Rusya: Türkiye'yi ilk biz tanıdık!

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye-Rusya ilişkilerinin stratejik ortaklık düzeyine çıkmakta olduğu belirtildi.

GÜNDEM 03.06.2020, 17:01
Rusya: Türkiye'yi ilk biz tanıdık!

Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yılı dolayısıyla Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından kutlama mesajı yayımladı.

Türk-Rus ilişkisi tarihinin çok daha eski olduğu vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin 500 yıldan fazla olduğu anımsatıldı.

türkiye rusya bayraklar

Türkiye Cumhuriyetini ilk tanıyan ülke

Türkiye ile diplomatik ilişki kurulmasının 100. yıl dönümünün Rus imparatorluğu ile dünyanın en büyük imparatorluğu olan Osmanlı imparatorluğunun dağılmasından sonra ikili ilişkilerin gelişmesinde yeni bir aşama olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk halkının yabancı işgalcilere karşı mücadelesi sonucunda kurulan TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Hükümeti’ni dünyada ilk Sovyet Rusyasının tanıdığını hatırlattı.

türkiye rusya bayraklar

Türkiye ile Rusya'nın diplomatik ilişki tarihi

Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında şöyle denildi:

Rusya Dışişleri Bakanlığı binası

"3 Haziran 1920 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Dışişleri Halk Komiseri Georgiy Çiçerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’e bir telgraf göndermiş, ivedilikle 'diplomatik ve konsolosluk misyonlarının kurulması' teklifinde bulunmuştu. Bu tarihi teklifin yapıldığı gün olan 3 Haziran, Sovyet Rusyası ile türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hükümeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının resmî tarihi olarak kabul edilmektedir."

türkiye rusya bayraklar

Geçtiğimiz 20. yüzyıl boyunca iyi komşuluk, dostluk, karşılıklı fayda çerçevesinde iş birliği ve birbirinin çıkarlarına saygı noktasında Türk-Rus ilişkisinin birçok testten başarıyla geçtiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, bugün bu ilişkilerin stratejik ortaklık olarak yükselişte olduğunu, Türkiye-Rusya diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümü vesilesiyle Türk ortaklarını kutladıklarını ifade etti.

Yorumlar (0)