Rusya-Ukrayna savaşında 18. gün: Müzakerelerin 4. turu bugün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin 18. günü. Ülkenin başkenti Kiev de dahil olmak üzere Rus birliklerinin şehirlere ilerleyişi devam ederken, Zelenskiy’den küçük şehirlerin haritadan silindiğine ilişkin acı bir itiraf geldi. Bununla beraber iki ülke arasında devam eden müzakerelerden de sonuç alınmaya çalışılıyor. İşte bölgede gün içinde yaşananlar…

GÜNDEM 13.03.2022, 10:28 14.03.2022, 01:22
Rusya-Ukrayna savaşında 18. gün: Müzakerelerin 4. turu bugün

Bütün dünyanın gözü kulağı Ukrayna’da. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 18’inci gününde de sürüyor.

Rusya’nın Kiev’e doğru ilerleyişi devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, üzücü bir itirafta bulundu. Zelenskiy yaptığı açıklamada, “Kimi küçük şehirler haritadan silindi” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, iki ülkenin arasındaki müzakerelerin çevrim içi bir şekilde devam ettiğini söyledi.

İşte bölgede dakika dakika yaşananlar…

23.46
- Zelenskiy'den Oracle, SAP ve Microsoft'a 'Rusya'ya ürün satmayın' çağrısı

23.42 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: Rus ordusunun yavaş ilerlemesi Putin'i hüsrana uğrattı.

22.46 - Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'ne tekrar elektrik sağlandı.

22.35 - İngiltere Başbakanı Johnson, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Putin'in 'barbarca eylemlerinin yalnızca Ukrayna'yı değil, bütün insanlığı' sınadığını kaydetti.

Müzakerelerin 4. turu yarın

21.09 - Kremlin Sözcüsü Peskov: Yarın Ukrayna ile video konferans yoluyla görüşmeler yapılacak. 

20.30 - Rusya Savunma Bakanlığı: Lviv'de yaklaşık olarak 180 paralı askeri etkisiz hale getirdik. 

20.00 - Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Ordumuz Mıkolayiv ve Harkov'da karşı saldırıya geçti.

18.55 - Rusya'nın Ukrayna’yı hedef alan saldırılarında sivil yerleşim yerleri hedef alınıyor. Ülkedeki sahil kentlerinden Mıkolayiv’de Rus askerleri bir okul binasını vurdu. Olayda can kaybı olup olmadığına yönelik bir açıklama yapılmadı. 

18.02 - Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştiren BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu görüşmede, Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk atılımları, barışa katkı faaliyetleri ve diplomatik gayretleri dolayısıyla Türkiye Cumhurbaşkanı'na teşekkürlerini iletti. 

17.21 - Ukrayna'da Rusya'nın saldırıları sonucunda ABD'li bir gazeteci yaşamını yitirdi. Yaşamıni yitiren kişinin New York Times gazetesi tarafından hayatını kaybeden kişi için derin üzüntü duyulduğu kaydedilerek, gazetenin çalışanı olduğunu yönündeki ifadelere için ise Renaud'un 2015 senesinde New York Times için çalıştığı fakat şu anda halihazırda görevde olmadığını kaydetti.



Papa Franciscus'dan Ukrayna işgalini durdurmaya yönelik çağrı

16.41- Zelenskiy, yaptığı paylaşımda Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat tarihinde başlayan savaş sonucunda Rusya'nın 13 bin işgalcisinin öldürüldüğünü ve bunun Çeçenistan savaşının bilançosundan dahi ağır olduğunu söyledi.

15.40 - Papa Franciscus, Ukrayna'da yaşanan savaşa ilişkin çocukların ve masumların savunmasız bir şekilde öldürülmesinin barbarlığının karşısında bir gerekçe olmadığını söyleyerek, şehirleri mezarlığa dönüştürmeden önce bu kabul edilemez silahlı saldırının durdurulması gerektiğini söyledi.

15.32 - Ukraynalı bir müzakereci tarafından yapılan açıklamada, "Gelecek günlerde Rusya ile görüşmelerden yanıt çıkabilir." şeklinde konuştu.

Ukrayna Valisi: Ülkemize füze saldırısında 9 kişi yaşamını yitirdi

15.15 - Ukrayna Mıkolayiv Valisi Vitali Kim, Rus ordusunca şehre düzenlenen füze saldırısında 9 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.


Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (Umma) Müftüsü Said İsmagilov

15.04 - Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi Müftüsü Said İsmagilov, Rus askerleriyle savaşmak için Ukrayna'nın savunma güçlerinin arasına katıldı. 

14.43 - BM, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaştan dolayı Ukrayna'dan komşu ülkelere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin geçtiğini kaydetti.

14.02 - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin tutumunun olayların başından beri ilkeli ve açık olduğunu kaydetti.

13.48 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Luhansk ve Kiev bölgelerinden insanların tahliyesi için birer koridorun daha açıldığını kaydetti.

13.37 - Ukrayna'nın Zaporijya bölgesine bağlı Dniprorudne şehrinin belediye Başkanı Matveyev, Rus askerlerince kaçırıldı.

Maripol'de mahsur kalan Türklerin tahliyesi için çalışmalar sürüyor

13.30 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğllu, Ukrayna Mariupol'den Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde mahsur kalan Türklerin tahliyesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

13.21 - Rusya Moskova'daki uluslararası havalimanlarından Vnukova'da dış hatlar kısmı, Batılı ülkelerin Rusya'ya hava sahasını kapatması sonucunda sessizliğe büründü.

12.04 - Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde süren şiddetli çatışmaların ortasında kalan tahliye operasyonunda kullanılmış olan yolcu trenine Rus askerlerince ateş açıldığı bildirildi.

Mariupol'de bombardıman devam ediyor

Belçika, 10 milyar avroluk Rus varlığını dondurdu

11.50 - Belçika, Rusya'ya uygulanmış olan ekonomik yaptırımlar dahilinde 2 hafta içinde toplamda 10 milyar avroluk Rus varlığını dondurduğunu duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı: 12 bin Rus askeri öldürüldü

11.00 - Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından, 24 Şubat - 13 Mart arasında Rus ordusundan 12 binin üzerinde askerin öldürüldüğü ve 86 helikopter, 74 uçak ve 374 tankın imha edildiği kaydedildi.

09.39 – Ukrayna Lviv’de Rus ordusu tarafından Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne 8 füzeyle saldırı düzenlendiği kaydedildi.

04.20 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, ülkede bulunan tarafların müzakerelere hazır olduğunun altını çizdi.

02.58 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkenin Herson bölgesinde Rusya’nın “sahte cumhuriyetler” oluşturmanın üzücü deneyimini yinelemeye çalıştığını söyledi.

Yorumlar (0)