bombardıman neticesinde kimi binalar ağır hasar almıştı. Hasar gören binalarda meydana gelen yangına itfaiye ekipleri tarafından müdahalede bulunulmuştu. Esed rejim güçlerine ait savaş uçakları Doğu Guta’daki Duma ilçesinde bulunan yerleşim yerine hava saldırısı yapmıştı. Saldırının ardından bölgeye itfaiye ekipleri ve sivil savunma ekipleri sevk edilmiş ve yangına müdahale edilmişti.

Rusya’nın saldırısı altında olan Harkov şehrinde bombardıman neticesinde kimi binalar ağır hasar almış ve itfaiye ekiplerince müdahalede bulunulmuştu. Rus savaş uçakları ve Esed rejim güçleri tarafından Suriye’nin kuzeyinde bulunan Halep şehrinde yerleşim yerlerine yapılan saldırı neticesinde birçok bina yıkılmış ve sivil savunma ekiplerince arama-kurtarma çalışması gerçekleştirilmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından dolayı ülkeden ayrılmasının ardından Polonya’ya gelen Ukraynalı siviller için Medyka bölgesinde çadırlar kurulmuştu. Birçoğu kadın ve çocuk olan 40 bin Suriyeli, Rus bombardımanından kaçıp Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısında kurulu olan çadırlara yerleştirilmişti.

Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’nın Harkiv şehri yakınlarında yer alan birçok yerleşim yeri bombardıman neticesinde hasar almıştı. Esed rejim güçlerine bağlı helikopterler tarafından Halep’te yer alan birçok yere varil bombasıyla saldırı yapılmıştı.

Rusya’nın saldırısı altında olan Harkov şehrinde bombardıman neticesinde kimi binalar ağır hasar almış ve itfaiye ekiplerince binada çalışmalar yapılmıştı. Esed’e ait savaş uçakları İdlib Eriha’da hava saldırıları yapmıştı. Saldırı sonrasında yıkılan kimi binalarda sivil savunma ekiplerince enkaz kaldırma çalışması başlatılmıştı.

Rus ordusunca şiddetli saldırılarla karşı karşıya kalan Ukrayna Harkov şehrindeki valilik binası füzeyle vurulmuştu. Suriye’nin kuzeyinde yer alan Halep şehrinin birçok yerinde enkazlar arasında çatışmalar devam etmişti.

Rusya’nın 5 Ukrayna şehrinde geçici şekilde ateşkes ilan etmesi sonrasında ülkenin başkenti Kiev yakınlarında bulunan İrpin şehrinden sivillerin tahliyesi yapılmıştı. Suriye’de yaşanan çatışmalardan kaçan siviller Türkiye’ye sığınmıştı.

Rusya’nın saldırısı altında olan Ukrayna İrpin şehrinden siviller çıkmıştı. Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki koalisyon güçlerince Suriye Haseke şehrine bağlı Rasulayn’a düzenlenen hava bombardımanından kaçan siviller Akçakale Gümrük Kapısı’na gelmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrasında ülkeden ayrılan sivillerin bir kısmı Polonya Przemysl şehrine gelmişti. Suriye’de yaşanan çatışmalarının şiddetini artırmasının ardından içlerinde çocukların ve kadınların da bulunduğu birçok sivil Şanlıurfa’daki sınır kapısına gelmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından dolayı ülkeden ayrılmasının ardından Ukraynalı siviller Polonya’ya giderken, Medyka bölgesinde sınır kapısı üzerinden giriş yapmıştı. İdlib Gerginlği Azaltma Bölgesi’ne Suriye’deki Esed rejimi güçleriyle destekçisi Rusya’nın saldırıları sebebiyle 27 bin sivil daha Türkiye sınırına gelmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında Ukrayna Kiev yakınında yer alan İrpin şehrinde bulunan sivillerin tahliyesi salğanmıştı. Yunan hükümetinin adalardaki sığınmacı krizini çözmek amacıyla kiraladığı yolcu gemileri adalardan almış olduğu Suriyelilerin de içinde yer aldığı sığınmacıları Pire limanına ulaştırmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından dolayı ülkenin başkenti Kiev yakınında yer alan Buça ve İrpin şehrinde yaşamını sürdüren sivillerin tahliyesi sağlanmıştı. Suriyeliler ülkelerindeki iç savaştan dolayı yaşamış oldukları yerleri terk edip Türkiye’ye gelmişlerdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırılar sebebiyle Kiev’in yakınlarında yer alan Buça’da mahsur durumda kalan siviller, bölgeye gönderilmiş olan çok sayıda otobüs ve özel araçlarıyla tahliye edilmişti. Macaristan’a giden Suriyeli sığınmacılar, Röszke kasabasında bulunan toplanma alanına ilerlemeye çalışmıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında ülkeden ayrılıp Polonya’ya gelen siviller, otobüslere binip Polonya Varşova’ya gelmişti. Amerika Birleşik Devletleri öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye Tel Abyad’a düzenlemiş olduğu hava bombardımanıyla bölgedeki çatışmalardan kaçan Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı’na gelmişlerdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından en fazla etkilenen çocuklar, ülkelerini bırakmak zorunda kaldıkları evlerinden yalnızca birkaç oyuncağı yanlarında götürebilmişti. Suriye’deki iç savaştan dolayı can güvenliklerini sağlayabilmek maksadıyla Hatay Reyhanlı’ya gelen Suriyeli çocuklar, kendileri için en değerli eşyalarını beraberinde götürmüştü.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından dolayı başkent Kiev’i terk etmek istemeyen siviller, Kiev Tren İstasyonu’na ulaşmıştı. Suriye İdlib şehrinden Türkiye’ye getirilmiş olan doğuştan kolları ve bacakları bulunmayan 15 aylık Muhammed bebek, protez bacakları ile İdlib’e geri dönmüştü.

Ukrayna Kiev’de bulunan kimi aileler, Rusya’nın hava saldırısı yapacağı endişeleriyle metro istasyonlarına sığınmıştı. Suriye’de artış gösteren çatışmalardan kaçan çocuklardan ve kadınlardan oluşan Suriyeliler, ülkemize sığınmıştı.

Ukrayna Harkov şehrinde Rusya’nın düzenlemiş olduğu hava saldırısının ardından Olena Kurilo yara almıştı. Suriye İdlib şehrine kamikaze İHA’yla bahçede zeytin toplayan sivillere yapılmış olan saldırıda 1 kişi yaşamını yitirmiş, 5 kişi ise yara almıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Harkov şehrinde bulunan bir apartman zarar görmüş ve siviller arasında yaralananlar olmuştu. Rus ordusunun savaş uçaklarının Halep’te bulunan sivil yerleşim yerlerine saldırılarının ardından yara alana bir vatandaş, bölge halkının da yardımlarıyla göçük altından çıkartılmıştı.

Ukrayna ordusu tarafından Donbas temas hattı yakınına birçok asker konuşlandırıldı. Bölgedeki Ukraynalı bir asker yanına gelen kediyi sevmişti. Eski Halep Bölgesi’ndeki Suriyeli bir muhalif, kontrol altında tutulan bir binaya girip sokak kedisiyle ilgilenmişti.

Ukrayna ordusu tarafından Donbas temas hattının yakınına toplamda 120 bin asker ile askeri ekipman ulaştırılmıştı. Suriye’de mücadelerine devam eden Suriye Milli Ordusu tarafından, Esed rejim güçlerinden kendilerini korumak maksadıyla siperler kazılmıştı.

Yorumlar (0)