"Sabotaj girişimlerine rağmen yolumuza devam ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak geçen yıl ekonomimizi hedef alan sabotaj girişimlerine rağmen yolumuza devam ettik. G-20 üyesi Türkiye, satın alma paritesine göre dünyanın 13. en büyük ekonomisidir. Türkiye'ye 2002'den bu yana 220 milyar doğrudan yatırım yapılmıştır. Türk ekonomisinin makro göstergeleri ve temelleri son derece güçlü ve sağlıklıdır." dedi. 

GÜNDEM 08.12.2019, 15:53 08.12.2019, 16:08
"Sabotaj girişimlerine rağmen yolumuza devam ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Üst Düzey Kamu ve Özel Sektör Yatırım Konferansı'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 17 yılda büyük bir başarı hikâyesi yazdığını vurgulayarak, "Türkiye olarak geçen yıl ekonomimizi hedef alan sabotaj girişimlerine rağmen yolumuza devam ettik. Afrika ile ticaretimizi 6 kattan fazla arttırdık. Türkiye, turizmde 2018'de 46 milyon ziyaretçi ile en çok turist çeken 6. ülke konumuna geldi. Bu sene 50 milyon aşkın turisti misafir etmeyi bekliyoruz. G-20 üyesi Türkiye satın alma paritesine göre dünyanın 13. en büyük ekonomisidir. Türkiye'ye 2002'den bu yana 220 milyar doğrudan yatırım yapılmıştır. Türk ekonomisinin makro göstergeleri ve temelleri son derece güçlü ve sağlıklıdır." açıklamasında bulundu. 

"En zengin İslam ülkesi ile en yoksulu arasındaki gelir farkı 200 katı aşıyor"

İslam İşbirliği Teşkilatı nüfusunun yüzde 21'inin aşırı yoksulluk koşullarında hayata tutunmaya çalıştığını belirten Erdoğan, "Tüm imkânlarına rağmen İslam ülkelerinin dünya ekonomisindeki payı yüzde 10’u bulmuyor. Milli gelir ve gelişmişlik seviyesi açısından ülkelerimiz arasında çok uçurum olduğunu görüyoruz. En zengin İslam ülkesi ile en yoksulu arasındaki gelir farkı 200 katı aşıyor. Müslümanlar zekatı verecek olsa İslam ülkelerinde fakir kalmaz." ifadelerini kullandı.

"Kendi muhasebemizi yapabilmeliyiz"

Erdoğan, mevcut tablonunun samimi öz eleştiri yapmayı gerektiğini belirterek, "Sorunlarımızı görmezden gelmemizin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Kendi sorunlarımız için başkalarını suçlamak yerine önce kendi muhasebemizi yapabilmeliyiz. Neden ticarette dış politikada hak ettiğimiz konumda olmadığımızı hassasiyetle düşünmemiz gerekiyor." açıklamasında bulundu. 

"Tahkim Merkezi'ni faaliyete geçireceğiz"

İstanbul Tahkim Merkezi'nin kuruluş prosedürünün tamamlandığını kaydeden Erdoğan, "İnşallah bu sene içerisinde Tahkim Merkezi'ni faaliyete geçireceğiz." dedi. 

"Büyük bir başarı hikâyesi yazdık"

Erdoğan, Türkiye'nin son 17 yılda büyük bir başarı hikâyesi yazdığını vurgulayarak, "Türkiye olarak geçen yıl ekonomimizi hedef alan sabotaj girişimlerine rağmen yolumuza devam ettik." şeklinde konuştu.

"Türkiye en çok turist çeken 6. ülke konumuna geldi"

Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu aktaran Erdoğan, "Afrika ile ticaretimizi 6 kattan fazla arttırdık. Türkiye, turizmde 2018'de 46 milyon ziyaretçi ile en çok turist çeken 6. ülke konumuna geldi. Bu sene 50 milyon aşkın turisti misafir etmeyi bekliyoruz. G-20 üyesi Türkiye satın alma paritesine göre dünyanın 13. en büyük ekonomisidir. Türkiye'ye 2002'den bu yana 220 milyar doğrudan yatırım yapılmıştır. Türk ekonomisinin makro göstergeleri ve temelleri son derece güçlü ve sağlıklıdır." ifadelerini kullandı. 

"Maddi ve manevi bütün destekleri sağlıyoruz"

Erdoğan, küresel ticaret savaşlarının ve finansal piyasalardaki dalgalanmaların etkilerine en hazırlıklı ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini kaydederek, "Ülkemize doğrudan yatırımların artması için ne gerekiyorsa imkanlarımız dahilinde maddi ve manevi bütün destekleri sağlıyoruz. Kimi ülkelerle yaşadığımız siyasi gerilimlerin ekonomik iş birliğini etkilememesi için büyük çaba sarf ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Ekonomik büyüme için şartlar elverişli"

İslam ülkeleri arasında etkin bir işbirliği mekanizması ile güçlerin birleştirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "İslam ülkelerinin ekonomik büyümesi ve refah seviyelerinin arttırılması için şartlar son derece elverişlidir." dedi. 

"Arnavutluk'a 500 konut yapmak için talimat verdim"

Erdoğan, duyarsız kalmanın bir Müslüman'a yakışmayacağını vurgulayarak, "Arnavutluk’taki deprem sonrası sivil toplum kuruluşlarımız ülkeye giderek çalışmalara başladı. Arnavutluk'a 500 konut yapmak için de talimatı verdim. Uygun yerler tespit edilecek. Arnavutluk halkının yanında olmak bizim için bir görevdir." diye konuştu.

" Arnavutluk halkının yanında olmak bizim için bir görevdir"

Depremin insanoğlunun başına gelen en büyük felaketlerden biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "İşte bu zor durumda Arnavutluk halkının yanında olmak bizim için bir görevdir. Burada kamu var özel sektör var. İlla Arnavutluk’a devletlerin gitmesi değil özel sektör de Arnavutluk’a gidip bir şeyler yapabilir." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)