Sağlık Bakanlığı, BioNTech-Pfizer aşısının kullanma kılavuzunu yayınladı

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısı BioNTech-Pfizer’in kullanımına yönelik yayınladığı kılavuza göre, aşının içinde bulunan herhangi bir maddeye alerjisi olan kişilere bu aşı uygulanmayacak.

GÜNDEM 03.04.2021, 16:51
Sağlık Bakanlığı, BioNTech-Pfizer aşısının kullanma kılavuzunu yayınladı

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 mRNA aşısı olarak üretilen BioNTech-Pfizer’in kullanımına ilişkin bir kılavuz yayınladı.

“Alerjisi olanlara uygulanmayacak”

Yayınlanan kılavuzda, aşının içindeki herhangi bir maddeye alerjisi (anafilaksi) olan kişilere bu aşının uygulanmayacağı belirtildi. Ayrıca Kovid-19’u ağır geçirme riski bulunan gebelere ise kendi istekleri dahilinde uygulanacağı ifade edildi. Bakanlık, ayrıca ilk dozun ardından ortaya çıkan alerji varlığında bu sefer ikinci dozun uygulanmayacağını aktardı.

Dün ilk dozları yapılmaya başlanan BioNTech aşılarına ilişkin yayınlanan kılavuzda; aşının hazırlanması, aşı takvimi, aşı uygulama kontrol listesi, aşı takvimi gibi konular detaylı bir şekilde ele alınırken aşının, dört hafta ara ve birer doz olacak şekilde iki doz olarak yapılacağı açıklandı.

Kılavuzdaki aşı detayları

Sağlık Bakanlığı, önlemlerin alınarak BioNTech-Pfizer aşılarının uygulanması gereken hususlara da açıklık getirdi.

Alerjileri olanların dışında, 38 derece üstü ateşi olanlarda, kronik hastalıklardaki akut atakları esnasında ve henüz tanı konulamamış akut rahatsızlıklarında aşının erteleneceğini belirtti.

Aktif Kovid-19 hastalarına, son 180 gün içinde Kovid-19 geçirmiş ve aşıdan önceki 10 gün için pozitif vaka ile temas etmiş kişilere de BioNTech-Pfizer aşısının uygulanmayacağı açıklandı.

“Farklı aşılar arasında en az 2 hafta süre”

Kılavuzdaki bilgilere göre diğer Kovid-19 aşıları ile BioNTech-Pfizer aşısının öncesinde ve sonrasında en az 2 hafta bırakılmasının tavsiye edildiği belirtildi.

Aşının uygulanmasına ilişkin bilgilere de yer verildiği kılavuzda; aşının, kişilere oturur durumdayken uygulanması gerektiği aktarıldı. Aşının yapılmasının ardından kişilerin, alerjik reaksiyonlara yönelik bilgilendirilmesi gerektiği belirtilirken aşıdan sonraki 15 dakika içinde sağlık merkezinden ayrılmamaları gerektiği ifade edildi.

Alerji geçmişi olan kişilerin, aşı olduktan sonraki 30 dakika boyunca sağlık merkezinden ayrılmaması gerektiği belirtilirken sonraki dönemde, bir yan etki ihtimalinde en yakın sağlık merkezine başvurmalarının söylenmesi gerektiği vurgulandı.

Yorumlar (0)