Şakalanan Senatör Graham kim?

Ruslarla telefon konuşmasında "Hulusi Akar'la" konuştuğunu zanneden Graham, Türkiye'ye karşı yaptırımlar tasarısıyla gündemdeydi. Peki Senatör ne kadar etkili?

GÜNDEM 11.10.2019, 11:40 11.10.2019, 11:49
Şakalanan Senatör Graham kim?

Şakalanan ABD’li senatör Lindsey Graham, geçtiğimiz günlerde Amerika Birlik Devletleri Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararına en çok karşı çıkan isimlerden biri olmuş ve hazırladığı Türkiye’ye karşı yaptırımlar içeren yasa tasarısıyla gündeme gelmişti.
“Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye girmesi halinde elinden geleni yapacağını” belirten Graham’ın yaptırımlar listesindeki isimler şöyle;
 

  • Türk Silahlı Kuvvetleri, 
  • Türkiye enerji sektörü,
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 
  • Hazine  ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 
  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 
  • ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Türkiye kamuoyunda daha önce genelde Türkiye’ye taraf olarak bilinen Senatör Graham’ın uzun zamandır ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararını yavaşlatmak için uğraştığı ve Türkiye’nin tezlerine yakın görüşler savunduğu bilinen bir gerçekti. 

CNN’de 15 Aralık 2016’da çıkan haberde ifade edildiği üzere Senatör Graham’ın Rus istihbaratı tarafından e-postalarının hack’lenmişti. Bu olaydan sonra Trump taraftarı olduğu iddia edilen “şakalanan ABD’li senatör”ün ABD iç ve dış politikasında nüfuzunun ne kadar olduğu da kamuoyunun aklını karıştıran sorular arasında yer alıyor.  



Hulusi Akar’la konuştuğunu düşünürken Rus aksanı açıkça anlaşılan iki şakacıyla konuşan Graham’ın özgeçmişinden başlıklar şöyle:

Başkanlığa aday olmuştu

Cumhuriyetçi Parti’nin oldukça etkili isimleri arasında yer alan askeri kuvvetler çıkışlı Graham 2015 yılında Başkanlığa da aday olmuştu. Trump’ın adaylığına muhalif tavrıyla bilinen senatör daha sonra en bilinen destekçilerinden biri olarak biliniyor.

Azil soruşturması komitesinde yer alacak

Graham’la ilgili başka bir bilinen gerçek azil soruşturmasının Amerikan Temsilciler Meclisi’ni geçip Senato’da yürütmesinin devam ettirilmesi durumunda soruşturmayı değerlendirecek Adalet Komite’sinin başkanı olması. 
Trump’la golf oynuyor ve dış politika konuşuyor
Venezuella’ya askeri müdahale önerisinde de bulunan Graham, ülkede çıkan karışıklıklar sırasında Venezuella Devlet Başkanı Maduro’nun devrilmesinden yana taraf almıştı. 

Irak işgalini desteklemişti

Irak’ın işgali için verilen yasa tasarısını desteklediği de bilinen Graham Türkiye’ye karşı Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile beraber sundukları yasa tasarısıyla ilgili olarak "Kongre'nin birçok üyesi, DEAŞ'a karşı en güçlü müttefiklerimizden biri olan Kürtlerin yüzüstü bırakılmasının yanlış olduğunu düşünüyor" ifadelerinde bulundu. 
Graham, Haziran 2019'da ABD ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşen silah anlaşmasına hayır oyu veren Cumhuriyetçilerden biriydi. 

Tasarı ne zaman meclise gidecek?

Kongrenin bu dönemde tatilde olduğu biliniyor. Yasa tasarısının haftaya meclis gündemine girip süratle değerlendirilmeye alınması bekleniyor.  ABD Başkanı Trump’ın veto yetkisi bulunmasına rağmen kongrenin 3’te 2’s,nin oyunun alınması halinde veto yetkisi düşüyor.
 

Yorumlar (0)