Şakalanan Senatör Graham: "Kürtler tehdit"

Barış Pınarı Harekâtını eleştiren Senatör Lindsey Graham'ın, Hulusi Akar’la konuştuğunu sanarken iki Rus telefon şakacısı ile konuştuğu ortaya çıktı.

GÜNDEM 11.10.2019, 10:04 11.10.2019, 10:29
Şakalanan Senatör Graham: "Kürtler tehdit"

Amerikan Politico dergisinin paylaştığı ses kaydında göre, şakacılar Alexey Stoyalrov ve Vladimir Kuznetsov, Garaham'ın ofisini Bakan Akar'ın ismini kullanarak aradılar.

Politico’nun haberinde bahsi geçen isimlerin Rus istihbarat servisiyle şüpheli bağlantıları olduğuna işaret edilen haberde yayınlanan konuşmadan ilginç konu başlıkları şöyle:

"Başkan Trump, beni müzakereci olarak belirledi"

13 ve 16 dakikalık iki ses kaydında Graham, Akar zannettiği kişiye, "Mümkünse bu görüşmeyi kazan-kazan yapmak istiyorum." diyor.

Bir önceki gün ABD Savunma Bakanı Esper ile görüştüğünü belirten şakacı, iki ülke arasında ortak bir nokta bulmak gerektiğini ve Başkan Trump'ın, kendisini müzakereci olarak belirlediğini söylüyor.

“Kürtler Türkiye için tehdit“

Graham’ın Stolyarov’la yaptığı konuşmanın içerisinde son günlerdeki Barış Planı Harekâtı çıkışına ve Türkiye’ye karşı yaptırımlar için çağrı yapmasına taban taban zıt şekilde Suriye kuzeyindeki Kürtleri(PYD/YPG/PKK) Türkiye açısından tehdit olarak algıladıklarını ifade ediyor. Konuşmasında Graham bölgedeki terör odaklarına ilişkin “YPG sizin için büyük bir sorun” diyor ve devam ediyor:

Obama'nın hatasını anlattı

“Başkan Trump’a Obama’nın YPG’ye güvenerek büyük bir hata yaptığını ilettim. Endişelendiğim her şey doğru çıktı. Şimdi Türkiye’nin Suriye’deki bu tehditten korunduğundan emin olmalıyız. YPG konusunda samimiyiz,net bir biçimde başkan da öyle.”

Trump ne demişti?

Trump’ta Graham’ın “özel konuşmada” aktardığına paralel şekilde “Bilindiği üzere, tüm bu süreç Obama’yla başladı. O, Türkiye ile uzun zamandır düşman olduğu PKK arasında bir savaşı başlattı ve hala oradalar.” İfadelerini kullanmıştı.

S-400 hakkında ikinci görüşme

İkinci telefon görüşmesinde ise Graham, Trump'la yaptığı Türkiye görüşmesinin ay ayrıntılarını anlatıyor. “Türkiye ile daha iyi ilişkilerimiz olsun istiyoruz. Trump’ın isteği de bu yönde.” diyen Amerikalı Senatör, Türkiye’ye S-400 konusunu tekrar düşünmesi için çağrı yapıyor. Görüşmede ortaya çıkan gerçeklerden bir diğeri de Türkiye’nin F-35 programından çıkmasıyla ilgili kaygılarını belirtmesi olarak görünüyor.

Reza Zerrab konusunda ise…

Graham ayrıca Reza Zerrab’ın 32 aylık hapis cezasına mahkûm olduğu rüşvet davasıyla ilgili Başkan Trump’ı kastederek “Başkan gücü yettiği ölçüde yardımcı olmak istiyor.” ifadesini kullanıyor. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı severim. Onun güçlü bir adam olduğunu düşünüyorum ve biz güçlü ortaklarımızı yanımızda tutmak zorundayız.” şeklinde devam eden Graham hakkında sözcüsü Kevin Bishop "(Graham'ın) güçlü ilişkiler istediği çok açık ve Suriye'nin kuzeyinde barışın tesisi ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasının önlenmesi önemli" diye ekliyor.  

Graham kimdir?

Lindsey Graham geçtiğimiz günlerde Barış Planı Harekâtını eleştirmiş ve Türkiye’ye karşı bir yasa tasarısı hazırlayan iki senatörden biri olarak gündeme gelmişti. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham geçtiğimiz yıldan beri Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Ankara ile yaz başından beri gündemde olan Rus savunma sistemi S-400’ü satın almasından Suriye’ye yapılan harekâta kadar pek çok konuyu kapsayan müzakerelerinde kilit bir isimdi.

Yorumlar (0)