Şarkıcı Gülşen’in ifadesi ortaya çıktı: "Talihsizlik..."

Konserinde imam hatiplilere karşı sarf ettiği sözler sebebiyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu sebebiyle başlatılan soruşturmada gözaltına alınan şarkıcı Gülşen, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gülşen, gece Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na götürüldü. İfadesi ortaya çıkan Gülşen’in, “Kadromda klavye müzisyeni olarak görev alan Miraç adlı arkadaşımın lakabı 'imam'dır. Arkadaşlarla kendi aramızda 'sapık, salak, aptal’ olarak şakalaşırız. Talihsiz bir şekilde bu iki kelime bir araya gelmiştir.” şeklinde açıklama yaptığı belirtildi.

GÜNDEM 26.08.2022, 10:51 26.08.2022, 17:52
Şarkıcı Gülşen’in ifadesi ortaya çıktı: "Talihsizlik..."

Geçtiğimiz nisan ayında şarkıcı Gülşen'in verdiği bir konserde imam hatiplilere yönelik sözleri tepkilere sebep oldu.

Tutuklanarak cezaevine gönderildi

Şarkıcı Gülşen Bayraktar Çolakoğlu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu sebebiyle resen soruşturma başlattı.

Savcılığın talimatı sonrasında Gülşen, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürülen Gülşen, savcılık işlemlerinden sonra tutuklanma talebiyle Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, şüpheliye atılı bulunan ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme'' suçunu işlediği konusunda kuvvetli suç şüphesinin varlığını, somut delillerin mevcut olması, suçun yasal üst ve alt sınırı göz önüne alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağının görülmesi, bu açıdan tutuklama tedbirinin daha orantılı ve uygun olacağını değerlendirerek şüphelinin tutuklanması yönünde karar verdi.

Kararın ardından Gülşen, Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevine gönderildi.

İfadesi ortaya çıktı

Suçlamaları reddeden Gülşen, savcılıktaki ifadesinde, söz konusu ifadelerin 30 Nisan 2022'de Ataşehir konserinde geçtiğini aktararak, "Ben 25 senelik sanatçıyım. Müzisyen arkadaşlarım var. Bu grupla konserlerde sahneye çıkarım. Kadromda klavye müzisyeni olarak görev alan Miraç adlı arkadaşımın lakabı 'imam'dır. Arkadaşlarla kendi aramızda 'sapık, salak, aptal' olarak şakalaşırız. Talihsiz bir şekilde bu iki ifade bir araya gelmiştir. Arkadaşımız imam hatipte okumamıştır. Bütün arkadaşlarımın lakabı var. Bu diyalog, bu konuşma, konserin hatırlamadığım bir noktasında, muhtemelen bir şarkı arasında Miraç ile birlikte aramızda geçen bir konuşmadır. Orkestrama, ‘Seyircilerimin arasına beni omuzlarınızda taşıyın' demem sonrasında, orkestra arasından bana 'Seni imam taşısın' gibi bir yanıt gelince söz konusu diyalog Miraç ile aramızda geçmiştir. Bu konuşma, medyaya veya konsere gelenlere hitaben yaptığım bir konuşma değildir.'' açıklamasını yaptı.

Ülkesini seven, kimseyi ayırıp örselemeyen ve fırsat eşitliğine inanan bir sanatçı olduğunu belirten Gülşen Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Aylar sonra bu kısa görüntü kim tarafından ne için servis edildi bilemiyorum. Fakat provokatif amaçlı olarak servis edildiğini düşünüyorum. Aramızda geçen esprilerin bu şekliyle kamuoyuna yansıması neticesinde yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Ben imam hatiplileri veya ülkemizin bir bölümü kötülemek, onlara hakaret etmek için asla bu sözleri söylemedim. Ülkenin bütün değerlerine ve hassasiyetlerine saygım var. Yaşanan olayın rastgele bir yerde gerçekleşmesi talihsizliktir. Memleketimin bütünlüğünü, din, dil, ırk kategorize etmeden ülkemin refahını ve bütünlüğünü görmek için mücadele ediyorum. En yakın arkadaşımla yaptığımız esprinin insanları kışkırtıcı bir biçimde yorumlanmasını reddediyorum. Ben yıllardır tanınan biriyim. Meslek hayatımda şu ana kadar herhangi bir insanı ya da grubu ayırt veya kategorize etmedim. Şakalaşmanın herhangi bir gruba karşı nefret içerikli algılanması beni üzmüştür."

Suç işleme kastı olmadığını belirten Gülşen, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Sosyal medyadan özür diledi

Gülşen, adliyeye sevk edilmesinden sonra sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı.

Paylaşımında, "Söylemimden rahatsız olan ve incinen herkesten özür diliyorum" sözlerini kullanan şarkıcı, “Uzun senelerdir beraber çalıştığım arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yaptığım bir espri, toplumu kutuplaştırmayı amaçlayan kimseler tarafından yayınlanmıştır. Sözlerimin, ülkemizdeki kutuplaştırmayı amaçlayan kötü niyetli kişilere malzeme vermiş olması sebebiyle üzgünüm. İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirilerde bulunduğum radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki ifadelerimden incinen ve rahatsız olan herkesten özür diliyorum. Daha farklı bir dil bulmalıydım; bulacağım." sözlerini kullandı.

Avukatından açıklama geldi

Müvekkilinin tutuklanmasından sonra Gülşen Çolakoğlu'nun avukatı Emek Emre, adliye meydanında açıklamalarda bulundu.

Sabahtan bu yana sosyal medya ile çeşitli platformlarda konuyla ilgili pek çok haber yapıldığını belirten Emre, çok üzücü bir sonuçla müvekkilinin tutuklandığını aktardı.

Avukat Emre, "Kendisi, ailesi ve hepimiz üzgünüz. Müvekkilim Gülşen, burada hepimiz gibi bir Türk vatandaşı. Burası bir hukuk devleti. Müvekkilim kendisi için de yasaların adil ve eşit bir şekilde uygulanmasını istiyor. Kanaatimizce müvekkilimizin işlediği bir suç yoktur. Teknik bir bilgi olacak fakat Türk Ceza Kanunu 216. maddedeki suçtan kendisi aleyhinde soruşturma var. Bu suçun üst ve alt sınırlarına baktığımız zaman tutuklama tedbiri uygunsuzdur. İnanıyoruz ki bu yasa ve usule aykırı karar, itiraz neticesinde kaldırılacaktır.'' açıklamasını yaptı.

Karara yarın sabah itiraz edeceklerini belirten avukat Emre, Gülşen'in çok güçlü durumda olduğunu ve bu şekilde bir karar çıkmasını beklemediğini dile getirdi.

Diyanet, AK Parti ve kabineden tepki

Şarkıcı Gülşen'e, başta Diyanet olmak üzere AK Parti ve Kabineden de tepkiler geldi.

Ömer Çelik: “Nefret üretmek, sanat değildir”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Nefret üretmek, nefret yaymak bir sanat veya sanatçı faaliyeti değildir" diyerek başladığı açıklamalarına şöyle devam etti:

''Toplumun bir kesimini 'sapıklık' ile hedef almak ve Türkiye’yi ayrıştırmaya çalışmak insanlık ayıbıdır ve nefret suçudur. Bu çarpık zihniyetin geçmişte kaldığını düşünüyorduk. Fakat farklı kisvelerle sürdüğünü görüyoruz. Ülkemizde bu nefret zihniyeti asla zemin bulamaz. İnsanlık değerlerini nefrete karşı savunmaya devam edeceğiz. İnsanlık onuru her çeşit nefretin üstündedir.''

Kurtulmuş: “Düşmanlaştırıcı ve aşağılayıcı ifadeler kimsenin haddi değil”

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Üyesi olmaktan gurur duyduğumuz İmam Hatip Liselerine karşı sergilenen nefret söylemini esefle kınıyorum" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, “Düşmanlaştırıcı ve aşağılayıcı ifadeler kullanmanın kimsenin haddi olmadığını'' ifade etti.

Ali Erbaş: “Şiddetle kınıyorum, kabul edilemez”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da, Gülşen'in sözlerine sert tepki gösterdi.

Erbaş şunları söyledi: 

"En zor zamanlarında dahi milletimizin sahip çıkıp bağrına bastığı, iyiliği yaymak, hayra çağırmak, kötülüğü ortadan kaldırmak amacıyla kurulan ve bu gayeye 70 yıldır önder olan imam hatip okullarına ve üyelerine hakaret kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum.''

Bakan Bozdağ: “Çağ dışı zihniyeti kınıyorum”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, imam hatip mensuplarına yönelik şarkıcı Gülşen'in ifadelerine sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.

Bakan Bozdağ, şunları aktardı:

"İmam hatip liselerine ve onun üyelerine karşı nefret, kin, iftira ve ayrımcılık yapan, bunu da ilericilik diye düşünen, aslında ilkellikten başka hiçbir mânâ taşımayan bu çağ dışı zihniyeti şiddetle kınıyorum. Sanatçı adı altında ayrımcılık, nefret, kin ve ayrımcılık dili kullanarak milletin bir bölümünü diğer kesimine karşı tahrik etmek, sanatçılara ve sanata yapılmış saygısızlıktır. Halkımız arasında hiç kimsenin ayrımcılık, düşmanlık, nefret ve kin yapma hakkı ve hürriyeti yoktur."

Bakan Özer: “Toplumsal barışı zedeleyen ayrıştırıcı bir söylem.. Kabul edilemez”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den de Gülşen’e tepki geldi. Bakan Özer, Türkiye’nin güzide eğitim kurumlarından biri olan imam hatip liselerine karşı sarf edilen nefret içeren ve ayrımcı söylemi şiddetle kınadığını dile getirdi. Milli birlik ve beraberliğe zarar veren, toplumsal barışı zedeleyen ayrıştırıcı ifadelerin kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Bakan Özer, "Gereken adımı Bakanlık olarak hemen attık ve hukuki süreci başlattık. Bütün sürecin yakından takipçisiyiz" şeklinde açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı: “Hukuki süreç başlatıldı”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ünlü şarkıcı Gülşen'in imam hatip okulları ve üyelerine karşı hakaret ve iftira içerdiği iddia edilen sözlerinden dolayı hukuki süreç başlatıldığını açıkladı. Şarkıcı Gülşen'in, "imam hatip liselerini işaret ederek bu camiaya karşı iftira ve hakaret içeren sözleri sebebiyle kınandığı" aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Kuruluşundan itibaren Türkiye’nin manevi ve milli değerleriyle nesillerin yetiştiği bu kurumlara ya da herhangi bir okulumuza veya bu okullarımızda eğitim alan öğrencilerimize ilişkin ötekileştirici ve aşağılayıcı sözlerin sarf edilmesi kesinlikle kabul edilemez. Bakanlığımız tarafından, söz konusu şarkıcının iftira ve hakaret içeren bu sözleri sebebiyle hukuki süreç başlatılmıştır.''

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Sanatçı kimliğiyle bağdaşmaz”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Gülşen'in imam hatip üyelerine yönelik sözleriyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Sanatçı sorumluluğunun, ötekileştirmeye, ayrımcılığa, tahammülsüzlüğe sevk eden bir söylemden uzak durmayı gerektirdiğini aktaran Ersoy, şunları ifade etti:

"Devletimizin güzide bir kurumunu, manevi ve milli değerlerimizle yetişmiş nesillerimizi hakaret aracılığıyla hedef alan ifadeler vicdanlarımızı yaralamış ve milletimizi incitmiştir. Ötekileştirmeye, toplumsal ayrımcılığa ve tahammülsüzlüğe sevk eden söz konusu bu zehirli dili kınıyoruz. Toplumsal huzuru ve barışı tehdit etmek sanatçı kimliğiyle hiçbir zaman bağdaşmaz. Sanatın evrensel dilini nefret diline karşı yüceltecek, toplumsal huzuru ve barışı her türlü istismara ve bölücülüğe karşı koruyacağız. Nefret diline inat, her daim sevgi dili galip gelecektir."

CHP’li Özgür Özel: “Espri bile olsa tanımlama yanlış, maksadını aşmış”

CHP'den de şarkıcı Gülşen'in sözlerine tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Çok rahatsız edici ve maksadını aşmış bir espri” sözlerini kullandı ve şunları söyledi:

"Diğer okullarımız gibi İmam hatipler de hepimizin. İmam hatipler, yasayla kurulmuş ve bu memleketin evlatlarını yetiştiren, CHP döneminde kurulmuş ve dinin gerektirdiği şeyleri vatandaşlara doğru şekilde, devlet denetimi ve eliyle öğretmek amacıyla kurulmuş okullardır. Hiçbir okula yapılmaması gerektiği gibi, bu kurumlarla ilgili de bir şaka ya da espri bile olsa öyle tanımlama doğru değil. Çok rahatsız edici ve maksadını aşmış bir şaka. Bu şekilde insanların kalbini kırdı, hızlı bir biçimde telafi edileceğini ümit ediyoruz. Biz de takipçisi olacağız."

Yorumlar (0)