Rusya’dan Buça’da büyük katliam… Kan donduran kareler!

Rusya-Ukrayna krizinde kalıcı ateşkes hala sağlanamazken, Kiev yakınlarında bulunan Buça bölgesinde Rusya’nın sivilleri toplu bir şekilde öldürdüğü iddia edildi. 

GÜNDEM 05.04.2022, 13:17
Rusya’dan Buça’da büyük katliam… Kan donduran kareler!

Yaşanan katliam ve ortaya çıkan görüntüler tüyleri diken diken ederken, Rusya’ya yönelik tepkiler de bir kez daha arttı. Yaşanan büyük katliam ile ilgili açıklamalarda bulunan Ukrayna makamları, bölgede halka yönelik işkenceleri gerçekleştirmek amacıyla bir odanın yer aldığını duyurdu. Odada beş erkeğe ait olduğu öğrenilen cesedin elleri bağlı şekilde bulunduğunu duyuran yetkililer, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek, ‘savaş suçu’ tanımlamasında bulundu. 

Ukrayna Başsavcılığı harekete geçti

Ukrayna Başsavcılığı da yaşananlar üzerine harekete geçti. Yapılan açıklamada olaya karışan kişi ve kişilerin cezalandırılması için gerekli adımların atılacağı ve bu uğurda gerekli mücadelenin başlatıldığı belirtildi. 

Rusya iddiaları reddetti

Ukrayna Başsavcılığı bünyesindeki yetkililer, bölgede yer aldığı iddia edilen işkence odasının ve öldürülen vatandaşların akıbeti ile ilgili bu açıklamayı yaparken, Rusya ise tüm dünyayı ayağa kaldıran görüntüleri ve ortaya atılan iddiaları reddetmeyi sürdürüyor. 

Ukrayna: “Bu bir savaş suçu”

Ukrayna kanadından konuyla ilgili yapılan açıklamada, katledilen 5 kişinin bölgede yer alan ‘çocuk sanatoryumu’nun bodrum katında bulunduğu kamuoyu ile paylaşıldı. Ukrayna, yaşanan vahşeti savaş suçu şeklinde nitelendirerek, Rusya’ya tepki gösterdi. 

“Masum halka karşı büyük bir işkence gerçekleştirdiler”

Bölgede sivil halka yönelik büyük bir işkencenin gerçekleştirildiğini belirten Ukraynalı yetkililer, “Rus askerleri ve personelleri, ellerinde hiçbir gücü ve silahı bulunmayan masum halka karşı büyük bir işkence gerçekleştirdi. Hepsini öldürdüler. Bunun bir savaş ihlali olduğu çok açık. Bu saldırganlık için yer alan, bu saldırganlığın içinde bulunan kişileri tespit etmek ve onları mahkeme karşısına çıkarmak için tüm çalışmalar titizlikle devam etmektedir” ifadeleri kullandı. 

Rusya bölgeden çekiliyor

Öte yandan Rusya ise bölgeden çekilmeye devam ediyor. Ukrayna birimleri, Rus güçlerinin bölgeleri terk ederken arkalarında mayınlar bırakarak çekildiğini duyurmuştu. Bölgeden gelen diğer bilgilerde ise Ukraynalı sivillerin ölü bir şekilde sokaklara atıldığı, hatta toplu mezarlarının dahi yer aldığına dair iddialar gündeme gelmişti. 

Ukrayna basınından çarpıcı iddia

Kiev’e yakın bir mesafede bulunan Buça’nın uzun bir süre Rus güçlerinin kontrolünde kaldığına vurgu yapan Ukrayna yerel basını ise, bölgenin Ukrayna askerleri tarafından geri alındığında yüzlerce vatandaşın cesetlerine ulaşıldığını sayfalarına taşıdı. 

Rusya: “Katliamı biz değil, Ukrayna yaptı”

Yaklaşık 6 gün önce Rus güçlerinin Buça’yı terk etmeye başlamasıyla Ukrayna ordusu bölgede hâkimiyeti yeniden sağlamıştı. Ukrayna askerleri yaklaşık 2 gün sonra da şehirde çok sayıda masum sivilin cesedine ulaşıldığını dünya kamuoyuna duyurmuştu. 3 Nisan tarihinde Rus güçleri tarafından Buça’da geniş çaplı bir katliam yapıldığı vurgulanan açıklamada, ölen sivil sayısı 400 olarak iddia edilmişti. Peş peşe gelen iddialar üzerine açıklama yapan Rusya ise bölgedeki katliamları yapan tarafın Ukrayna ordusu olduğunu belirterek, yöneltilen suçlamaları reddetti. 

Peskov, görüntülerin sahte olduğunu savundu

Ukrayna’nın tüm iddialarını reddeden Rusya adına açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, sosyal medyada ve dünya basınında kısa sürede yayılan bu görüntülerin sahte olduğunu iddia etti. “Bu konuda çeşitli belirtileri tespit ettik. Savunma Bakanlığımızın bünyesinde görev yapan uzmanlarımız ve araştırmacılarımız bunların sahte olduğuna dair çeşitli ipuçlarını yakaladı” ifadelerini kullandı. 


 

Bir açıklama da Lavrov’dan

Rus kanadından konuyla ilgili bir diğer açıklama da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Lavrov, bölgede yaşandığı iddia edilen olayın ve mevcut görüntülerin Ukrayna ve Batı dünyası tarafından sahnelenerek ortaya çıkarıldığını ifade etti. Yaşanan bu durumu ‘provakasyon’ şeklinde yorumlayan Lavrov, “Bu tarz benzer provokasyonlar, herkesin güvenliğine zarar veriyor ve tehdit ediyor” açıklamasında bulundu.  Yaptığı açıklamada İngiltere’ye de seslenen Lavrov, ada ülkesinin şuan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanlığında bulunduğunu hatırlatarak, ‘gerekli adımları atma ve sorumluluklarını yapma’ talebinde bulundu. Rusya kısa süre önce Güvenlik Kurulu’nu bu başlık altında acil toplantıya davet etmiş, İngiltere ise buna onay vermemişti. 

Rus devlet ajansından dikkat çeken iddia

Buça’da yaşanan son durumu paylaşan Rus devlet ajansı TASS da önemli bir iddia ortaya atarak, Rusya’nın çekildiği bölgeye Ukrayna’nın topçu ateşi açtığını haberleştirdi. 

Yorumlar (0)