Şam ile ikinci temas ne zaman? Çavuşoğlu açıkladı

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki Beşşar Esad rejimiyle ikinci bir görüşmenin ocak ayının ortasında yapılabileceğini ifade etti.

GÜNDEM 31.12.2022, 19:15
Şam ile ikinci temas ne zaman? Çavuşoğlu açıkladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 1 Ocak itibarıyla devlet başkanlığı görevini devralacak olan Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin merasimine iştirak etmek üzere gittiği Brezilya'da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair gazetecilerin sorularını cevapladı.



"Görüşmenin nerede yapılacağı belli değil"

Çavuşoğlu, Lavrov'un kendisine "Bakanlar arasındaki toplantıyı ne zaman yapalım?" diye soru yönelttiği kaydederek, "Ben de 'Hazırlıklarını iyi yapalım. Ne vakit hazırsak o vakit gerçekleştirelim.' dedim. 'Ocak ayının ikinci yarısı nasıl olur?' dedi. Ben de 'Olur.' dedim. Nerede gerçekleştireceğimiz hususunda an itibarıyla karar vermedik. Üçüncü bir ülke de olabilir. Bazı ülkelerin üzerinde durduk." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmada ismi geçen ülkelerin adlarını paylaşmazken, "Adları belli olduğu vakit size söyleyeceğim." diye konuştu.



"Bir kez görüşmekle olmaz"

Çavuşoğlu, "İlk olarak teknik seviyede toplantı, askeri istihbarat toplantıları yapılır. Ardından siyasi aşamalar, dışişleri, sonra ilerleyen zamanda daha üst düzey bir toplantı olup olmayacağını göreceğiz. Bunların çalışmalarını da yapmak gerekiyor. Bu görüşmelerin hedefi ne? Beklentiler neler? Neler yapabiliriz? Bir devletle normalleşirken bir defa görüşülecek diye bir şey yok. Bir kez görüşmekle zaten ilerleme sağlanamaz." ifadelerini kullandı. 



"Kimsenin toprağında gözümüz yok"

Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Türkiye-Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Suriye medyasının birtakım iddialarına dair ise şöyle konuştu:

"Suriye'nin toprak bütünlüğünü, hudut bütünlüğünü destekliyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Fakat yani buralarda istikrar da olmalı ve bu siyasi süreçte bazı adımlar atılmalı. Biz eskiden beri bunu söylüyoruz."

Yorumlar (0)