Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan maymun çiçeği açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de maymun çiçeği vakasının olup olmadığına dair açıklama yaptı.

SAĞLIK 25.05.2022, 17:03 26.05.2022, 11:53
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan maymun çiçeği açıklaması

Maymun çiçeği virüsü, Covid-19 pandemisinin sonrasında dünyada panik yaratmaya devam ediyor. Maymun çiçeği ortaya çıktığından bu yana 21 ülkede görüldü. Fahrettin Koca ise Türkiye'de vaka görülüp görülmediğine dair açıklama yaptı.

Bakan Koca: “Tedirginlik yaratılmamalı”

Meclis'te basın mensuplarının sorularını cevaplayan Fahrettin Koca, "Şu zaman kadar ülkemizde maymun çiçeği virüsünü tespit etmedik. Maymun çiçeği hastalığının bir pandemiye sebep olacağını düşünmüyorum. Bu hastalık damlacık enfeksiyonu ile bulaşmıyor. Maymun Çiçeği, salgı ve sadece çok yakın temas ile bulaşır. Biz yine de her olasılığa karşı önlemimizi alalım. Eğer böyle bir şüphemiz olursa da açıklayacağız" şeklinde ifade etti. Bakan Koca, durup dururken tedirginlik yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak, virüsün pandemi halini almayacağını söyledi.

Virüs imha edilmedi, aşı olarak geliştiriliyor

Basın mensupları tarafından sorulan sorular içerisinde “Çiçek aşısının bu virüse karşı koruması var mı?” sorusu üzerine Koca, “Çiçek aşısı bu virüse karşı yüzde 85'e kadar etkili. Yani insanları koruyor. Fakat aşı 1970’lerden beri geliştirilmiyor. Çünkü o zaman suçiçeği salgın riski ortadan kalkmıştı” dedi.

Koca, açıklamasına “Amerika öncelikli olmak üzere bazı ülkeler de o zamanlar canlı virüsü imha etmedi. Şu anda da bunu aşı olarak geliştiriyorlar. Biz de Bilim Kurulu ile bu noktada neler geliştirebiliriz, diye görüşme halindeyiz” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)