Rusya'nın NATO tehdidi sonrası, İsveç ve Finlandiya'dan geri adım!

İsveç Başbakanı Mangdalene Andersson, Rusya’nın, "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmalarının ciddi sonuçları olacağı" yönündeki açıklamasına yanıt verdi ve İsveç'in güvenlik stratejilerine kendilerinin karar vereceğini ifade ederek NATO'ya girmeyi düşünmediklerini kaydetti.

GÜNDEM 26.02.2022, 09:20 26.02.2022, 14:16
Rusya'nın NATO tehdidi sonrası, İsveç ve Finlandiya'dan geri adım!

Ukrayna'nın NATO'ya girmek istediği ve işgalin bu sebeple başladığını öne süren Rus cephesi, İsveç ve Finlandiya'nın da NATO'ya girip girmeyeceğine ilişkin tartışmaları gündeme taşıdı.

"İsveç ve Finlandiya, NATO’ya girerse ciddi sonuçları olur”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın yaptığı açıklamada, “İsveç ve Finlandiya’nın bir askeri blok olarak bilinen NATO'ya girmesi, ülkemizin cevap vermesini gerektirecek ciddi askeri-siyasi sonuçlara sebep olacaktır.” sözlerini kullanmıştı. Bu açıklamalara İsveç'ten yanıt geldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Andersson, ülkelerinin güvenlik stratejilerine kendilerinin karar vereceğini ve NATO'ya girmek gibi bir düşüncelerinin olmadıklarını aktardı. Andersson, İsveç sınırlarında Rusya’nın, endişeye yol açacak bir askeri hareketlilik ya da tehdidinin hareketliliğinin olmadığını belirtti.

Finlandiya: “Savaş fikirleri değiştirdi”

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO üyeliği meselesi hakkındaki tartışmanın "Ukrayna'daki savaşın başlamasından sonra değiştiğini" aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da "NATO'ya girmek isterlerse Finlandiya ve İsveç’e kapılar açık" açıklamasında bulunmuştu.

İsveç ve Finlandiya, NATO’da yer almamalarına rağmen Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri müdahalesinin değerlendirildiği dünkü NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katılmıştı.

Yorumlar (0)