Savaşın çocukları travmalarını resmediyor

Ukrayna’daki savaş sebebiyle ülkelerini terk edip aileleriyle beraber Antalya’ya gelen 340 çocuğa eğitimden geri kalmamalı için kurs açıldı.

GÜNDEM 27.03.2022, 17:02 28.03.2022, 17:02
Savaşın çocukları travmalarını resmediyor

Gönüllü 48 kişi, Ukraynalı öğretmenin okul öncesinden lise çağında olan gençlere dek her yaştan Ukraynalı çocuğa ders vermiş olduğu kurslara aileleri de gelip destek oluyor.

Çizmiş oldukları resimler gözleri yaşarttı

Savaştan psikolojik olarak etkilenmiş olan çocukların iç dünyasının nasıl olduğunun anlaşılması maksadıyla gönüllü psikologlar tarafından test gerçekleştirildi.

Ukrayna’da yaşamını sürdürürken ailelerinin resimlerinin çizilmesini isteyen çocuklar, asker, tank ve gökyüzünden düşen bombaları resmetti.

Kimi çocukların ailelerini kanlar içinde mezarda çizdiği görülürken, kimileriyse evin içine gizlenmiş olarak resmetti.

Yine bir çocuğun çizmiş olduğu resimde savaşın bitip evine dönmek isteyen bir çocuğun kalp resmi çizip eliyle tuttuğu görüldü.

“Post travmatik bir sendrom yaşıyorlar”

Gönüllü Psikolog Irina Chemadurov, çocukların çizmiş olduğu resimleri yorumlayarak, savaştan kaçan çocukların iç dünyalarında neler yaşadıklarını anlamak için bir dizi çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Chemadurov, “Çocukların hissettiklerini, içinde nasıl duygular taşıdıklarını anlamak maksadıyla pratik yapıp sosyalleşmelerine baktık. Özellikle çocuklar savaştan çıkan çocukların iç dünyasında Post Travmatik Sendrom yaşıyorlar. Aileyi çiz diyorlar fakat çocuk ailesini evin içinde görünmeyecek şekilde çiziyor. Çizilen bir resimde de ailesini Rus askerinin öldürdüğünü çiziyor.” dedi.

Yorumlar (0)