Sağlık Bakanlığı, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncelledi

Sağlık Bakanlığı, COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde güncellemeye gitti.

GÜNDEM 01.07.2021, 18:00 02.07.2021, 10:45
Sağlık Bakanlığı, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncelledi

Bilimsel Danışma Kurulu tarafından COVID-19 (yeni tip koronavirüs) rehberinin, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma' kısmında güncelleme yapıldı.

2 metreye yükseltildi

İçişleri Bakanlığı'nın kademeli normalleşmenin üçüncü adımına dair genelgesinin dikkate alındığı, ayrıca Salgın Yönetimi, Filyasyon Rehberi, Temaslı Takibi ve Evde Hasta İzlenimi'nde daha evvel gerçekleştirilen değişiklerin yansıtıldığı güncellemelere göre, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde AVM, kuaför, berber, kırtasiye, güzellik salonu ve benzeri tüm iş yerlerinde daha evvel 1 metre olarak belirtilen sosyal mesafenin 2 metreden fazla olması tavsiye edildi. 

Ayrıca bu tarz iş yerlerinde, 'maskesiz olarak ve 2 metreden yakın halde 10 dakika süreyle bir arada bulunulması' halinin, 'yakın temaslı' olarak değerlendirileceği de rehbere ilave edildi. Bu süre daha evvel 15 dakika idi.

Rehberde, şahıslara 2 metreden yakın ve 10 dakikadan uzun temas ihtimali olanların, yüz koruyucu kullanmasının sağlanması gerektiği dile getirildi.

Birçok sektörde HES kodu uygulaması

Rehber üzerinde gerçekleştirilen güncelleme ile AVM gibi mekanlarda kullanılan HES kodu uygulamasının daha fazla sektörde kullanımının sağlanması gerektiği kaydedildi.

Bu çerçevede, lokanta, restoran, kafe, tatlıcı, pastane, börekçi ve içerisinde yeme-içme hizmeti sunulan tüm işletmelere, halı saha tesislerine, spor salonlarına girişte HES kontrolü sorulacağı aktarıldı.

Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan kesim ve satış alanlarının girişinde HES kodu sorgulamasının yapılması gerektiği belirtildi.

Ortak gazete ve dergiye serbestlik

Diğer yandan, iş yerlerinde ortak kullanım maksadıyla dergi, gazete ve benzerleri bulundurulabilecek. Bunları kullananlara temastan evvel ve sonra el antiseptiği kullanması ve el yıkamasına dair temizlik uygulamaları hatırlatılacak.

Yorumlar (0)