Rusya'dan Uluslararası Uzay İstasyonu tehdidi: Üzerinize düşebilir!

Ukrayna’da yaşanan gerilim uzay çalışmalarına da sıçradı. ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptırımların havacılık sektörünü de etkileyeceğini söylemesi üzerine Rusya’da uzay çalışmalarından sorumlu Dmitry Rogozin Uzay İstasyonu’nun ABD ve Avrupa’ya düşebileceğini açıkladı

GÜNDEM 26.02.2022, 13:25 26.02.2022, 14:17
Rusya'dan Uluslararası Uzay İstasyonu tehdidi: Üzerinize düşebilir!

Ukrayna’da yaşanan gerilim artarak uzaya da yayılmış durumda. Dün akşam saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri Joe Biden Rusya’ya ağır yaptırımların yapılacağını ve bu yaptırımların havacılık ve uzay sektörünü de içereceğini açıklamıştı. Bu gelişmenin üzerine Rusya’nın uzay çalışmalarını yürüten Uzay Etkinlikleri Kuruluşu Roscosmos’un Genel Müdürü Dmitry Rogozin yapılacak yaptırımlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Sert açıklamalarda bulundu

“Rogozin uzay çalışmaları konusunda ABD ile ortaklaşa çalıştıklarını vurgulayarak yaptırımlar hakkında sert açıklamalarda bulundu. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yaptırımlar sebebiyle yörüngeden ayrılabileceğini belirten Rogozin bu olayın gerçekleşmesi halinde istasyonun Avrupa ya da Amerika Birleşik Devletleri’ne düşebileceğini iddia etti. Rogozin kişisel sosyal medya hesabı üzerinden de açıklamalarda bulundu.”

“Avrupa ve ABD’nin üzerine düşmesine nasıl engel olacaksınız?”

Bizimle iletişimi kesmeniz durumunda ortaklaşa çalıştığımız bir proje olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yörüngeden çıkmasına ve Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne düşmesine nasıl engel olacaksınız? Elbette 500 tona sahip bir istasyonun Çin ve Hindistan üzerine düşmesi de olası. Bu ülkeleri de aynı olasılıklar üzerinden tehdit etmek ister misiniz? Uzay İstasyonu yalnızca bizim üzerimizde uçmuyor. Bu riski alacak mısınız?

NASA’dan da açıklama geldi

Rogozin’in açıklamasının ardından NASA’dan da bir son dakika açıklaması geldi. NASA bir sorun çıkmaması adına Kanada, Japonya, Roscosmos ve Kanada ile çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. NASA ayrıca Ukrayna’da yaşanan gerilimin uzay ilişkilerini ne yönde etkileyeceğine dair yorum yapmanın şimdilik oldukça güç olduğunu ancak gelişmelerin çalışmaları olumlu etkilemeyeceğini aktardı. Uzay istasyonu şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada, Avrupa ve Rusya’nın ortak çalışmaları ile yürütülüyor.

Yorumlar (0)