Rusya-Ukrayna savaşında 29. gün! Avrupa Merkez Bankası'ndan uyarı

Rusya'nın Ukrayna saldırısı 29'uncu gününde de devam ediyor. Rusya'nın tedarik zincirinin aksadığı ve gerekli malzemeleri askerlerine sağlamakta güçlük çektiği iddia edildi. Uluslararası kamuoyuna seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Herkes Rusya'yı durdurmalı, dünya savaşı durdurmalı" açıklamasını yaptı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şu ana kadar Ukrayna’da sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı düzenlendiğini açıkladı. Harkov Belediyesi, sivillerin yaşadığı 998 binanın hedef alındığını aktardı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen açıklamada, 15 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü duyuruldu.

GÜNDEM 24.03.2022, 15:50 25.03.2022, 01:50
Rusya-Ukrayna savaşında 29. gün! Avrupa Merkez Bankası'ndan uyarı

Rusya'nın Ukrayna saldırısı 29'uncu gününde de devam ediyor. İşte bölgede ve dünyada dakika dakika yaşananlar…

01.23 - Ukrayna: Kiev, Donetsk ve Zaporijya bölgelerinden 3 bin 343 kişinin tahliyesi sağlandı. 

23.37 - İtalya, vatandaşlarını 'Ukrayna'ya savaşmaya gitmemeleri' yönünde uyardı.

21.24 - Macron, Erdoğan ile Ukrayna'da kalıcı barış ve ateşkes için çalışacaklarını ifade etti.

21.04 - Biden, Rusya tarafından Ukrayna'da kimyasal silah kullanılması halinde karşılık vereceklerini duyurdu.

20.35 - Almanya Şansölyesi Scholz, Ukrayna-Rusya savaşında insani koridorların açılmasını talep etti.

20.26 - Macron ve Biden, Brüksel'deki görüşmelerinde Ukrayna'ya desteklerini tekrarladı.

20.04 - Rusya, 'Biden'ın oğlunun Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarları finanse ettiğini' öne sürdü.

19.50 - Çin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını destekledikleri iddialarını reddetti. 

BM tarafından Ukrayna'ya insani yardım kabul edildi

19.05 - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, Ukrayna'ya insani yardım kararı kabul edildi.

18.23 - BM, Ukrayna'da şimdiye dek en az 1035 sivilin öldüğünü duyurdu.

17.02 - Avrupa Merkez Bankası, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın Avro Bölgesi'nin ekonomik toparlanmasını yavaşlatacak önemli sonuçlara sebep olabileceğini kaydetti.

ABD halkı Rusya'ya uygulanan yaptırımları yeterli bulmuyor

16.56 - ABD'de gerçekleştirilen bir ankete göre, halkın yüzde 56'lık kısmı Biden'ın Rusya'ya uygulamış olduğu yaptırımların yeteri kadar sert olmadığını düşünüyor.

16.53 - ABD, içlerinde 400'ün üzerinde elit, Duma üyesi ve savunma şirketine yaptırım uyguladığını duyurdu.

16.50 - Amerika Birleşik Devletleri, savaştan kaçan 100 bin Ukraynalıyı ülkesine kabul edeceğini ve toplamda 1 milyar doların üzerinde Ukrayna'ya insani yardım yapacağını duyurdu.

16.25 - NATO Genel Sekreteri Stoltenber, "Ukrayna'ya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik tehdidine karşı koruma sağlamak için ekipman ve siber güvenlik yardımı yapmaya ilişkin karar aldık." dedi.

16.05 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO'ya seslenerek hava sahasının kapatılması yönündeki talebini yineledi ve hava savunması için uçak istediklerini duyurdu.

Avrupa, Ukraynalılar için kapılarını açık tutmaya devam ediyor

15.50 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 20 km uzaklıkta bulunan Irpin kenti, Rusya'nın saldırıları ve şiddetli çatışmalar neticesinde adeta harabeye döndü.

15.16 - 15.16 - Rusya’nın, Herson çevresindeki Nova Kahovka’ya gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda yaşamını yitiren Ukrayna askeri Igor Fedorchuk, Lviv’deki cenaze töreninden sonra toprağa verildi.

15.07 - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, başkent Moskova'da bir araya geldi. Görüşmenin basına açık bölümünde açıklamalar yapan Lavrov, son yıllarda Ukrayna'nın doğusundaki insani durumun bozulduğunu aktardı. Batı'nın bu problemleri görmezden geldiğine dikkat çeken Lavrov, Rusya'nın BMGK’ya sunduğu Ukrayna'ya "insani yardım" tasarısının kabul edilmediğine vurgu yaptı. Lavrov, "Batılı meslektaşlarımız, bütün gücüyle insani yardım konularını BM'de mümkün olduğunca siyasallaştırmaya çalışıyor." sözlerini kullandı.

14.28 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO Olağanüstü Zirvesi kapsamında Brüksel'de toplanan liderlere seslendi.

14.18 -  İsveç Parlamentosuna seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısına son vermesi için daha çok yaptırım uygulanması lazım." açıklamasını yaptı.

13.34 - Rusya'nın saldırıları sebebiyle Ukrayna'yı terk ederek komşu ülkelere sığınan sivillerin sayısı günden güne artıyor.

13.21 -  İngiltere, Rusya'nın 65 stratejik endüstrisini, Rus iş insanını ve bankasını hedef alan yeni yaptırım kararını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada, yaptırımlarla, çok sayıda Rus demir yolları, savunma şirketi, Wagner Grubu ve Alfa Bank dahil Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek verenlerin hedef alındığı kaydedildi.

İzyum şehri, Rus birliklerin eline geçti

11.57 - Rusya’nın saldırıları esnasında yaralanan veya hastalanarak Lviv’e nakledilen çocukların Bölge Çocuk Hastanesinde tedavileri devam ediyor.

11.31 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus birliklerinin Ukrayna'da Harkiv bölgesine bağlı İzyum şehrini ele geçirdiğini açıkladı.

11.23 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Lideri Putin'in, sivil merkezleri ayrım gözetmeksizin bombaladığını söyleyerek Putin'in "barbarlığın eşiğini çoktan aştığını" dile getirdi.

11.01 - Ukrayna'da Rusya’nın saldırıları sebebiyle 128 çocuğun yaşamını yitirdiği, 172 çocuğun yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığından gelen açıklamada, Rus ordusunun bombardımanları sonucunda 566 eğitim kurumunun zarar gördüğü, 73'ünün tamamen yıkıldığı bildirildi.

Ukrayna: "15 bin 800 Rus askeri öldürüldü"

10.35 -  Rusya’nın saldırılarından sonra Lviv’e giden savaş mağdurlarının konaklayabilmesi amacıyla görev alan gönüllüler, 3 saatlik çabadan sonra geçici barınma merkezini hazır duruma getirdi. Lviv Üniversitesi Veterinerlik Fakültesindeki spor salonunda bulunan merkez, iskeleti kurulduktan sonra brandalarla üstü kaplanarak hazırlandı. Birçok savaş mağdurunu misafir eden geçici barınma merkezinde kalanlardan A. Keedeesuk, Kiev’de süren savaştan kaçarak Lviv’e geldiğini ifade etti. Keedeesuk, "İlk başta kalabalığın içinde açık bir bölgede kalıyorduk. Fakat şimdi odalara bölündü ve daha düzenli oldu. Böyle daha rahat edebileceğiz." açıklamasını yaptı.

10.15 - Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rus ordusunun 15 bin 800 askerini, 124 helikopterini, 108 uçağını, 530 tankını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-24 Mart arasındaki süreçte Rus ordusunun kayıplarını duyurdu. Buna göre, Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rusya’nın 15 bin 800 asker öldürüldü. Ayrıca Ruslara ait 124 helikopter, 108 uçak, 1597 zırhlı araç, 530 tank, 82 roketatar sistemi, 280 top ve 47 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 4 hafif sürat teknesi, 1033 araç, 50 insansız hava aracı ve 72 yakıt aracını da kaybetti.​​​​

Harkov’da harabeye dönen binaların önünde çello çalarak yardım istedi

10.13 - Ukrayna ordusunun, Rus ordusuna ait olduğu belirtilen çıkarma gemisini işgal altında bulunan Berdyansk limanında vurduğu aktarıldı. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinden gelen açıklamada, "İşgal altında bulunan Berdyansk limanında, Rus işgalcilerin Karadeniz filosuna bağlı olan çıkarma gemisi 'Orsk' imha edildi." sözlerine yer verildi. Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin sosyal medya hesabından, Berdyansk’ta bir geminin yanması ve patlamalara yönelik görüntüler de yayınlandı.

09.29 - Gönüllü siviller, Rusya’nın saldırısı altında bulunan Ukrayna’nın başkenti Kiev'de, askeri eğitim alıyor.

09.15 - Küresel piyasalar, Rusya Lideri Vladimir Putin'in “Dost olmayan devletlere doğal gaz satışını Rus rublesi ile yapmayı planlıyoruz.” açıklaması sonrasında negatif seyrediyor. Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna savaşı, varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürürken, Rusya Devlet Başkanı Putin dün, Avrupa Birliği ve ABD'ye ürün tedarikinde ödemeyi dolar ya da avro ile almanın anlamsız olduğunu söyleyerek, “Dost olmayan devletlere doğal gaz satışının Rus rublesiyle yapılmasını planlıyoruz.” açıklamasını yapmıştı. Putin'in bu açıklamalarının ardından  Nisan vadeli doğal gaz kontratları Avrupa'da yüzde 20'den fazla artışla 118 avro düzeyine yükselirken, dün Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 5,7 değer kazandıktan sonra 117,8 dolara çıktı.

Kiev’de yangına müdahale eden itfaiye eri, çatışmaların arasında kaldı

06.44 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bir ayda Rusya'nın Kiev kentini kuşatamadığını açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Rusya'nın bir ay önce Ukrayna'ya başlattığı savaş ve cephelerdeki son gelişmeleri ele aldı. Rusya'nın, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin idari sınırlarına ulaşamadığını, Kiev'i kuşatamadığını ve Ukrayna'nın sol yakasında kontrolü ele alma görevini yerine getirmediği ifade edildi. Açıklamada, Rusya'nın Çernigiv, Kiev, Sumi, Mariupol ve Harkiv'i ele geçirmek hedefiyle saldırıyı tekrar başlatma girişimlerinden vazgeçmediğine vurgu yapıldı. Cephedeki durumu iyileştirmek adına Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, yeniden Ukrayna sınırlarına konuşlandırma faaliyetlerinin devam ettiği kaydedildi. Son 24 saat içinde, Gorinka, Kalinovka, Novıye Petrovtsi, Puşa-Voditsa, Kiev ve Romanovka şehrinin kuzeydoğu bölgeleri topçu atışlarıyla vurulduğu anımsatıldı. Mariupol'daki altyapı tesislerinin de topçu ve hava atışları altında kalmayı sürdürdüğü bildirildi.

Zelenskiy: “Rusya’yı ve savaşı durdurmalıyız”

03.23 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini Ukrayna'nın hiçbir zaman tehdit etmediğini söyleyerek, savaşı durdurmaları yönünde dünya kamuoyuna çağrı yaptı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtının 1 ayı geri kalırken, sosyal medya hesaplarından görüntülü mesajla halka seslenen Zelenskiy, "Ukrayna, Rusya’nın güvenliğini hiçbir şekilde tehdit etmedi. Şimdi dahi, sizin topraklarınıza değil, topraklarımızdaki insanımıza barışı getirmek için her şeyi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

02.53 - New York Belediye Başkanı Eric Adams, Ukrayna'ya destek vermek için gerçekleştirilen bayrak çekme etkinliğine katılarak "birlik ve beraberlik" mesajı verdi. Manhattan'da, finans merkezi Wall Street bölgesinde bulunan Bowling Green Park'taki törende açıklamalar yapan Eric Adams, "Bugün Ukrayna’nın bir parçasıyız. Asla teslim olmayacağımızı ve daima birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğimizi belirtmek istiyorum." dedi. New York'un, Ukrayna dışında Ukraynalı vatandaşa ev sahipliği yapan en büyük bölge olduğuna dikkat çeken Adams, "Şiddet ve teröre teslim olmayarak vatanlarını koruma ruhuna sahip Ukrayna toplumuyla gurur duyuyorum." açıklamasını yaptı.

00.24 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçuk, dün 24 saat içinde 4 bin 554 Gülaypole ve Mariupol sakininin tahliye edildiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Vereşçuk, Ukrayna'da çatışmaların olduğu yerlerden sivillerin tahliye edilmesi süreci için açılan 9 tahliye koridorundan 7'sinin kullanıldığını açıkladı. Şahsi araçlarla Mariupol kentinden 2 bin 912 kişinin Zaporijya’ya ulaştığını söyleyen Vereşçuk, "Kiev’den 919, Gülaypole’den 51, Lisiçansk, Rubejnoye, Kremennaya ve Severodonetsk kentlerinden de 672 kişiyi tahliye ettik. Bu bölgelere 60 ton insani yardımı gönderdik." dedi.

00.22 - Rusya'nın Ukrayna'ya yardım konulu BMGK'ye sunduğu tasarı, gereken 9 oyu alamadığı için reddedildi. Tasarıya yalnızca Çin destek verdi, 13 ülke ise oy işleminde çekimser kaldı.

23.51 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşından sonra faaliyetlerine Moskova'da devam etmesi sebebiyle sert tepki alan Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı. Şirketten gelen açıklamada, "Bugün itibarıyla Renault Grubu'nun Moskova'da bulunan üretim tesisindeki faaliyetleri askıya alındı." sözlerine yer verildi. Şirketten yapılan açıklamada, Renault'nun Rusya'nın en büyük otomobil üreticisi olarak bilinen AvtoVAZ’daki yüzde 69'luk hissesi hakkındaki bütün olası seçenekleri de değerlendirdiği kaydedildi. AvtoVAZ, Lada marka araçları üretiyor.

Yorumlar (0)