Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan kriz, yatırımları Türkiye’ye yönlendirecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından pek çok ülke Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygularken, uzmanlar Rusya’da üretimine ara veren firmaların, hem Asya hem de Avrupa piyasalarına yakınlığı nedeni ile yatırımlarını Türkiye’ye yönlendirebileceğine vurgu yapıyor. Petrol fiyatlarında yaşanan artış ile beraber başta Körfez Ülkeleri olmak üzere ihracat gelirlerinde artışın yaşandığı devletlerin, Türkiye’ye yönelik sabit sermaye ve portföy yatırımlarının artabileceği de tahmin ediliyor.

GÜNDEM 08.03.2022, 13:18 08.03.2022, 13:25
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan kriz, yatırımları Türkiye’ye yönlendirecek

Rusya’da üretimine ara veren veya üretimini durduran firmaların, hem Asya hem de Avrupa piyasalarına yakınlığı nedeni ile yatırımlarını Türkiye’ye yönlendireceğini belirten Makro Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Volkan Öngel, “Petrol fiyatlarında yaşanan artış ile beraber başta Körfez Ülkeleri olmak üzere ihracat gelirlerinde artışın olduğu devletlerin, Türkiye’ye yönelik sabit sermaye ve portföy yatırımları artacaktır” açıklamasını yaptı.

“Tarihî zirve yakın”

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesiyle ortaya çıkan Rusya-Ukrayna krizi, geçtiğimiz günlerde Rusya’nın işgali ile birlikte savaşa evrildi. Savaşla beraber gıda ve enerji fiyatlarında tarihi zirvelerin görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Öngel, “Bu süreç kaçınılmaz bir şekilde dünyanın mısır, buğday üretimi içerisinde önemli pay alan Ukrayna ve Rusya ile sınırlı kalmadı. Mart ayının ilk pazartesi günü, küresel soya ve mısır fiyatları yüzde 3, buğday fiyatları yüzde 7 fiyat artışlarını gördü. Bu da buğday fiyatları için ‘tarihi zirvenin’ çok yakın olduğunu gösteriyor. Ne yazık ki ekonomi cephesinde zorlu günler bekliyor bizi” açıklamasını yaptı. 

Prof. Dr. Öngel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın önemli üreticisi olduğu nikel yüzde 45’e yakın, alüminyum yüzde 3 ve paladyum ise yüzde 10 seviyelerinde artışları görürken, altın 2 bin dolar seviyelerinin üstüne çıktı. Petrol 130 doları görürken, döviz kurlarındaki artış ile Türk Lirası bazında iç piyasada artışlar katlanarak hissediliyor.”

“Krizi fırsata dönüştürme imkanımız var”

Türkiye için krizin avantaja dönüşebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Öngel, “Bu aşamada 2 husus öne çıkıyor. Öncelikle Rusya’da üretimine ara veren veya bunu durduran firmaların, hem Asya hem de Avrupa piyasalarına yakınlığı nedeni ile yatırımlarını Türkiye’ye doğru yönlendirmesi... Bir diğer husus; özellikle petrol fiyatlarında yaşanan artış ile beraber başta Körfez Ülkeleri olmak üzere ihracat gelirlerinde artışın olduğu ülkelerin Türkiye’de yönelik sabit sermaye ve portföy yatırımlarını arttırmaları... Kısa sürede savaşın negatif etkileri kaçınılmaz olsa bile orta vade de atılacak adımlarla; söz konusu ekonomik krizi fırsata dönüştürme imkanımız olabilir gibi görünüyor.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)