Rusya-Ukrayna savaşında 24. gün! 6 gazeteci öldürüldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırıları 24. gününe girdi. Luhansk Valisi sivillerin tahliyesi için bugün insani koridorun açılacağını duyurdu. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, ilk defa Ukrayna'da Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıkladı. İlerleyen saatlerde ise Ukrayna'nın Zaporijya kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

GÜNDEM 19.03.2022, 23:59 20.03.2022, 01:31
Rusya-Ukrayna savaşında 24. gün! 6 gazeteci öldürüldü

Ukrayna’da Rusya’nın saldırıları 24. günde de sürüyor.

6 gazeteci öldürüldü

01.24 - Ukrayna'nın Belarus ile demir yolu bağlantısı sonlandı.

00.27 - Ukrayna: 562 Rus askeri elimizde. 

00.08 - Ukrayna'da 6 gazeteci öldürüldü.

23.46 - Ukrayna: Son 24 saatte 6 bin 623 vatandaşımız güvenli bölgelere nakledildi. 

23.01 - Ukrayna: Rusya, son 24 saatte 100'den fazla asker ve 38 askeri araç kaybetti. 

20.48 - Rus ordusu Harkiv'i bombalıyor. 

20.31 - FIFA'dan Ukrayna'ya 1 milyon dolarlık yardım.

19.28 - ABD'li fast-food lokantalar zinciri Burger King, Rusya’daki organizasyonunu durdurmak istediğini fakat Rus partnerlerinin reddetmesi sebebiyle restoranlarını kapatamadığını açıkladı.

18.30 - BM: Ukrayna'da minimum 847 sivil yaşamını yitirdi, 3,3 milyon mülteci komşu ülkelere geçiş yaptı. 

Zaporijya kentinde sokağa çıkma yasağı

17.31 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna'dan ayrıldıktan sonra Polonya'ya göç eden Ukraynalı siviller, kendilerine Krakov şehrinde sunulan yardımlardan yararlanabiliyor. Ukraynalılar, ücretsiz depolardan gıda, giyim ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

17.10 - Savaşta yaşamını yitiren çocukları anmak adına Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği önünde mum yakıldı. Ukrayna Ankara Büyükelçiliği önünde, yaşanan savaş sonucunda yaşamını yitiren çocuklar için anma töreni yapıldı. Büyükelçilik önünde bir araya gelen Ukrayna vatandaşları, yaşamını yitiren çocuklar için mum yakarak oyuncak bırakıldı.

17.10 - İngiltere Başbakanı B. Johnson, "Ukrayna'nın kahramanca direnişinin devam ettiği her gün, Putin'in feci bir hata yaptığını ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

16.40 - Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden tahliye edildikten sonra Odessa'ya gelen Ukraynalılar, otobüsler aracılığıyla Moldova'ya götürülüyor.

16.26 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtından sonra Türkiye'nin tahliye çalışmalarıyla Ukrayna'dan çıkarılan Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye'ye girişleri devam ediyor. Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla birlikte ülkeden kara yoluyla çıkarılan Azerbaycanlılar, Edirne üzerinden Türkiye'ye geliyor. Türkiye'nin, hem tahliyelerinde hem de yolculuk sırasında geçtikleri sınırlarda kendilerine her anlamda destek verdiğini söyleyen Azerbaycanlılar, Türkiye'ye teşekkür ediyor.

16.05 - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Lviv şehrinde tekrar sirenler yükseldi. Son günlerde şehirde yaşanan saldırılar sebebiyle tedirgin olan halk, siren seslerinden sonra kent merkezindeki alt geçide sığındı.

16.03 - Rusya işgali altında bulunan Luhansk şehrinden kaçan kentin Filarmoni Derneği Orkestrası Direktörü I. Shapovalov ve müzisyenler, bugün Lviv Medya Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

15.56 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarından sonra ülkenin değişik bölgelerindeki çatışmalarda siviller zarar görmeye devam ediyor. Donetsk'in Rus ayrılıkçıların kontrolü altındaki bölgesinde, bombardıman sonucunda yerleşim yerleri hasar gördü.

Rus saldırısında ortaya çıkan enkazın altından bir çocuk çıkarıldı

15.28 - Ukrayna’da, Rusya'nın bombardımanına maruz kalan bölgede bir çocuk, enkaz altından çıkarıldı.

15.28 - Rusya'nın  Ukrayna’nın Zaporijya kentinde dün düzenlediği saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 kişinin yaralandığı bildirildi.

14.24 - ABD Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısıyla ilgili Bulgaristan'daki NATO askeri birliğine "Stryker" zırhlı araç bölüğü gönderecek.

13.31 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 25 kilometre mesafede bulunan ve Rus ordusunun ağır saldırılarına hedef olan Irpin'de, ev, dükkan ve kiliselerin olduğu sivil yerleşim yerleri harabeye döndü.

13.13 - Bugünden itibaren geçerli olmak üzere Ukrayna’nın Zaporijya kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ukrayna’nın güneydoğusunda yer alan Zaporijya şehrinde, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yerel saatle bugün saat 16.00’da başlayacak yasak, pazartesi günü saat 06.00’ya kadar sürecek. Rusya tarafından sık sık hedef alınan Zaporijya’ya, Mariupol’den kaçmak zorunda kalan Ukraynalılar da gelmeye devam ediyor. 

Rusya, Ukrayna'da hipersonik füze kullandığını duyurdu

12.49 - Rusya Savunma Bakanlığı, ABD yapımı olan 4 askeri arazi aracıyla arama ve keşif operasyonu yapan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne füze saldırısı düzenlenmesine yönelik görüntüler paylaştı. Bakanlıktan gelen açıklamada, "Yüksek hassasiyetli füzelerin vurduğu bu grup, daha sonra imha edildi.” sözlerine yer verildi.

11.34 - Türkiye, Ukraynalı triatlon sporcularına destek projesinde koordinatör ülke oldu. Ukrayna-Rusya savaşının başladığı dönemde Türkiye'de kamp yapan elit, yıldız, genç, paratriatlon ve antrenörlerin bulunduğu 60 kişilik Ukraynalı triatlon ekibine, Avrupa Triatlon Birliği destek kampanyası başlattı. Türkiye Triatlon Federasyonunun tavsiyesiyle başlatılan kampanyada başta Türkiye olmak üzere, birliğe üye Avrupa devletlerinin maddi desteğiyle fon oluşturulacak. Bu çerçevede İspanya'da, Türkiye federasyon heyetine sunulan üç ödülden biri "Gençler Kategorisinde En Çok Gelişen Ülke" karşılığında 3000 avroluk ödül çeki, destek fonuna aktarıldı.

11.15 - Rusya'nın son dönemde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik saldırılarındaki artış sebebiyle çok sayıda Ukraynalı, güvenli liman olarak değerlendirdikleri metro istasyonlarında yeniden kalmaya başladı. Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan savaştan sonra çok sayıda Ukraynalı, bombardımanlardan korunmak amacıyla şehirlerdeki metro istasyonlarına sığındı.

11.14 - Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rus ordusunun 14 bin 400 askerini, 115 helikopterini, 466 tankını ve 95 uçağını kaybettiği açıklandı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-19 Mart'taki Rus ordusunun kayıplarıyla ilgili verileri yayınladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldırıda bulunan Rusya'nın 14 bin 400 askeri öldürüldü, Ruslara ait 115 helikopter, 95 uçak, 466 tank, 213 top, 1470 zırhlı araç, 44 hava savunma sistemi ve 72 roketatar sistemi imha edildi. Rus güçleri 3 hafif sürat teknesi,914 araç, 17 insansız hava aracı ve 60 yakıt aracını kaybetti.

11.12 - Rusya, ilk defa Ukrayna'da Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıkladı.

Rus kozmonotlar, Ukrayna renklerinin olduğu tulumu giydi

10.40 - Rus saldırıları sebebiyle Ukrayna'dan ayrılan sivillerin geldiği Polonya'nın Krakow şehrindeki tren istasyonunda yoğunluk yaşandı.

10.22 - Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen 3 Rus kozmonotun, Ukrayna bayrağının renklerinin yer aldığı tulum giydiği kaydedildi. Rus uzay ajansında görevli kozmonotlar D. Matveyev, Oleg Artemyev ve Sergey Korsakov Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü'nden dün bir Soyuz MS-21 ile fırlatıldı. Uzay aracının görüntülerinde kozmonotların mavi uçuş tulumunun bulunduğu fakat aracın ISS'ye kenetlenmesinden sonra Ukrayna bayrağını anımsatan mavi ve sarı renkte tulum giydikleri belirtildi. Kozmonotlara, tulumların rengi sorulduğu zaman, elbiseleri kendi istekleriyle seçtikleri dile getirildi. Kozmonot Artemyev, "Renk seçmek için sıra bizdeydi. Çok fazla sarı malzeme vardı bu yüzden kullanmamız lazımdı. Bu sebeple sarı giyinmek durumunda kaldık." sözlerini kullandı.

09.54 - ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında dün yapılan görüşmede ikili ilişkilerin gelişiminden çok Ukrayna'da yaşanan savaş ve Tayvan ile ilgili söylenenler öne çıktı. Beyaz Saray, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, görüşmenin merkezinde Rusya'nın Ukrayna'ya işgal saldırısı olduğu, Biden'ın ABD ve ortaklarının bu meseledeki duruşu ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar ile ilgili bilgi verdiği, Çin'in savaş devam ederken Rusya'ya ekipman desteğinde bulunmaması konusunda Çinli mevkidaşını uyardığı bildirildi.

Pentagon: "Ruslar, Ukrayna'da ilerleyemiyor"

09.39 - Ukrayna'da, çıkan çatışmalar sonucunda Rus generalin öldürüldüğü iddia edildi Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan bir generalin öldürüldüğünü açıkladı. Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Ukrayna askerleri tarafından Rusya 8. Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Andrey Mordviçev'in Herson'a bağlı Çernobaevka’da öldürüldüğü iddia edildi. Daha önce de Ukrayna makamları, 4 Rus generalin öldürüldüğünü belirtmişti.

08.53 - ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir temsilci, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekâtının 23'üncü gününde, Ukrayna'daki Rus ilerleyişinin durma aşamasına geldiğini duyurdu. Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gazetecilere bilgilendirmede bulunan Pentagon yetkilisi, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekâtının 23'üncü günü. Büyük ölçüde Rusların Ukrayna genelinde ilerlemesi durma aşamasında." sözlerini kullandı.

07.57 - Japon öykü ve roman yazarı Murakami Haruki, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik "barış çağrısı" yaptı. Ünlü yazar, "Savaşın Bitmesi için Müzik" başlığıyla Tokyo FM'de 1 saatlik radyo programı gerçekleştirdi. "Müzik, savaşı sona erdirecek güce sahip midir?" sorusuna Murakami, "Maalesef, yanıt hayır" şeklinde cevap verdi. Japon müellif, "Fakat dinleyicileri, 'savaşın durdurmamız gereken bir şey' olduğu düşüncesine inandırabilir." açıklamasını yaptı. 

Zelenskiy: ‘Rusya ile tek şansımız müzakere’

03.25  - Ukrayna Lideri Zelenskiy, Rusya'nın kendi hatalarının yol açtığı zararını azaltmak adına tek şansının, Ukrayna ile anlamlı müzakere olduğunu ifade etti. Zelenskiy, video mesaj yayınlayarak, devlet başkanlığı binasından halka seslendi. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere temas eden Zelenskiy, "Ukrayna için adaleti ve toprak bütünlüğünü tekrar sağlama zamanı." sözlerini kullandı. Zelenskiy, aksi durumda verdiği kayıplar sebebiyle Rusya'nın yükselmesi için birkaç neslin dahi yeterli olmayacağını belirterek, "Ukrayna için barış, güvenli ve anlamlı müzakereleri, Rusya'nın kendi hatalarının sebep olduğu zararı azaltması adına tek şans." şeklinde konuştu.

02.28 - Ukrayna'nın Mıkolayiv şehrinde Rus ordusunun düzenlediği füze saldırıları neticesinde yaşamını yitirenler, görevli kişiler tarafından şehir merkezindeki hastane morguna kaldırıldı.

00.38 - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Ukrayna-Rusya  savaşının, Suriyeliler için yeni sıkıntılar doğuracağı uyarısını yaptı. Komisyonun Başkanı Pinheiro, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumunda Suriye ile ilgili bir rapor sundu. Suriye'de Kovid-19 saldını ile mücadelenin "kısıtlı tıbbi şartlarla" yapılmaya gayret edildiğini belirten Pinheiro, Suriye nüfusunun yüzde 90'ının yoksul ve 12 milyon insanın da gıda güvenliğinden yoksun olduğunu aktardı. Pinheiro, Ukrayna-Rusya savaşının Suriyelilerin mevcut insani durumuna yönelik etkisiyle ilgili, "Ukrayna'daki kriz, Suriyelilere yeni sıkıntılar getirecek. Enflasyon fırlamış durumda." değerlendirmesini yaptı. Buğday ithalatının Suriye'de devamına ilişkin ciddi kaygıların olduğunu söyleyen Pinheiro, "Sivillerin yaşamı, rejim tarafından riske atılmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

00.37 - Birleşmiş Milletler (BM), savaşın sürdüğü Ukrayna’ya ilişkin ilk acil insani yardım konvoyunun yerine ulaştığını duyurdu. BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad adına gelen açıklamada, Ukrayna’nın kuzeydoğu bölgesinde savaştan en çok etkilenen bölgelerden Sumi kentine insani yardımların yollandığı kaydedildi. Açıklamada, 35 bin insana yönelik 143 tona yakın yardımların tıbbi malzemeler, temel gıda ve su şişeleri maddelerinden oluştuğu belirtildi. Konvoyda, yardım malzemelerine ilave olarak 50 bin nüfusa yönelik su sistemlerini tamir etmek için ekipman bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, BM ortaklarının koordinasyonu ve katkısı ile sağlanan yardımın güvenli geçişinin, Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları ile yapılan başarılı diyaloglar yoluyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

24 saat içinde 9 bin 144 kişi Ukrayna’dan tahliye edildi

00.11 - Ukrayna’da son 24 saat içinde insani yardım koridorları yoluyla 9 bin 144 kişinin tahliye edildiği açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Timoşenko, sivillerin tahliyesi için bugün 9 insani yardım koridorunun açıldığını anımsattı. Timoşenko, son 24 saat içinde bu koridorlardan 9 bin 144 kişinin tahliye edildiğini söyleyerek, Mariupol’den, 1124’ü çocuk olmak üzere 4 bin 972 kişi Zaporijya şehrine çıkarıldı." şeklinde konuştu. Bunun haricinde Timoşenko, Sumi şehrinden de 4 bin 172 kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

23.53 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını ABD’nin, ülkesindeki biyolojik ve askeri faaliyetlerini ortaya çıkardığı gerekçesiyle savunmaya çalıştığını dile getirdi. Podolyak, uluslararası mahkemelerde Rusya için savaşın "yıkıcı davalar" manasına geldiğini ve bunun farkında olan Rus siyasetçilerin de Ukrayna’ya yönelik kanlı saldırılarını uluslararası alanda savunmak adına fırsat aradıklarını kaydetti. Bugün Rusya’nın girişimiyle BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısının düzenlendiğini hatırlatan Podolyak, “Dünyadaki herkes, bütün Rus kamuoyu açıklamalarının yanlışlığını ve temelsizliğini anlasa da Rusya, ABD’nin Ukrayna’daki biyolojik ve askeri aktivitesiyle ilgili sözde yeni gerçekleri sunmaya çalışıyor.” sözlerini kullandı.

23.36 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna’dan ayrılıp Polonya'ya gelen Ukraynalılar, Medyka bölgesinde bulunan sınır kapısında görüntülendi.

23.32 - Almanya'da yasaklanan Russia Today Almanca'nın (RT DE), söz konusu yasağının iptal edilmesi adına yaptığı başvuru reddedildi. Berlin İdare Mahkemesi, RT'nin kanalına yönelik yasağın ivedi olarak kaldırılması konusundaki talebini reddetti.

Yorumlar (0)