Savaşın seyri değişiyor: Ukrayna, Rusya’da petrol tesisini vurdu!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, 37. gününe girdi. Taraflar arasında videokonferans yoluyla müzakereler bugün yeniden başlıyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerinin Ukrayna’daki 15 havalimanını yok ettiğini açıkladı. Öte yandan Rusya, Çernobil’in kontrolünü Ukrayna’ya devrettiğini açıkladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Herson’daki 11 yerleşim birimini Ruslardan kurtardığı aktarıldı.

GÜNDEM 01.04.2022, 16:12 02.04.2022, 10:21
Savaşın seyri değişiyor: Ukrayna, Rusya’da petrol tesisini vurdu!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 37. gününde de devam ediyor. 

İstanbul'daki müzakerelerden sonra, Rusya'nın "çatışmaların bazı bölgelerde azaltılacağına" ilişkin açıklamasından sonra yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

23.17 - Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna ordusuna ait helikopterler tarafından vurulan Belgorod kentineki petrol rafinerisinin Rus ordusu ile ilişkisi yok."

22.05 -  Rusya'yı "terörist ülke" olarak tanımlayan Ukrayna Parlamentosu, Rus ordusu tarafından kullanılan Z ve V sembollerinin kullanımına yasak getirdi.

20.27 - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), sivillerin Ukrayna'nın Mariupol şehrinden güvenli koridor oluşturularak çıkarılması planının başarısız olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, bunun nedeninin Rus ordusunun kuşatması olduğu kaydedildi.

18.15 - Letonya, "Z" ve "V" harflerinden oluşan Rus askeri sembollerin halka açık bir şekilde sergilenmesine yasak getirdi. 

17.37 - Savaşın sürdüğü Ukrayna'da yetimhanelerde kalan çocukların tahliyesi için başlatılmış olan çalışma dahilinde 176 kişiden oluşan ikinci kafile Sakarya'ya geldi.

17.34 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüştü. Yapılan görüşmede Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin salı gününde İstanbul'da yaptıkları toplantı gündeme alındı.

16.12 - Almanya’da, Rusya için ajanlık yaptığı iddiasıyla yedek subay Ralph G. ile ilgili Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde dava açıldığı açıklandı.

BM: Rusya-Ukrayna savaşında 1276 sivil öldü

15.58 - Slovakya, 2 adet itfaiye ve çok sayıda ekipmanı Ukrayna Acil Durumlar Servisine hibe etti. Slovakya'nın Vysne Nemecke kentinde düzenlenen törene iki devletin yetkilileri katıldı.

15.40 - Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna-Rusya savaşında en az 1276 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 1981 sivilin yaralandığını, saldırılardan sonra 4 milyon 102 bin 876 göçmenin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı.

15.00 - Ukrayna'ya saldırısını devam ettiren Rus ordusunun, Çernigiv’den çekildiği açıklandı.

14.41 - Alman devletinin, Çekya’da bir firmanın elindeki 58 tankın Ukrayna’ya satışına onay verdiği iddia edildi.

14.31 - Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Rusya-Ukrayna savaşının Alman sanayisindeki malzeme problemini daha da artırdığını ortaya koydu. Ifo, firmaların tedarik problemlerine ilişkin Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı. Bu açıklamaya göre, mart ayında Almanya’daki firmaların yüzde 80,2'si ara ürün ve ham madde tedarikindeki darboğazlar olmak üzere problemler yaşandığını ifade etti. Bu oran, Şubat ayında yüzde 74,6 olarak açıklanmıştı.

14.10 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da lidearler zirvesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “İnşallah bu olumsuz süreci olumlu bir duruma dönüştürmenin kararını iki liderle yapabilirsek büyük mutluluk duyacağız" sözlerini kullandı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Avro Bölgesi'nde enflasyonu tarihi zirveye çıkardı

14.05 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; Görüşmelerde ilerleme olduğunu söyleyerek, 'Ukrayna'nın tekliflerine cevap hazırlıyoruz. Donbas ve Kırım konusunda daha iyi anlayış gördük" açıklamasını yaptı.

14.00 - Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Çernigiv ve Kiev bölgelerinde, Rus ordusundan 28 yerleşim birimini kurtardığı aktarıldı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, son 1 gün için 15 yerleşim biriminin kurtarıldığı, Rusların geri çekilmesiyle birlikte de 13 yerleşim biriminde kontrolün tekrar sağlandığı kaydedildi. Böylece, büyük ölçüde Çernigiv ve Kiev’de olmak üzere 28 yerleşim birimi kurtarıldı. Açıklamada, Ukrayna’nın, Mariupol kentinin kontrolünü tam olarak ele geçirmeye odaklandığı da ifade edildi.

13.46 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Lideri Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmesi bekleniyor. Elde edilen bilgilerde, bugün saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Lideri Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştireceği bildirildi.

13.36 - Avro Bölgesi'nde, şubat ayında yüzde 5,9 olarak açıklanan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarındaki artışı tetiklemesiyle birlikte mart ayında yüzde 7,5’e yükselerek kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.

13.30 - Ukrayna'ya işgal harekâtı düzenleyen Rusya’nın, 17 bin 700 askerini, 131 helikopterini, 143 uçağını, 625 tankını kaybettiği açıklandı.

12.52 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, yüksek hassasiyetli silahlar aracılığıyla Ukrayna’da depo ve cephanelerin de aralarında yer aldığı 6 askeri noktayı imha ettiklerini açıkladı. 

11.47 -  Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın, AB vatandaşları ve yetkililerinin Rusya'ya girmesine yönelik yasağına tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından gelen açıklamada, Borrell'in, Rusya’nın AB ve üye devletlerin yetkilileriyle ulusal parlamento ve Avrupa Parlamentosu mensupları da dahil olmak üzere bir dizi AB vatandaşının Rusya'ya girişini yasaklama yönündeki kararını esefle karşıladığı bildirildi.

Ukrayna BM Temsilcisi Kyslytsya: "Rusya'nın Donbas ve Kırım taleplerini kabul etmeyeceğiz"

11.20 - Ukrayna'da futbol kulüplerinin altyapılarında oynayan 12 sporcu, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşadıkları kentten ayrılarak Kulüpler Birliği Vakfı koordinasyonunda Kayseri'ye geldi.

11.19 - Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kyslytsya, Rusya'nın Donbas ve Kırım taleplerini kabul etmeyeceklerini söyleyerek ''Bu, siyasi intihar olur. Mümkün değil.'' açıklamasını yaptı.

Ukrayna, Rusya'nın Belgorod şehrinin petrol rafinerisini vurdu

10.42 - Rusya’da Belgorod kentinin valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna helikopterlerinin, kentteki petrol rafinerisine saldırı düzenlediğini açıkladı.

10.13 - Rus ordusunun Ukrayna'daki saldırılarında 153 çocuğun yaşamını yitirdiği, 245 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rusya’nın bombardımanlarında 859 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 83'ünün tamamen yıkıldığı bildirildi.

09.24 - Rusya’da Belgorod kentinin valisi V. Gladkov, Ukrayna ordusuna ait helikopterlerin kentteki petrol rafinerisine saldırı düzenlediğini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Gladkov, kentteki petrol rafinerisinde meydana gelen patlama sebebiyle yangın çıktığını bildirdi. Yangının, Rusya’ya alçak irtifada uçarak giren Ukrayna helikopterlerinin saldırısı sonucunda meydana geldiğini söyleyen Gladkov, rafinerideki patlama sebebiyle ölü ya da yaralının bulunmadığını aktardı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığından gelen açıklamada, Ukrayna sınırına 40 kilometre uzaklıkta bulunan rafinerinin çevresindeki sivillerin tahliye edildiği ve yangın söndürme faaliyetlerinin devam ettiği kaydedildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı: "Rusya, vahşet uyguluyor"

09.05 - Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Rusya’nın saldırılarına karşı direnen Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret edeceğini duyurdu. Sosyal medyada yaptığı açıklamada Mestola, "Kiev'e gidiyorum. Avrupa Parlamentosu adına umut ve destek mesajı ileteceğim." dedi. Bir trenin önündeki fotoğrafını paylaşan Metsola, ziyaretine ilişkin ayrıntılara değinmedi. Güvenlik sebebiyle ziyaretin detaylarının gizli tutulduğu aktarıldı. Metsola, Rusya'nın işgal harekatının başlamasından bu yana Kiev'i ziyaret eden ilk AB kurumu başkanı olacak.

05.02 - Avustralya Başbakanı Morrison, Ukrayna Lideri Zelenskiy’nin, Rusya'ya karşı savaşta kullanılmak amacıyla istediği zırhlı araçları göndereceklerini duyurdu. Başbakan Morrison, dün telekonferans yöntemiyle Zelenskiy’nin, Avustralya Parlamentosuna seslenerek yaptığı konuşmada, Avustralya yapımı olarak bilinen Bushmaster isimli zırhlı askeri araçlara yönelik talebi konusunda açıklama yaptı. Zelenskiy’nin talebini yerine getireceklerini duyuran Morrison, askeri birliklerin taşınması amacıyla kullanılan zırhlı Bushmaster araçlarının hava yoluyla Ukrayna'ya gönderileceğini bildirdi.

Kiev Prensesi Olga'nın heykeli, kum torbalarıyla kapatıldı

04.29 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin, Ukrayna’daki 15 havalimanını yok ettiğini açıkladı. Bakanlıktan gelen açıklamada, Ukrayna'ya Rus ordusu tarafından toplam 1370 füze fırlattığı aktarıldı. Saldırılarda 148 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilirken, 10 milyonu aşkın Ukraynalının, savaş sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Açıklamada, "Rusya, 15 havalimanını Ukrayna'da yok etti. İşgalciler, hemen hemen her gün vahşet uyguluyor. Bunu asla affetmeyeceğiz." sözlerine yer verildi.

03.42 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, dün gün içinde 1500’e yakın sivilin Zaporijya şehrine ulaştığını açıkladı.

02.21 - Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu, Rus birliklerinin Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'nden çekildiğini açıkladı. Energoatom'dan gelen açıklamada, "İşgalci Rus güçleri, Çernobil Nükleer Santrali'nden ayrıldı. Santralde artık yabancı yok." sözlerine yer verildi. Öte yandan Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev’deki Slavutiç’ten de çekildiği belirtilen bildiride, "Rus birlikleri, santralden ayrıldıkları sırada esir aldıkları Ukrayna Ulusal Muhafızlarını da yanlarında götürdü." açıklaması yapıldı.

Zelenskiy: “Türkiye’ye minnettarız”

01.51 - Telegram kanalından bir görüntü yayınlayan Zelenskiy, ülkesinin güvenliğinin garantörü olmaya yönelik girişimleri sebebiyle Türkiye'ye teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini ve Ukrayna ile Rusya heyetlerinin İstanbul’da, salı günü yaptıkları müzakere toplantısını değerlendirdiklerini söyleyen Zelenskiy, "Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olmak konusunda hazır oldukları için Türkiye'ye minnettarız." açıklamasını yaptı.

01.04 - Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin, Ukrayna'ya yönelik saldırıları sebebiyle Rusya'ya yönelik yaptırımların devam etmesi konusunda mutabık oldukları açıklandı. İtalya Başbakanlığından gelen yazılı açıklamada, Scholz ve Draghi’nin dün akşam telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. İki liderin, bu görüşmelerde Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'dan gaz ithalatına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdikleri kaydedildi. Açıklamada, "Scholz ve Draghi, Rusya'ya ilişkin çok etkili olduğuna işaret eden yaptırım sistemini devam ettirmenin önemi açısından mutabıklar. İki lider, Avrupa açısından birleşik bir yaklaşımı devam ettirme konusunda uzlaştı." sözlerine yer verildi. 30 Mart'ta her iki lider de Rusya Lideri Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Rusya: “1 günde 28 Ukrayna askeri altyapı tesisi imha edildi”

00.11 - Rusya Savunma Bakanlığı, dün gün içinde Ukrayna'daki 28 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu. Başkent Moskova’da açıklamalarda bulunan Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’da yaşanan savaşta Rus birliklerinin eylemleri ile ilgili bilgi paylaştı. Rus birliklerinin, gün içinde Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini söyleyen Konaşenkov, "Uçak saldırıları sonucunda Ukrayna'ya ait olan 28 askeri altyapı tesisi imha edildi." sözlerini kullandı. Konaşenkov, "Başından beri toplam 80 helikopter ve 124 uçak, 345 insansız hava aracı (İHA), 195 çok namlulu roketatar, 1826 tank ve zırhlı araç, 766 havan topu ve obüs ile 1704 özel askeri araç imha edildi." şeklinde konuştu.

23.58 - Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle, Ukrayna'da futbol kulüplerinin altyapılarında forma giyen 131 sporcu, yaşadıkları kentten ayrılarak Kulüpler Birliği Vakfı koordinesinde Trabzon'a geldi.

Ukrayna ordusu, Kiev’de Rus zırhlıları böyle imha etti

23.40 - Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesi için Ukrayna'nın Mariupol kentinden insani yardım koridorunun yarın (cuma günü) açılacağını duyurdu. Ukrayna'nın başkenti Kiev, Sumi, Çernigiv, Mariupol ve Harkiv yönlerinde, insani yardım koridorlarının her gün açıldığını söyleyen Mizintsev, Rus birliklerinin bu bölgelerde ateşkese uyduğunu öne sürdü. Mizintsev, "Rusya Silahlı Kuvvetleri, Almanya Başbakanı Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Rusya Lideri Vladimir Putin'den şahsi talepleri kapsamında, 1 Nisan günü saat 10.00'dan itibaren Mariupol'den Zaporijya'ya yardım koridorunu tekrar açacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)